6 ülkenin ortak projesiyle engellilerin eğitimi ve istihdamı sağlanacak

Alanya'da Halk Eğitim Merkezi (HEM)'nin geliştirdiği proje sayesinde özellikle zihinsel ve öğrenme zorluğu çeken engelliler başta olmak üzere bütün engellilerin eğitimi ve istihdamı sağlanacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'nın Alanya ilçesinde HEM'in engelliler için geliştirdiği 'Bağımsız Yaşam İçin Yeni Yaklaşımlar Projesi' Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul edildi.

6 ülkenin ortak olduğu proje çerçevesinde bu ülkelerde engellilere yönelik yapılan çalışmalar incelenerek toplantılar düzenlenecek. Türkiye, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Litvanya, Polonya ve Finlandiya'nın ortak olduğu projenin esas amacı; engellilerin mesleki eğitim kurumlarında belli bir eğitim aldıktan sonra bu eğitimlerini kullanarak belli başlı eşyalar üretmelerini teşvik etmek.

Alanya HEM Müdürü Mustafa Coşkunsu'nun sorumluluğunu yürüttüğü projede engellerin kurslarda aldığı eğitim sonucunda üretecekleri ürünlerini; yerel yönetimler, vakıfların veya yardım kuruluşlarının belirlediği yerlerde proje sayesinde satmalarına imkan tanınacak. Proje sayesinde engelliler elde ettikleri gelirle bağımsız yaşam imkanlarına ve ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarını hedeflediklerini belirten Coşkunsu, projeye ortak olan diğer ülkelerin sorumluları ile birlikte ilk toplantıyı Ankara'da yaptıklarını söyledi. Projenin uzmanlar tarafından seminer verilerek aydınlatıldığını, sunumlarla örnekler verildiğini kaydeden Coşkunsu, ?Avrupa'nın yedi farklı coğrafi ülkesini, öncelikle zihinsel engelliler odaklı olmak üzere öğrenme zorluğu çeken engellilerin bağımsız yaşantılarını geliştirmeye yönelik iyi uygulamalarını en iyi şekilde paylaşmaları için bir araya getirmektir. Proje kapsamında iki yıl içinde (2012- 2014) belirli periyotlarla 5 ülke (İngiltere, Yunanistan, Litvanya, Polonya, Finlandiya) ziyaret edilecek. Bu ülkelerdeki engellilerin eğitimleri, yerinde ve uygulamalı olarak izlenecek. Daha sonra da bu iyi uygulama örneklerinin kendi kurumlarımızda uygulanabilirlik imkanları araştırılacak. Yapısal dönüşüm ve entegrasyonu sağlamaya dönük çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda, toplumu bu konuda bilinçlendirmek, duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla seminer ve konferanslar verilecek.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber