Sürgü'de Alevi ailenin ferdi hakkında 'suç uydurma' iddiasıyla dava açıldı

Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde, Ramazan davulcusu ile Alevi bir aile arasında yaşanan tartışmalarla ilgili soruşturma sürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savcılığa başvurarak bazı suçlamalarda bulunan Hasan Hüseyin Evli hakkında ?suç uydurma' iddiasıyla kamu davası açıldı.

Sürgü beldesinde Ramazan ayında Alevi bir ailenin saldırıya uğradığı iddiasıyla ilgili hazırlanan iddianame, Doğanşehir Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede 28 Temmuz 2012 tarihinde saat 01.00-01.30 sıralarında davulcu Mustafa Efşi'nin mahalleliyi sahura kaldırmak için davul çalarak mağdur şüpheliler Hasan ve Servet Evli'nin evlerinin önünden geçtiği sırada, Hasan Evli ve kızı Fatma Fikirli ile oğulları Servet ve Hüseyin Hasan Evli'nin Efşi ile davul çalması konusunda tartıştıkları belirtildi. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu Hasan, Servet ve Hüseyin Hasan Evli'nin, taş parçası fırlattıkları davulcu Efşi'yi elleriyle ve kemerle darp ettikleri ileri sürülen iddianamede, Efşi'nin basit şekilde yaralandığının aldığı doktor raporuyla belirlendiği ifade edildi. İddianamede, ayrıca Evli ailesinin olayı duyarak toplanan mahalle sakinleri ve davulcu Efşi'ye hakaret ettiği ileri sürüldü.

Sürgü sakinlerinin de olayları duyması ve infiale kapılması üzerine davulcu Efşi'nin infialden istifade ederek yaklaşık 100-150 kişilik bir kalabalığı toplayarak, Evli ailesinin evlerinin önüne yürünmesi, aileye hakarette bulunulması ve evin taşlanması yönünde suça tahrik ettiği belirtilen iddianamede, kalabalığın evin önüne yürüyeceği bilgisini alan Sürgü Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, Evli ailesinin evinin önünde nöbet tutmaya başladığı ifade edildi. İddianamede, jandarma ekiplerinin nöbet tutmaya başlamasının ardından 100-150 kişilik grubun davul eşliğinde evin önüne gelerek sloganlar attığı, İstiklal Marşı okuduğu, aile bireylerinden Servet ve Leyla Evli'nin ?Alevi ailenin iki ferdinin ?Biz gerillayız, dağdan gerillaya hepinize hesap sorduracağız, size öldüreceğiz? diyerek kalabalığa tehditte bulundukları belirtildi. Bunun üzerine eve taş atıldığı camlarının çatıdaki kiremitlerin kırıldığı, duvarına zarar verildiği, atılan taşlardan Evli ailesinin torunun küçük çaplı tıbbi müdahaleyle giderilebilecek şekilde yaralandığı, jandarma ekiplerinin havaya uyarı ateşi açarak grubu dağıttığının anlaşıldığı kaydedildi.

Soruşturma sürecinde Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak suç uydurduğu iddia edilen Alevi ailenin fertlerinden Hasan Hüseyin Evli hakkında da kamu davası açıldı. Evli hakkında hazırlanan iddianamede, beldedeki tartışmayla ilgili soruşturma sürecinde, 3 Ağustos 2012 tarihinde Cumhuriyet Savcılığı'na başvuran Hasan Hüseyin Evli'nin beldede yaşanan tartışmanın 2 -3 gün öncesi benzer olayların yaşandığını anlattığı belirtildi. Evli, ifadesinde 24 ve 25 Temmuz 2012 tarihlerinde (Sürgü olayları 28 Temmuz'da başladı) saat 01.00-01.30 sıralarında tanımadığı, ancak gelen seslerin yoğunluğundan 200-300 kişi olduklarını düşündüğü kalabalığın evinin önünü sardığını, korktuğundan dışarı çıkamadığını dile getirdi. Bu iddialarla ilgili olarak aynı soruşturması üzerinden soruşturma yürütüldüğü belirtilen iddianamede, iddia edilen olaylar arasında hukuku ve fiili irtibat bulunmadığı gerekçesiyle şikayet konusunda yeni bir soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

İddianamede, şüphelinin böyle vahim bir olay karşısında sessiz kalarak 6 gün sonra şikayet başvurusu yapması, jandarma tarafından tanzim edilen tutanakta belirtilen tarihlerde böyle bir olayın yaşanmadığının belirlendiğine yer verildi. İddiaların akıl, mantık, eşyanın tabiatı, hayatın olağan akışı ve genel telakkilerle telifinin mümkün olmadığı belirtilen iddianamede, şüpheli Hasan Hüseyin Evli'nin işlenmediğini bildiği halde bir suçu işlenmiş gibi beyanda bulunarak ?suç uydurma' suçunu işlediği öne sürüldü.

Evli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 271/1 maddesi gereğince 3 yıla kadar hapis cezası ile kanunun 53/1 maddesi gereğince bazı haklardan yoksun bırakılması talep edildi. İddianame Doğanşehir Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber