Otistik çocuklar at binerek sakinleşiyor, aileler rahat nefes alıyor

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'nde bulunan at binicilik merkezi de yoğun ilgi görüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Otistik çocuklar için uygulanan atlı tedavi yöntemi yaygınlaşıyor. Çocukların atlarla kurdukları iletişim sayesinde sakinleştiğini gören aileler, çocukları bu merkezlere götürüyor. Otistik çocuklarının mutluluğuna şahit olan aileler de büyük mutluluk yaşıyor.

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'nde bulunan at binicilik merkezi de yoğun ilgi görüyor. Haftanın her günü düzenlenen at biniş eğitimlerine otistik çocukların yanı sıra ilköğretim okulları da katılıyor. Merkezde, Bursa Özel Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin yanı sıra, Şehit Jandarma Çavuş Erman Aydın İlk Okulu, Şehit Yılmaz İlk Okulu öğrencileri ve dileyen tüm okullara belirlenen günlerde at biniş eğitimini ücretsiz veriliyor.

?ÇOCUKLARIMIZ SAKİNLEŞİYOR?

Özellikle otistik çocukların aileleri, merkezin verdiği destekten çok memnun. Oğlu Erkmen Türkmen'i haftada 3 gün at biniş eğitimine getiren Nursel Türkmen, şunları dile getiriyor: ?Bizim için çok çok iyi oldu böyle bir yer. Çocuklarımız için çok iyi oldu, sakinleşiyorlar. Buraya gelmek bizim için çok büyük mutluluk. Belediye bize bu imkanı bağladığı için çok teşekkür ederiz.?

Kızı Beyza Çilingir'i getiren Zile Çilingir ise şunları kaydetti: ?Bizim otistik çocuklara genelde spor ve böyle farklı aktivitelerin iyi geldiğini söylüyorlar. Biz de buralara getiriyoruz. Onların iyileşmesi için her yolu deniyoruz. Biraz daha gelişip büyümelerini istiyoruz. Beyza atı çok seviyor. Hayvanlarla iletişimi çok iyi. Onların seslerini çıkarmaya çalışıyor. Mutlu oluyorlar, biz de onların mutlu olması için elimizden geleni yapıyoruz.?

?O RAHATLIYOR, BİZ DE RAHAT BİR NEFES ALIYORUZ?

Oğlu Emre Kahraman'ı atlara teslim eden Meryem Kahraman ile Ata Yiğit Gülak'ı merkeze getiren Deniz Peköz de gördükleri faydaları şöyle anlattı: ?Benim oğlum biraz sinirlidir, agresiftir. Ama ata bindiği sakinleşiyor. Daha rahatlıyor. Bir kez bindi. İkinci kez binmek için etrafımda dolaşıyor, bir şeyler yapıyor, tekrar bineyim diyor. 2 senedir devam ediyorum ve ben bunun faydasını gördüm. Atların hayvanların bu çocuklar için çok faydalı olduklarını biliyoruz. Biz de zaten 2 yıl önce başladık. Hemen bu at olayına girdik. Onun hoşuna gidiyor ve onu yavaşlatıyor, onun enerjisini de alıyor. Biz de rahatlıyoruz, mutlu oluyoruz.?

At biniş eğitimleri hakkında bilgi veren Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Dr. Aysu İlman ise şunları dile getirdi: ?Sadece otizmli çocuklarımızla ilgili değil bizim at biniş alanımızla ilgili projelerimiz var. Yaz ve bahar dönemimizde projelerimizi başarılı bir şekilde tamamladık. Yeni eğitim öğretim yılında da projelerimizi genişleterek devam ediyoruz. 3 farklı ilköğretim okulu ve 2 farklı otizmli çocuklar rehabilitasyon merkezi at binişimizden faydalanıyor. İstedik ki olabildiğinde çocuk bu projemizden faydalansın. Projeyi aksatmamak adına kötü havalarda da binişler devam etsin diye, arkada küçük bir çalışma alanımız var. Onun da üstünü kapatıyoruz, yağmur ve çamurlu havalarda da çocuklarımız at binişine devam edecekler.?

?REHABİLİTASYONA AT BİNİŞİN KATKISI BÜYÜK?

Otistik çocuklara en büyük faydalarının onların sosyalleşmesine yardımcı olmak olduğunu belirten İlman, şöyle devam etti: ?Burada hayvanla bütünleşiyorlar, onlara dokunmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Otizmli çocukların rehabilitasyonunu da at binişinin çok büyük katkısı var. Atın yürüyüş tarzı ile çocuğun üstünde oturması ve onunla bütünleşmesi fiziksel anlamda ona büyük destek sağlıyor. Onun dışında ailelerin bize verdiği geri bildirimde, dikkat eksikliği olan yada geç tepki veren çocuklarımızın at biniş programımızın sonunda çok daha ileri adımlar attığı, aileleri ile ilişkileri yada çevreyle uyumlarının düzeldiği yönünde bilgiler aldık. Bu da bizi çok mutlu ediyor tabi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber