Müftü Vekili Okuroğlu: Teşrik tekbiri vacip, kurban kesmeyenler de getirsin

Ankara'nın Polatlı ilçesi Müftü Vekili Abdullah Okuroğlu, teşrik tekbiri getirmenin vacip olduğunu belirterek, sadece kurban kesenlerin değil, kesmeyenlerin de getirmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okuroğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, kurban olacak hayvanlar, vekaletle kurban kesme ve teşrik tekbiri hakkında bilgiler verdi. Teşrik tekbirinin arife günü sabah namazında başlayıp, bayramın dördüncü günü ikindi namazında sona erdiğini vurgulayan Abdullah Okuroğlu, "Teşrik tekbiri 23 vakit. Bu Allah'ı yüceltme, hamd ve övgü sadece onun içindir. O'na mahsustur. O'na kullukta daim olacağımızın göstergesidir. Dünya Müslümanlarının hac ibadetini coşkuyla yerine getirdiği, onların o coşkusunu burada bizde yüreklerimizde hissederek, çünkü onlar bizim adımıza da gittiler aynı zamanda bu tekbirleri getirmeliyiz." dedi. Okuroğlu, namaz kıldıktan sonra teşrik tekbiri getirmeyi unutanların, hatırladıkları anda getirmelerinde bir mahsurun olmadığını kaydetti.

"ALO FETVA HATTINDA 'KURBAN' SORULARI ARTTI"

Polatlı İlçe Müftü Vekili Abdullah Okuroğlu, kurban bayramının yaklaşması ile birlikte alo fetva hattına gelen soruların hemen hemen hepsinin kurban ile alakalı olduğunu söyledi. Okuroğlu, "Fetva hattını arayan vatandaşların genelde, 'benim şu kadar borcum var. Şu kadar da gelirim var bana kurban düşer mi?' veya ?vekaletle kurban keserken nasıl vekalet vermeliyim?' gibi sorular geliyor. Bizler de onlara durumu izah ediyoruz." dedi.

Okuroğlu ayrıca, vatandaşların kurban alırken dikkat etmesi gereken hususları da şöyle sırladı: "Kurban olacak hayvanın, kör, topal, şaşı vücut azaları noksan olmayacak. Sağlam, besili ve görkemli olacak. Koyun veya keçi bir kişi için kurban olabilir. Büyükbaş hayvanlarda ise 1 ila 7 kişi için kurban olabilir. Kurban olacak hayvanlar, koyun ve keçi bir yaşını tamamlamış olacak. Ancak, fıkıh ve İslam alimleri şöyle bir kıyaslama yapıyor. Koyunda altı ayının tamamlamış ama bir yaşını doldurmuşlar gibi semiz ve görkemli ise kurban olabilir. Fakat Büyükbaş hayvanlar ise iki yaşını tamamlamış olacak. Bu özellikleri taşıyan kurban olur. Gözü görmeyen, kulağının biri olmayan, vücut azalarının yarısında fazlası olmayan, kuyruğu olmayan, yürüyemeyecek kadar kötürüm ve zayıf olanlarda kurban edilmez." Okuroğlu, vekaletle kurban kesmek isteyenlerin Diyanet Vakfı aracılığı ile kesebileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber