Mahkeme kararıyla tarlalara cansuyu

Bayburt'ta, alabalık yetiştirilen göletin suyu azaldığı gerekçesiyle çiftçilerin tarlalarını sulamasına getirilen engel, mahkeme kararıyla kaldırıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2012 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karara göre, göletten sabah ve akşam olmak üzere her gün 6 saat süreyle verilecek su sayesinde yaklaşık 8 bin hektar tarım arazisi sulanabilecek.

Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere beldesindeki sulama göletini 10 yıllığına İl Özel İdaresi'nden kiralayarak alabalık üretmeye başlayan Orhan İşi, köylüler tarafından sulama amacıyla kullanılan gölette su seviyesinin balık üretimi yapılamayacak seviyeye gerilediğini savundu ve göletin köylülerin kullanımına kapatılması için Bayburt Sulh Hukuk Mahkemesine dava açtı.

Mahkeme de göletten su alınmaya devam edilmesi halinde toplu balık ölümleri olabileceğini göz önünde bulundurarak, sulama kanalı çıkışındaki vanadan su bırakılmasına ihtiyati tedbir kararı koydu.

Köylüler de göletin sulama amaçlı yapıldığını, kuraklık nedeniyle bahçelerindeki ürünlerin zarar gördüğünü iddia ederek, ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasını istediler.

-Mahkemeden hem köylüler ve hem de balıkçı lehine karar-

İtirazı değerlendiren mahkeme ise ara kararında, ihtiyati tedbir kararına devam edilmesi halinde köylülerin, kararının kaldırılması ve vanalarının tamamen açılması halinde de su seviyesi düşeceğinden alabalık üreticisi Orhan İşi'nin zarar göreceğine dikkati çekti.

Mahkeme bu nedenle ihtiyati tedbir kararını kaldırmayıp belde halkının göletteki Sudan kontrollü şekilde yararlanmasına karar verdi. Buna göre köylüler, her gün 07.00 ile 10.00 ve 16.00 ile 19.00 saatleri arasında gölete ait vanaların açılması sonucu bahçelerini sulayabilecek.

Mahkeme bu saatlerde suyun kullanımının engelleyen ya da söz konusu saatler dışında gölet suyunu kullananların 1 aydan 6 aya kadar disiplin hapsine çarptırılmasını da hükme bağladı.

-Belde halkı mahkeme kararından memnun-

Gökçedere Belde Belediye Başkanı Necmettin Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemenin geçen yıl verdiği ihtiyati tedbir kararının çiftçileri mağdur ettiğini, yeni kararın ise bu mağduriyeti kısmen giderdiğini belirtti.

Sulama amacıyla yapılan göletten yaklaşık 8 bin hektar tarım arazisinin sulandığını ifade eden Bakır, şöyle konuştu:

"Bu arazilerde arpa, yonca, buğday ve korunga ekilmiş. Vatandaşlarımız geçimini bunlarla sağlamaktadır. Balıkçı Orhan İşi, geçen yıl mahkemenin verdiği kararla suyun kullanımına tedbir kararı koydurarak halkı mağdur etti. Biz de bu mahkeme kararının reddi için itiraz ettik. Mahkeme de yeni bir kararla suyu 6 saat çiftçilerin kullanımına açtı. Çiftçilerimizin mağduriyeti tam değil ama kısmen giderildi. Bu sorunun tam olarak giderilmesi için yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.

Muhabir: Tuncay Bekar

Yayıncı: Murat Kaban

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber