Kızılay'a ait dispanserlerin sevksiz memur ve emekliden 8, sevklilerden 5, sosyal güvencesi olmayanlardan ise 15 milyon ücret alması tepki görüyor.

Haber Giriş : 12 Ekim 2003 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kızılay'a ait dispanserlerin sevksiz memur ve emekliden 8, sevklilerden 5, sosyal güvencesi olmayanlardan ise 15 milyon ücret alması tepki görüyor.

Kızılay dispanserlerine tedavi için giden memur ve emekliler, önceki gün 'ücret sürprizi' ile şoke oldular. Dispanserler, sevksiz gelen memur ve emekliden 8 milyon, sevkli gelenlerden 5 milyon, hiç bir sosyal güvencesi olmayanlardan da 15 milyon lira mualene ücreti alıyor. Sevksiz hastalardan laboratuvar ve tahliller için Maliye Bakanlığı'nın talimatında yer alan miktarı aşması durumunda, fark tahsil ediliyor.

Daha önce bu dispanserlerde ücretsiz muayene olanlardan önceki gün, dispanserlerin önlerine asılmış yazıyı okumaları istendi. Yazıda sağlık ocaklarından sevkli olmayan hastaların Kızılay dispanserlerinde muayene edilmeyeceği, sevksiz muayene olmak isteyenlerinse muayene ücreti ödemek zorunda oldukları bildiriliyordu. Bugüne kadar dispanserde rahatlıkla muayene olabilen emekliler, sevk zorlaması karşısında şaşkına döndüler. Hemen en yakın sağlık ocaklarına koşan emekliler, sevk kağıtlarını alabilmek için sağlık ocakları önlerinde uzun kuyruklar oluşturdular. Yerince sağlık ocağı bulunmadığını belirten vatandaşlar, eskiden hastanelerde yaşanan yığılmanın şimdi de sağlık ocaklarına kaydığını belirttiler.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Demirtaş, uygulama ile Sağlık Bakanlığı'nın ilgisi olmadığını, konunun Kızılay ile Maliye Bakanlığı arasındaki bir mesele olduğunu bildirdi. Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen ise "Maliye ve Sağlık Bakanlıklarının düzenlemesi gereği 2. basamak sağlık kurumlarına sevksiz gelenlerden fark talep ediliyor. Biz de sevkli gelen hastadan değil, sevksiz gelen hastadan 2,5 milyon lira fark alıyoruz" dedi. Bu arada Maliye Bakanlığı'nın Bütçe Uygulama Talimatı doğrultusunda dispanserlerde muayene ve tedavi ücretlerinin talimatta yer alan miktarın üstündekilerin hastadan tahsil edildiği ifade edildi.

Memur ve emekliler çileden çıktı
Vatandaşlar, "Sağlık ocaklarının yükü, taşıyabileceğinden fazla arttığı için doktorların büyük bölümü sevk yazmakla günlerini geçiriyor. Her doktor günde ortalama 400 hastayla ilgilenmek durumunda. Bu nasıl bir uygulama? Maksat hizmet mi, işkence mi? Bu uygulama neyi düzeltecek? Bürokrasiyi arttırarak, zaman kaybına yol açarak ve kuyruklara yeni bir kuyruk ekleyerek ne yapmak istiyorlar?" diye sordular. Yoğunluk yüzünden mesai saatleri içerisinde sırası gelmeyen pek çok memur ve emekli ise, sevk alamadan evlerine dönmek zorunda kaldılar. Kızılay dispanserleri yetkilileri ise, sevksiz gelen hastaların tedavi ücretlerini Emekli Sandığı'nın karşılamadığını ileri sürerek, bu yüzden böyle bir uygulamaya geçtiklerini söylediler.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber