Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü hakkında suç duyurusu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2005 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukukçular Derneği üyeleri, başörtülü anneyi kızının mezuniyet törenine almayan Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Yaşar Sütbeyaz hakkında suç duyurusunda bulundu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen kızının mezuniyet törenine başörtülü anneyi almayan Rektör Yaşar Sütbeyaz hakkında, "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun bıraktığı ve görevi kötüye kullandığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Hukukçular Derneği'nin dilekçesinde, "Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen mezuniyet törenine, Sabire Karşı adında bir şehit annesi, başı örtülü olduğu için tören yerine alınmamıştır. Mağdur Sabire Karşı, kızının mezuniyeti nedeniyle törene davetli olduğunu, kendisinin bu vatan için evladını şehit vermiş bir şehit annesi olduğunu, başörtüsünün yasak olmadığını ifade etmesine rağmen kapıdaki görevli, rektörün emri olduğunu bildirerek mağduru tören alanına almamıştır. Rektör bu olayın medya önünde cereyan etmesi ve basında yer alarak tepki görmesi üzerine eylemi doğrulayarak 'devletin emrini yerine getirdim' şeklinde açıklamalarla, mağdurun tören alanına kendi talimatıyla alınmadığını doğrulamıştır. Yukarıda arz edilen sebeplerle sanığın kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanıp, mağdureyi hukuka aykırı olarak üniversitenin tören alanına almadığı, görevini kötüye kullandığı anlaşıldığından hakkında soruşturma yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz" denildi.

Yaklaşık 10 kişilik grup, suç duyurusunun ardından adliye önünde basın mensuplarına açıklama yaptı. Grup adına açıklama yapan emekli Başsavcı Reşat Petek, "Rektör, kızının mezuniyeti nedeniyle törene davetli olduğunu, kendisinin bu vatan için evladını şehit vermiş bir şehit anası olduğunu, başörtüsünün yasak olmadığını ifade etmesine rağmen kapıdaki görevli, rektörün emri olduğunu ileri sürerek, mağdure Sabire Karşı'yı tören alanına almamıştır. Rektör olayın medyada yer almasının ardından eylemi doğrulayarak, 'devletin emrini yerine getirdiği' yönünde açıklamalar yapmış ve mağdurenin tören alanına kendi talimatıyla alınmadığını doğrulamıştır. Yasağın hukuki dayanağı var mıdır diye bakıyoruz, hukuk kuralları içinde böyle yasağın olmadığı açık seçik ortadadır. Hukuk devletinde devletin emri hukuk kurallarıdır ve anayasa, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde başörtülü bir vatandaşın üniversitede düzenlenen törene alınmayacağına dair bir kural yoktur. Öyleyse rektörün emri hukuka aykırıdır ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak cezasız kalmamalıdır. Eski ceza kanununda olduğu gibi yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) da suç olarak tanımlanmış ve cezası gösterilmiştir. Yeni TCK'da 109. maddeye göre bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kimseye 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir. Bu suç kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanmak suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza bir kar artırılır. Ayrıca TCK'nın 257. maddesine göre görevi kötüye kullanan kamu görevlisine de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor" diyerek açıklamayı bitirdi.
Grup açıklamanın ardından adliyeden ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber