Artvin'deki sağanak

Artvin Valisi Necmettin Kalkan, selden zarar gören vatandaşların en kısa sürede yaralarını saracaklarını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vali Kalkan, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Müdürü Hasan Bebek ve İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı ile sağanak sonucu meydana gelen selden etkilenen Arhavi ilçesinde incelemelerde bulundu.

Kapisre Deresi'nin taşması sonucu Arhavi-Ortacalar karayolunun ulaşıma kapandığı Güneşli köyü mevkisinde incelemede bulunan Vali Kalkan, burada yol açma çalışmalarını izledi.

Çalışmalar ve derenin tahkimatı konularında DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş ile Karayolları 102. Şube Şefi Mesut Balmumcu'dan bilgi alan Vali Kalkan, yolun kısa sürede ulaşıma açılması için talimat verdi.

Ardından Hopa'nın Sugören köyüne giden Vali Kalkan, selden zarar gören aileleri ziyaret ederek 'geçmiş olsun' dileklerini iletti.

Vali Kalkan, devlet olarak vatandaşın her zaman yanında olduklarını belirterek, selden zarar gören vatandaşların en kısa sürede yaralarını saracaklarını söyledi.

Bir süre Sugören Deresi ve çevresinde incelemelerde bulunan Vali Kalkan, derelerin tahkimatının yapılması için yetkililere talimat verdi.

Vali Kalkan, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, cumartesi günü başlayan ve pazar günü gece geç saatlerde etkisini artıran yağışlar sonucu özellikle Arhavi ve Hopa ilçelerinde su baskınları ve heyelanlar meydana geldiğini anımsattı.

Hopa'nın Sugören köyünde 15 hanenin zemin katlarını su bastığını ifade eden Vali Kalkan, şunları söyledi:

"Zarar gören araçlar var. Biz olaydan haberdar olduğumuzdan itibaren gerek Hopa Kaymakamlığımız, gerekse Arhavi Kaymakamlığımız elindeki iş makineleri ile su baskınlarına ve heyelanlara müdahale ettiler. Biz de valilik olarak Artvin'den süratle iş makinelerimizi gönderdik. Rize Valiliği ile yaptığımız koordinasyon ile oradan da bölgeye iş makineleri ile Afet ve Acil Durum Müdürlüğü motopompları ulaştırıldı. Su basan ev ve iş yerlerinin motopomplar ile tahliyesini sağladık. Bir taraftan da hasar tespit çalışmalarına başladık. Kapisre Deresi'nde devam eden tahkimat işimiz vardı. O tahkimat çerçevesinde hasar gören yerleri de onaracağız. Yine Arhavi-Ortacalar karayolunda ciddi hasar var. Selden dolayı yaklaşık bir kilometreye yakın bölüm hasar görmüş durumda. Karayolları 102. Şube Şefliğimiz burada iş makineleriyle çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yolun yarın ulaşıma açılacağını ümit ediyoruz."

En büyük zararı Sugören köyünün gördüğünü kaydeden Vali Kalkan, "Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerimizin yaptığı hasar tespit çalışmalarından sonra zarar gören vatandaşlarımızın zararlarını en kısa sürede gidereceğiz ve köyde meydana gelmiş olan altyapı hasarlarını da telafi etmeye gayret edeceğiz. En büyük tesellimiz can kaybının olmamasıdır" dedi.

Karadeniz Bölgesi'ndeki en büyük sorunun dere yataklarına müdahale edilmesi olduğuna dikkati çeken Vali Kalkan, "Ama konut yaparak, yol yaparak, bahçe yaparak dere yataklarına müdahale ediyoruz. Bu tip afetler bize şunu öğretiyor. Dere yataklarına müdahale etmeyelim, çünkü su er geç yatağını buluyor" diye konuştu.

Muhabir: Bayram Sarayoğlu / Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber