Bilgisayar mühendisinin yaptığı 'şiir matik' dörtlükler halinde şiirler üretiyor

Hem şair hem de bilgisayar mühendisi olan Yılmaz Değirmenci, bilim ve sanatı birleştirerek ilginç bir buluşa imza attı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir cansız manken üzerinde tasarlanan ve adına da ?YılmazCan' koyulan buluş ile istediğiniz bir ismi yazıyorsunuz, o size yazılan isminde içinde bulunduğu, dörtlükler halinde şiirler üretiyor. Özellikle genç sevgililer için adeta şiir robotu işlevini göreceğini belirten genç mucit, ?YılmazCan'ın yakında kalabalık caddelerde, vatandaşların hizmetinde olabileceğini söyledi.

Ankara'da yaşayan şair ve bilgisayar mühendisi Yılmaz Değirmenci, kendi deyimiyle adeta bilim adamlığı ile sanatçı yanlarını harmanlayarak ilginç bir projeye imza attı. Aynı zamanda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nde bilişsel bilimler alanında doktora yapan Değirmenci, adına ?YılmazCan' dediği bir şiir robotunu hayata geçirdi. Özel hazırlattığı fiber glas bir heykelin üzerine monte ettiği androit tablet PC ile mini bir termal yazıcıdan oluşan şiir robotu, hem sözcükleri hem de cümleleri Türkçe gramer kurallarına uygun olarak kendisi kurabiliyor.

Yazılımından her şeyine Değirmenci'nin tasarladığını kaydeden mucidin asistanı İsa Koca, şair robotunun üzerine monte edilen tablet PC'ye her hangi bir isim girilip yine tabletteki kalbe dokunulduğunda, robotun dörtlükler halinde şiirleri ürettiğini dile getirdi. Uygulamasını da yapan Koca, ?YılmazCan' adlı şiir robotuna yazılan isimlerden her defasına farklı dörtlüklerin çıktığını, robotun ürettiği şiirleri yazıcıdan alarak gösterdi. Koca, özel yazılım, bir tablet ve bir de yazıcıdan oluşan robotun Türkçe isimler olmak üzere hazinesinin sınırsız olduğunu ve her defasında farklı şiirler ürettiğini yineledi. Şiir robotu, Koca'nın canlı olarak tekrar tekrar girdiği aynı isimlere her defasında çok farklı şiirler üretti.

"ŞİMDİ İNSANLARLA SOHBET EDEBİLEN ROBOTLAR ÜRETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM"

Buluşu hakkında Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na bilgi veren genç mucit Yılmaz Değirmenci ise bu robotu yapay zeka projelerinin bir parçası olarak geliştirdiğini, projenin ileri aşamalarını da düşündüğünü ifade etti. Bu projeyi yakında vatandaşların ayağına götürmeyi planladığını bildiren mucit, aklında bu projeyi daha da geliştirerek, insanlarla sohbet edebilen, daha kişiliği olan gerçekçi robotlar yapmak olduğunu söyledi.

Bu robotun yazılımının yaklaşık bir yılını aldığını aktaran Değirmenci, söz konusu yazılımın çeşitli dillere uyarlamasını da yapmayı düşündüğünü anlattı. Değirmenci, son olarak, ?YılmazCan' isimli şiir robotu için patent başvurusunda da bulunduğunu açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber