Yürüyerek zayıflamak şehir efsanesi

Haber Giriş : 15 Kasım 2012 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yürüyerek zayıflamanın bir şehir efsanesi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bir dakikalık yürüyüşte 5 kalori harcarken 100 gramlık çikolata 600 kalori alıyoruz. Yürümek sağlık için çok önemli ancak zayıflamak için yağli yiyeceklerden kaçının" dedi.

Zayıflamak için yürüyüşe veya koşuya bel bağlayanlara Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz'dan kötü haber geldi.

Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Yürümekle, koşmakla veya ekmek ve şeker yememekle kilo vermek mümkün değil. Yağlı ve fastfood tarzı beslenmeyi bırakmak gerekiyor" diye konuştu.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Yılmaz, Türkiye'de 10 milyonun üzerinde diyabetlinin bulunduğuna işaret ederek, "Bu nüfusun yüzde 13.7'sine denk geliyor. Türkiye'de son 10 yılda diyabet yüzde 100'den fazla arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 2025 yılı için Türkiye diyabet ön görüsünü bugün iki katından daha fazla aştık. DSÖ 1998'de, Türkiye'de 2025 yılında nüfusun yüzde 7.2 oranında diyabetli olacağını ön görüyordu" dedi.

YÜRÜMEK RİSKİ AZALTIR

Finlandiya'da yapılan bir araştırmaya değinen Prof. Dr. Yılmaz, "Araştırmaya göre günde 30 dakikalık bir yürüyüşle diyabet hastalığını yüzde 56 oranında önleyebiliriz. Onun için bütün toplumun günde en az 30 dakika yürüyüş yapmalı. Ayrıca kilosunu korumalı ve doğru beslenmeli. Öte yandan haftada 3 gün deli gibi koşturacağına her gün düzenli olarak ortalama 30 dakika yürünmeli" diye konuştu.

ÇİKOLATA İÇİN 2 SAAT KOŞU

Prof. Yılmaz, yürüyerek sadece insülin direncini kontrol edebileceğimize vurgu yaparak şunları söyledi: "Yürüyerek ya da koşarak zayıflamak bir şehir efsanesi. 30 yaşın üstünde kişilerin sadece sporla zayıflayacağını düşünüyorsa yanılıyor. Pratikte bu mümkün değil. Çünkü insanların yiyeceklerle almış olduğu kalori oranı ile sporda harcanan birbirini eşitlemiyor. Bir dakikalık yürüyüşte 5 kalori, bir dakikalık koşuda 8 kalori, harcanıyor. Buna rağmen 100 gram çikolata 600 kalori. Bu kadar kaloriyi eritmek için en az 2 saat koşmak şart. Dolayısıyla yürümek yeterli olmayacak."

Ekmek ve şekeri kesmek yetersiz

Ekmek ve şeker yememekle kilo vermenin mümkün olmayacağını savunan Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Bu şekilde zayıflamak hikâye. Böyle bir şey yok. İnsanları şişmanlatan yağdır. 100 gram havuç 36, elma 50, muz 80 kaloriyken ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı 880 kaloridir. Bu nedenle yağı mümkün olduğunca sınırlamak lazım. Maalesef toplumumuz yağlı yiyecekler seviyor. Beyaz ekmeği önermiyoruz. Kepek ya da çavdar ekmeği kriter olarak alırsak ekmeğin yerine yenecek her şeyin kalorisi ekmeğin vereceği kalorinin 3 katı olacak" ifadelerini kullandı.

Suçlu, yeni hayat modeli

Yılmaz, diyabetteki hızlı artışı gelişen teknolojinin getirdiği yeni hayat modeline bağladı. "Daha hareketsiz yaşıyoruz ve daha fazla fastfood tüketiyoruz. Kötü besleniyoruz" diyen Yılmaz, tedavi edilmeyen diyabetin son derece vahim sonuçlar doğuracağını kaydetti. Prof. Dr. Yılmaz diyabetin, koroner kalp hastalıkları, kalp krizleri, yüksek tansiyon ve böbrek hastalıklarının bir numaralı sebebi olduğunu hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber