Zirve Yayınevi davası

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde 1'i Alman 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturmada ikinci ek iddianame hazırlanarak Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık bin sayfa olduğu belirtilen iddianame failleri 5 yıldır yargılanan yayınevi cinayetleriyle birlikte aynı dönemlerde gerçekleşen Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerinin aynı örgütün farklı hücreleri tarafından işlendiği kaydedildi. 19 şüphelinin bulunduğu iddianamede bir numaralı sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile eski Malatya Alay Komutanı Mehmet Ülger ve istihbarat Binbaşı Haydar Yeşil'in ?hükümete yıkmaya teşebbüs' ve ?silahlı terör örgütü kurmak' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili ek iddianame tamamlandı. Yayınevi cinayetleriyle ilgili 5 yıldır sürdürülen mevcut davada, olayın failleri olarak Emre Günaydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım ile azmettirici sıfatıyla Varol Bülent Aral tutuklu, Hüseyin Yelki, Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe ise tutuksuz olarak yargılanıyordu. Malatya Özel Yetkili 3.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanıklar yargılanırken 17 Mart 2011 tarihinde olayla ilgili gerçekleştirilen operasyonda 20 kişi gözaltına alınmış ve aralarında Malatya Eski İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Ülger'in de bulunduğu 5'i muvazzaf 7 kişi tutuklanmıştı. İstanbul Özel Yetkili Savcılığı'nın yetkisizlik kararıyla Malatya'ya gönderdiği dosya ve mevcut davaya ilişkin yeni iddianame Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanarak Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. 761 sayfa olduğu öğrenilen iddianamede örgüt bağlantısına vurgu yapıldı.

Kafes Eylem Planı'nda operasyon olarak geçen Zirve Yayınevi, Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerinin aynı örgütünün farklı hücreleri tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. 19 kişinin şüpheli olarak yer aldığı iddianamede adı geçen kişiler, ?terör örgütü kurma ve yönetmek', ?adam öldürmeye azmettirmek' ve ?hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'le suçlanıyor. İddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil hakkında ?terör örgütü yöneticiliği' suçlamasından müebbet hapis cezası isteniyor.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Zirve Yayınevi cinayetlerinin işlendiği gün Malatya İnönü Üniversitesi'nde ?21'inci Yüzyıl Başlangıcında Kuşatılmış Türkiye' konulu seminer vermişti.

CİNAYETLERİ AK PARTİ VE DİNİ GRUPLARA YIKACAKLARDI

İddianamede, Rahip Santaro, Malatya Zirve Yayınevi ve Hrant Dink cinayetleriyle, olayların Türkiye'de yaşayan gayrimüslimlerin irticai grupların hedefinde olduğu yönünde kamuoyu oluşturulması, Türkiye'de yaşayan yabancıların can ve mal güvenliklerinin sorgulanarak, AK Parti hükümeti üzerinde iç ve dış toplumun baskısını artırarak iktidarı işlevsiz hale getirmenin amaçlandığı belirtildi. Cinayetler sonrası yapılan kara propaganda sayesinde cinayetleri AK Parti ve destekçisi olarak lanse edilen ?Gülen Cemaati'nin üstüne yıkıp, bu sayede darbeye zemin hazırlamak ve mevcut yürütme organını yasadışı yollarla devirmenin hedeflendiği kaydedildiği iddianamede, hükümeti devirmenin mümkün olmadığı noktada en azından işlevsiz hale getirmenin planlandığı açıkça görüldüğü kaydedildi. Rahip Santaro, Hrant Dink ve Zirve Yayınevi cinayetlerinin tamamının bu amaca yönelik eylemler olduğu, birbirinden bağımsız gibi görünen bu eylemlerin adeta bir pazılın parçaları olduğu açıkça belirlendiği eklendi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi yeni iddianameyi 15 gün içinde inceleyerek karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber