Su yalıtımı iyi yapılmayan evler 10 yıl sonra çürümeye başlıyor

Su yalıtımı yapılmayan binalar 10 yıl sonra çürümeye başlıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2012 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin büyük bir bölümünün deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken uzmanlar, konut satın alacaklara binada su yalıtımı yapılıp yapılmadığını kontrol etmelerini öneriyor.

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, bodrum katı rutubet kokan evlerin depremde yıkılmaya aday olduğunu belirtti.

Deprem kuşağında yer alan ülkemizde bina seçiminde şekilden çok can güvenliğine önem verilmesi gerektiğini söyleyen Burhan Karahan, ?Ev alırken incelemeye öncelikle bodrum katından başlayın. Eğer binanın bodrum katı küf ve rutubet kokuyorsa, duvarlarda siyah lekeler varsa o binada su yalıtımı yok demektir. Bu da binanızın taşıyıcı duvarlarının yıllar içerisinde zayıflayacağı ve depreme dayanıksız hale geleceği anlamına geliyor? dedi.

Konut satın alacakların zemin etüdü iyi yapılmış, deprem yönetmeliklerine göre inşa edilen binaları tercih etmeleri gerektiğini Karahan, ?Ancak binalarda son derece kritik öneme sahip bir diğer konu, su yalıtımının olup olmaması. Su yalıtımı, henüz binalarda bir zorunluluk haline gelmese de depreme karşı binaların en önemli koruyucusu. Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı duvarlarının içindeki demirler yıllar içerisinde korozyon yani paslanma nedeniyle çürüyor. Bina inşa edildikten 10 yıl sonra su yalıtımsız binalar taşıma kapasitelerinin yüzde 66'sını kaybediyor. Yani binanız pas tutup çürümeye başlıyor. Bu nedenle can güvenliği için alacağınız evde su yalıtımı olup olmadığını mutlaka kontrol edin? diye konuştu.

Türkiye'de önümüzdeki 20 yılda 14 milyon konutun kentsel dönüşüm kapsamında elden geçirileceğine dikkat çeken Burhan Karahan, şunları söyledi: ?Kentsel dönüşüm çok önemli bir fırsat olacak. Yıkılıp yeniden yapılacak binaların eğer su yalıtımı detayları doğru malzeme ve doğru uygulamalar ile çözülürse daha güvenli ve dayanıklı binalar olabilir, böylece her şiddetli deprem sonrasındaki acı tabloları yaşamayabiliriz. Su yalıtımının maliyeti de sanıldığı kadar yüksek değil; inşaat aşamasında binanın toplam maliyetinin sadece yüzde 3'ü gibi küçük bir kısmını oluşturuyor. Su yalıtımının deprem karşısında binalarımızı ve canımızı koruduğu ayrıca sağlıklı, yaşanılabilir alanlar yarattığı düşünüldüğünde bu oranın bir maliyet değil olmazsa olmaz bir gereklilik olduğu daha net görülüyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber