İlaç fiyatları en düşük seviyede

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2005 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ilaçta fiyat belirleme sisteminin kökünden değiştirildiğini belirterek, Türkiye'de Avrupa'daki en ucuz ilaç fiyatlarına ulaşıldığını söyledi.

Eczacıbaşı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) tarafından sağlık alanındaki çalışmalarından dolayı verilen fahri doktora unvanı verilmesi törenine katılmak için geldiği Adana'da basın mensuplarına ilaç fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. İlaçta fiyat belirleme sisteminin kökünden değiştirildiğini belirten Eczacıbaşı, "İlaç fiyatlarındaki düşüş yeni fiyat kararnamesinin bir sonucu. 1984'ten beri yürürlükte olan ilaç kararnamesi değişti ve ilaç fiyatlarının düzenlenmesi başka bir esasa bağlandı. Sistem kökünden değişti. Bu değişiklik fiyatlarda da yeni bir düzenlemeyi beraberinde getirdi. Referans sistemi denilen sisteme geçildi. Referans sistemi başka ülkelerin ilaç fiyatlarının örnek alınması anlamına geliyor ve Türkiye'deki ilaç fiyatlarının da Avrupa'daki en ucuz ülke fiyatları esasında olmasını getiriyor. Oysa eski sistemde maliyetlere göre ilaç fiyatları belirleniyordu. Dolayısıyla yeni sistemle ilaç fiyatlarının yükselmesi önlenmiş, aşağı çekilmesi zorunlu hale getirilmiş oldu. Bunun sonucunda Türkiye'de ilaç fiyatları Avrupa'nın en düşük ilaç fiyatı seviyesine ulaştı" dedi.

Eczacıbaşı, önümüzdeki günlerde ilaç fiyatlarında bir yükselmenin söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soruya ise, "Yükselişte yine aynı sistem geçerli olduğu için Avrupa'daki hep referans alınan ülkelerin durumu söz konusu. O ülkelerdeki ilaç fiyatlarına göre Türkiye'deki ilaç fiyatları da düzenlenecek. Eğer döviz kurunda farklılıklar olursa, bu da belirli kriterlere göre değerlendirilecek" şeklinde cevap verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber