Sınav sonrasında, KPSS soru ve cevaplarını değerlendirmek suç mu?

Dün, ÖSYM'nin yaptığı basın açıklamasının hem gereğinden fazla abartılı hem de medya mensuplarınca yanlış değerlendirildiğini düşünüyoruz. ÖSYM, sınav sonrasında internet ortamında yapılan paylaşımı uygun görmediğini ima etmiş; yazılı ve görsel medya ise sınav sonrasında internet ortamındaki paylaşımları "sorular çalındı, sızdı" şeklinde vermiştir. Her iki yaklaşım da uygun değildir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 20:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS Lisans sınavına 1 milyon, önlisans sınavına 750 bin, ortaöğretim sınavına ise 2 milyonu aşkın aday katılmıştır.

Bu derece yoğun bir katılımın olduğu sınavda, adayların sınav sonrasında soru ve cevapları paylaşmak için bazı sosyal mecraları kullanmasından doğal bir şey olamaz.

ÖSYM son bir kaç sınavdır, soru ve cevapları 3 veya 4 gün sonra açıklamaktadır. Bu süreçte her adayın, sınav esnasında verdiği yanıtların doğru olup olmadığını öğrenmek için arkadaşlarıyla değerlendirmeler yapmasından, konuşmasından, bu değerlendirmelerin internet üzerinden yapılmasından daha olağan ne olabilir ki?

Bu tür bir değerlendirmenin ne telif hakları yasasıyla ne de Türk Ceza Kanunu boyutuyla suç olduğunu bildiren bir mevzuat bulunmamaktadır.

Bu bağlamda, sınav sonrasında yapılan paylaşımları "Sorular çalındı, sorular internete sızdı" şeklinde yorumlayan televizyon haber bültenleri abartılıdır. Bu tür haberleri yazan muhabirler, ya hayatlarında hiç sınava girmemişlerdir ya da açıkçası ne söylediklerini bilmemektedir.

İnternette yapılan değerlendirmeler, adayların ezberlerinde kalan bilgilerin paylaşılmasından ibaret olup, bunun da suç olan bir yönü bulunmamaktadır. Doğru olan husus sadece; sınav soru kitapçığının tümünün veya bir sayfasının veya bir bölümünün sınav salonundan çıkarıltılması halinde adayın sınavının iptal edilmesidir. Bunun dışındaki tespit ve değerlendirmeler doğru değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber