'Termik Karşıtı Video' davası iki yılda sonuca ulaştı

İki yılın ardından geçen hafta sona eren, Yalovalı çevre mücadelecilerine açılanlardan biri olan "Termik Karşıtı Video" davasının kazanılmasıyla ilgili açıklama yapan Av. Ayşe Aydemir, çevre mücadelesi verenlerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalova Çevre Platformu (YAÇEP) adı altında 2010 yılında biraraya gelen çevrecilere karşı Aksa Akrilik Kimya şirketi tarafından açılan davaların savunmasını, Av. Aydemir gönüllü olarak üstlenmişti.

Azra Akın, Şenay Gürler, Ateşböceği Ercan ve Kerem Alışık'ın, "Yalova'da termik santral kurulmasın" dedikleri görüntüde, 1999 depreminde kimyasal sızıntı yaşanan Yalova'daki fabrika içinde bir de termik santral yapılmasının engellenmesi gerektiği belirtiliyordu. Davanın son bulmasıyla iki yıldır yayınlanmayan söz konusu görüntü ve onu hazırlayan çevreciler aklanmış oldu. YAÇEP Sözcüsü Özlem Akyüz Bayrı, TEMA Vakfı eski Temsilcisi Feride Uyar ve internet sitelerinde söz konusu görüntüyü yayımlayan Alper ve Kıvanç Rodoplu'nun yargılandığı dava, 10. celsede sonuçlandı. Mahkeme heyetine sunulan 18 sayfalık bilirkişi raporunda görüntü, "Kanuni sınırlar içinde şiddetli eleştiri" olarak nitelendi.

Davanın önceki celselerinde taraflar delillerini ortaya koymuş, çevreciler adına Yalovalıların termik santrale karşı verdiği 20 bin imza başta olmak üzere kanuni boyutta santral inşaatında yaşanan bütün süreçler de delil dosyasına girmişti. Bilirkişi ise 3,5 dakikalık bir çeşit viral çalışma olan görüntü hakkında 18 sayfalık ayrıntılı rapor hazırlayarak, ?kanuni sınırlar içsinde şiddetli eleştiri? niteliğinde olduğu ve suç içermediği kanaatine varmıştı.

Av. Aydemir, son celsede özetle şu savunmayı yaptı: ?Bu mücadeleyi başlatan ve kamuoyunu aydınlatmaya çalışan davacı şirketin, hakkında dava açtığı arkadaşların bir kısmı basın mensubudur. Konunun halkı da doğrudan ilgilendirdiğini düşünerek, bu videonun yayınlanmasını, basın ahlâk ilkelerine ve gazetecilik görevlerine uygun şekilde haber yapmışlardır. Davalıların bir kısmı, çevre mücadelesi veren çevre sözcüleri ve kent konseyi gönüllü üyeleridir. Birinci derece deprem bölgesi ilan edilen Yalova'da, yine aynı büyüklükte yeni depremler yaşanacağı söyleniyor. Müvekkillerime dava açan şirketin arazisi, halen KAF hattı üstündedir. Aynı yerdeki kimyasal tankları bir deprem sırasında halkın sağlıklı yaşama hakkını tehdit ediyorken 50-100 metre kadar mesafesine, günde en az 30 kamyon kömür yakacak santrali yasal olarak bile kurulsa deniz suyumuzu ısıtıp kirleteceği ve oradaki canlıları yok edeceği, yakın yerleşim birimlerinin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını tehdit edeceği, havamızı, suyumuzu kirleteceği, Aksa Termik Santrali ÇED dosyasında da açıklanmaktadır. Kamuoyunu uyandırmak amacıyla bir hafta içinde 20 binden fazla imza toplandı. Görevini yapmayan Taşköprü Belediye Başkanlığı'na, İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş istendi. Gelen müfettiş, belediye başkanı ve meclis üyelerinin, fen müdürünün görevini ihmal ettiği yönünde rapor tutup haklarında dava açılmasını istedi. Müvekkillerim, tamamen yasal yollardan bir çevre mücadelesi vermek amacıyla çabaladı. Davacı şirketin, bu haksız ve hukuka aykırı şekilde açılan davasının reddedilmesini talep ediyoruz.?

Mahkeme hakimi, savunmanın ardından davanın reddiyle ilgili karar verdi. Gerekçeli kararın ise önümüzdeki ay açıklanması bekleniyor. Bu arada çevrecilere termik santrali kuracak şirket tarafından açılan 20 bin liralık tazminat davasının da bu yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber