Zayıflık için 20 altın öneri

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ünlü fitness uzmanı Bob Harper'ın ?Sıskalık Kuralları' kitabı ABD'de satış rekorları kırıyor. Milliyet Harper'ın ipuçlarını sizin için derledi. Bugünden itibaren dört gün boyunca ?sıskalığın? 20 altın kuralını, püf noktalarını, yemek tariflerini sizlerle paylaşacağızSıskalığın kuralları - 1

Yaz ayları yaklaşırken herkesi kilo telaşı sardı. Kadın erkek herkes rejime başlarken ABD'nin ünlü diyet ve fitness uzmanı Bob Harper'ın ?Sıskalık Kuralları? kitabı bir anda en çok satanlar listesinin başına oturdu. Harper'ın takipçileri haksız değil. ABD'de ?The Biggest Loser? isimli reality-programında onlarca aşırı kilolu insanı zayıflatan Harper, kitabında 20 temel kuralla sağlıklı ve hızlı zayıflamanın yollarını sunuyor. Harper bazı kişilerin ?çok zor? bulduğu tavsiyeleri için ?Amaç kolay değil işe yarar tavsiyeler vermek? diyor.

KURAL 1

SUYLA YATIP SUYLA KALKIN

Kulağa en kolay gelen kurallardan biri bu... Sabah kalktıktan sonra 15 dakika içinde ve her öğünden önce mutlaka bir bardak su içeceksiniz. ?Bunda ne var!? diyebilirsiniz. Ancak günde en az 5 bardak su içmek zayıflamanın ana şartlarından ve birçok insan bu kuralı uygulamayor. Peki su neden bu kadar önemli? İsrailli bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada suyun insanların ?Dinlenme Metabolizma Hızı? (Dmh) üzerindeki etkisi incelendi. Aşırı kilolu çocukların bir büyük bardak soğuk su içtikten 24 dakika sonra Dmh seviyelerinin yükseldiği, 57 dakika sonra yüzde 25 arttığı ve bu etkinin 40 dakika boyunca devam ettiği görüldü. Bunun ne anlama geldiğini anlıyor musunuz? Yalnızca su içerek vücudunuz durduğu yerde daha fazla kalori yakıyor. Bilim insanları yalnızca su tüketimini artırarak 1 yıl içinde 1.5 kilo vereceğinizi söylüyor.

KURAL 2

KALORİ İÇMEYİN

Günlük hayatta su dışında içtiğiniz hemen her şey kalori deposu- meyve suları bile! Üstelik sıvı kalorilerin bir tehlikesi daha var. Diğerlerinin aksine vücudumuz sıvıdan gelen kaloriyi yakmaya programlı değil. İnsanoğlu binlerce yıl sıvı olarak yalnızca su ve süt tükettikten sonra diğer sıvı kalori kaynaklarını yanızca 11 bin yıl önce keşfetti. Dolayısıyla sıvı kalori aldığınızda 200 bin yıllık insanlık tarihiyle mücadele ediyorsunuz- kaybedeceğinizi garanti edebilirim!

GAZLI İÇECEKLER: Bir kutu gazlı içecek içerken öğlen yemeğinizin tamamı kadar kalori aldığınızı unutmayın. Birçok insan için bu içeceklerden vazgeçmek çok zor ama eğer zayıflamak istiyorsanız hemen şimdi kola ve benzerlerini bırakmak zorundasınız. Eğer bu içeceklerin diyet versiyonlarını içiyorsanız kurtardım zannetmeyin! Bunların da yapay tatlandırıcılarla dolu olduğunu unutmayın.

MEYVE SUYU: Bir bardak taze sıkılmış meyve suyu ile kola arasında çok fazla fark yok. Meyve sularındaki vitamin ve liflerle ilgili duyduğunuz hemen her şey yanlış. Meyvenin faydalarından faydalanmak istiyorsanız meyve yiyin, suyunu içmeyin.

ENERJİ İÇECEKLERİ: Maratona mı hazırlanıyorsunuz? O halde 130 kalorilik bir enerji içeceğinize ihtiyacınız yok demektir!

SÜTLÜ KAHVELER: Son yıllarda popülerleşen kahve mağazalarında hazırlanan karışımlar rejiminizin en büyük düşmanı. Kahve içtiğinizi zannederken kremalı, fazla sütlü içecekler tüketiyorsunuz. Eğer mutlaka bu tip bir içecek istiyorsanız cappucino tercih edin. En az süt içeren çeşittir. Sabahları kahvenize süt komayın ya da başka türlü yapamıyorsanız diyet süt tercih edin.

ALKOL: İdeal kilonuza ulaştıktan sonra sağlıklı bir yaşam arada sırada kırmızı şarap içebilirsiniz. Kilonuzu korumayı başarırsanız bira bile seçenekler arasına girebilir. Ama zayıflamaya çalışırken birkaç yudumun bile bahanesi yok.

KAHVE: Kahvenin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri araştırmalarla kanıtlanıyor. Günde iki fincan kahve, içebilirsiniz.

Püf noktası

Yapay tatlandırıcılar

Diyet yapan birçok kişi özellikle çay-kahve içerken yapay tatlandırıcılara saldırıyor. Maalesef bundan da vazgeçmek zorundasınız. Beyin yapay bile olsa tatlıyı fark ettiğinde vücudu daha fazla tatlı istemeye programlar. Bu kısır döngüden kurtulun, tatlının her türünden vazgeçin.

KURAL 3

HER ÖĞÜN PROTEİN YİYİN

Zayıflarken en büyük yardımcınız protein. Çünkü en az kaloriyle karnınızı en çok doyuran besin grubu.. Peki neden her öğün yemelisiniz? Çünkü her öğünde protein tokluk hissinin gün boyu devam etmesini sağlar. Ancak elbette proteinde de kalorilere dikkat etmek gerekiyor. Yağlı etlerle hedefe ulaşamazsınız. Tavsiyem balığı diyetinizin en önemi parçası haline getrmeniz. Eğer balık sevmeye ve yemeğe başlamazsanız zayıflamanız çok zor. Balık Omega-3 asitleri sayesinde hastalıklardan koruyor, ayrıca en az kaloriyle en uzun süre tok tutan gıdalar arasında sayılıyor. Tavuk ve hindi de rahat tüketebileceğiniz etler arasında. Ancak kırmızı eti olabildiğince yağsız bölümlserden ve nadir tüketmenizi tavsiye ediyorum.

püf noktası

Ne kadar protein yiyeceğiz?

Amerikan Gıda ve Sağlık Dairesi'ne göre bir gün içinde aldığınız kalorilerin yüzde 10'u protein olmalı. ?Sıskalık kuralı? kilonuz kadar protein almak. Yani 80 kiloysanız günde 80 gram protein tüketmek.

Kurtarıcı yumurtalar

Açlığınızı kontrol etmek ve en az kaloriyle uzun süre stok kalmak için yumurtanın beyazına sarılın. Sarısını çıkardığınızda yalnızca 20 kalori!

BOB HARPER KİMDİR?

Hollywood'un özel antrenörü

Antrenörlük yapan Bob Harper'ın (46) dünya çapında tanınmasında Türkiye'de de ?Yeni Bir Hayat? ismiyle yayınlanan ABD'nin reality programı ?The Biggest Loser?da 8 yıldır gösterdiği performans etkili oldu. Kendi takımının yarışmacılarına en fazla kilo verdirerek adının duyulmasını sağlayan Harper, ABD'nin ünlü talk-show sunucusu Oprah Winfrey ve Türk cerrah Prof. Dr. Mehmet Öz'ün de desteğini aldı. Mehmet Öz'ün programına dahil edilerek ekibin en önemli isimlerinden biri haline gelen Harper, Hollywood çevresinden de birçok isme özel antrenörlük yaptı. Harper'ın ikinci kitabı olan The Skinny Rules, piyasaya çıktığı hafta ABD'de yayımlanan New York Times gazetesinin dünya çapında prestijli ?En Çok Satanlar? listesinde (tavsiye kitapları kategorisinde) ilk sıraya yükseldi. Yine internetten alışveriş devi Amazon.com sitesinde de ?Sağlık? kategorisinde ?En Çok Satanlar? listesinin ilk sırasına oturdu. Ayrıca, Harper'ın bu kadar ilgi görmesinde, Twitter sayfasından 313 bin takipçisiyle her gün paylaştığı ve olumlu tepkiler aldığı zayıflama ipuçları etkili oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber