Kurbanlık pazarlarında satıcılara sahte para kalemi dağıtıldı

Antalya Emniyet Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde artan sahte para ve çek olaylarına karşı hayvan satıcılarını uyardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehir merkezindeki hayvan satış noktalarını gezen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekipleri, hayvan satıcılarını broşürle bilgilendirdi. Çalışmaya ortak olan Antalya Kasaplar Odası da satıcılara sahte parayı anlamaya yarayan kalem dağıttı.

Antalya şehir merkezinde bu yıl ilçe belediyeleri tarafından; Muratpaşa'da 8, Aksu'da 5, Kepez ve Konyaaltı'nda 4'er, Döşemealtı'nda bir olmak üzere toplam 22 hayvan satış yeri oluşturuldu. Yaklaşık 20 günden bu yana faaliyet gösteren satış yerlerine; Afyonkarahisar ile Burdur'un yanı sıra iç ve doğu Anadolu illerinden yaklaşık 4 bin büyükbaş, 50 bin kadar küçükbaş hayvan getirildi. Büyükbaş hayvanlar 3-7 bin, küçükbaşlar ise 600-1200 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuldu.

Satışların başlamasıyla Antalya Emniyeti Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri de hayvan satış yerlerindeki çalışmalara ağırlık verdi. Sahte para ve çek mağduriyetlerinin yaşanmaması için tedbirlerini arttıran ekipler, satış noktalarında 'Türk lirası banknot ve madeni paraların güvenlik özelliklerini' anlatan broşür dağıttı, satıcıları sözlü olarak bilgilendirdi. Antalya Kasaplar Odası da hayvan satıcılarına sahte parayı tespit etmeye yarayan bin adet kalem dağıttı. Kalemin nasıl kullanılacağı polisler tarafından anlatıldı. Gerçek parada iz bırakmayan kalemin sahte para üzerinde koyu renk bıraktığı uygulamalı olarak gösterildi.

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, ?Alışveriş yapıldıktan sonra toplu para veriliyor. Paraların arasında 20?30 adet sahte banknot olabiliyor.? dedi.

KOM ekipleri ayrıca 'çifte çek' adı verilen dolandırıcılığa karşı da uyardı. Satıcılardan saat 17.00'den sonra çek almamalarını isteyen polisler, alınan çeklerin de telefonla değil bizzat bankaya giderek kontrol ettirilmesini istedi. Polisler, ?Alıcıyla birlikte bankaya gidin. Bankacı çeki görsün. Telefonla sormayın, aksi halde mağduriyet yaşayabilirsiniz.? ikazında bulundu.

Van Erciş'ten getirdiği hayvanları Kepez ilçesinde oluşturulan Varsak'taki pazarda satmaya çalışan Önder Gürbüz, ?Geçen yıl sahte çek aldım. 2 bin 350 liralık mağduriyet yaşadım.? diye konuştu.

ESNAF BEKLEDİĞİ SATIŞI YAPAMADI

Öte yandan havyan satış noktalarında yüzler fazla gülmüyor. Bütün bir yıl uğraşıp umudunu Kurban Bayramı satışlarına bağlayan esnaf, beklediği ilgiyi bulamamaktan yakınıyor. Tokat'tan 26 büyükbaş hayvanla geldiğini, 20 günde ancak ikisini satabildiğini anlatan Osman Yiğit, ?On günde 2 tane hayvan satabildim. Geçmiş yıllarda bayrama 10 gün kala elimde 2-3 hayvan kalmış oluyordu.? şeklinde konuştu.

YEM PARASI VE KİRA BEDELİ ELEŞTİRİLDİ

Satıcılar yem fiyatlarının yüksekliğinden de yakındı. Geçen sene 32 lira olan bir çuval (50 kg) yemin bu yıl 48 TL'ye satılmasını eleştiren hayvan satıcıları, satış yeri kirasının 500 TL'den bin 200 liraya çıkarılmasına da tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber