Eğitim Bir-Sen: ÖSS sınav sonuçlarını MEB ve YÖK iyi okumalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav sonuçları art arda açıklanmakta ve eğitimle ilgili bu güne kadar ileri sürmüş olduğumuz önerilerimizde ne kadar isabetli tespitlerde bulunduğumuzu görmek sonucun vehametiyle bir memnuniyetten ziyade bizleri üzüntüye boğmaktadır.

Sınav sonuçları 'kimler kazandı'dan öte 'kimler nasıl kazanamadı'nın bilgisini vermektedir. Buna göre okulda öğretilenle, sınavda sorulanın farklı bilgiler olduğu bir kez daha ortaya çıkmakta, bunun doğal sonucu olarak da, parası olup sınav sorularını cevaplamaya yönelik dersanelere gidebilen ve yine sınav kazanmaya yönelik özel kurslar alma imkanına sahip öğrencilerle bu imkana hiçbir zaman sahip olamayan kahir ekseriyet arasında vicdanları sızlatması gereken bir adaletsizlik yaşanmakta, eğitimde fırsat eşitliği ortadan kalkmaktadır. Bunun tek bir çözümü vardır, ya öğrettiğin gibi soracaksın, ya da sorduğun gibi öğreteceksin. Bunun sağlanabilmesi ise haramilerin eğitim sisteminden ellerini çektirecek düzenlemelerin bir an önce yapılmasıyla gerçekleşecektir.

Son sınıf öğrencilerinin sadece % 46.5 inin 185 taban puanı geçmiş olması bunlarında en fazla % 25 inin bir eğitim kurumuna yerleşecek olması ve bunlarında tamamının en az 2 yıldır dersaneye gidiyor olması her hangi bir açıklamaya gerek duyulmayacak kadar konunun hangi boyutlarda sergilendiğini ortaya sermektedir.

Bu sınavların fırsat eşitliğine imkan vermeyen boyutu, sadece bu nokta da değildir. Sınav sonuçlarında, bir diğer gizlenmesi mümkün olmayan nokta ise başarı oranlarının coğrafi dağılımında gözükmektedir. Bu dağılım da öğretmen dağılımıyla, sınav başarı oranlarının dağılımı birebir örtüşmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere diğer bölgelerde ise merkeze uzak ilçelerde öğretmen eksiğinin sınav sonuçlarına etkisini birebir görmek mümkün. Bunun için yılardır bu bölgelerdeki öğretmen açığının kapatılmasıyla ilgili olarak kalkınmada öncelikli yöre iyileştirmesi önermekteyiz. Yoksa bu bölgelerdeki öğretmen açığı bir an önce teskeresini bekleyen asker öğretmenlerle, rotasyon süresinin bir an önce dolmasını bekleyen ya da sözleşmeli öğretmenlerle doldurulur ki bu da adaletsizliği ve başarısızlığıpeşinden taşıyacaktır.

Bu sonuçların bir diğer çarpıcı yanı ise fen liselerinin, Anadolu liselerinin içinde bulunduğu devlet okullarının özel okullara oranla daha başarılı olmasıdır. Bu da gösteriyor ki siz eğitimini verdiğiniz müddetçe çocuklarımız başarılı olacaklardır. Çözüm bütün okullarımızın sınıf mevcutlarını, alt yapısını ve öğretmen niteliğini, bu okullarımızın seviyesine çıkarmaktan geçiyor.

Yüksek Öğretimin bir diğer açmazı ise 1975'lerde sınava giren öğrencilerin %25'i bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirilirken bu gün yeni üniversiteler ve bölümler açılmadığı için bu rakamın %11'ler düzeyinde kalmasıdır. Ülkemiz nüfusuyla doğru orantılı olarak büyümeyen ve nitelik kazanamayan yüksek öğretimimiz ya bir çok gencimizin bu eğitimi alamamasına sebep olmakta veya nitelikli eğitim için yurt dışına gitmelerine neden olmaktadır. Derhal ülkenin ihtiyacını karşılayacak yeni üniversiteler açılmalı ve buna paralel iş alanları oluşturulmalıdır.

Sınav sonuçları hem MEB tarafından, hem de YÖK tarafından iyi okunmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber