AB üyeliğinin zor olacağı sır değil

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz "Türkiye'nin AB üyeliğinin uzun süre alacağı ve zor olacağı bir sır değildir" dedi.

Haber Giriş : 28 Mayıs 2012 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi'nin TBMM'de düzenlenen açılış töreninde konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, sözlerinin başında Kayseri'de meydana gelen terör saldırısını kınayarak, "Türkiye'nin teröre karşı mücadelesinde AB'nin Türkiye'nin yanında olduğunu söylemek istiyorum. Herhangi bir şey böylesine ayrım gözetmeksizin şiddet uygulayan bir yaklaşımı destekleyemez" diye konuştu.

AB'ye üye olmak demenin kendi kimliğini kaybetmek anlamına gelmediğini, aksine Türkiye'nin ortak Avrupa söylemine katkı sağlama imkanı demek olduğunu ifade eden Schulz, bu diyalog imkanının Türkiye ile AB arasında başlatılan "Pozitif Gündemi" destekler mahiyette olacağını belirtti.

Schulz, siyasi sebeplerle dondurulan fasıllar nedeniyle süreçte bir durgunluk yaşandığını vurgulayarak, "Türkiye'nin AB üyeliğinin uzun süre alacağı ve zor olacağı bir sır değildir. Türkiye'nin gerçekleştirmesi gereken önemli değişiklikler olacaktır" diye konuştu.

Yeni Anayasa ve Suriye teşekkürü

AB sürecinde anayasa değişikliği ve değiştirilen yasaların uygulamaya geçirilmesinin önemine dikkati çeken Schulz, anayasa değişikliği sürecinin merkezinin parlamento olması gerektiğini belirterek, "Her türlü demokratik meşruiyetin merkezi parlamentodur. Halkın kendi menfaatlerini temsil etmesi için seçtiği bir merkezdir. Dolayısıyla böylesi değişikliklerin tartışılacağı doğal platform parlamentodur. Herhangi bir şekilde burada yapılacaklar Hükümetin dikte ettireceği değişiklikler olmamalıdır. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları için Sayın Cemil Çiçek'i tebrik ediyorum" dedi.

Anayasa yapım sürecine toplumun daha önce dışlanan kesimlerinin ve azınlıkların da dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Schulz, "Türkiye'nin yargı sitemini ve sivil otoriteyi askeri otoritenin üzerinde tutacağı, açık ve net bir şekilde terör suçlarıyla bu şekilde mücadele etme yoluna gideceği, dini ve etnik azınlıklara eşit koruma sağlayacağına dair hiçbir şüphemiz yok" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin AB'nin ortak dış politika ve güvenlik konularına verdiği desteği de vurgulayan Schulz, Türkiye'nin Suriye konusundaki yaklaşımı için de teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber