Başbakan'ın oğlu ABD'de 261.5 bin dolara ev aldı

Haber Giriş : 12 Ekim 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dünya Bankası'nda geçen yıl işe başlayan oğlu Bilal Erdoğan, mortgage sisteminden yararlanıp Washington yakınlarındaki Maryland eyaletinde 261 bin 500 dolara ev aldı. Bilal Erdoğan'ın aldığı ev için 30 yıllık ödeme planı yapıldı. Bilal Erdoğan, ev için ayda 2 bin 213 dolar ödeyecek.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Dünya Bankası'nda geçen yıl işe başlayan oğlu Necmettin Bilal Erdoğan (25), kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sağlayan mortgage sistemi ile ABD'nin başkenti Washington'a yakın Maryland eyaletinde 261 bin 500 dolara (yaklaşık 371 milyar lira) ev satın aldı. İnternetteki habergazete.com sitesinde yayınlanan tapu kayıtlarına göre Bilal ve Reyyan Erdoğan adına kayıtlı olan, 146 metrekarelik ev; College Park, 8403 Colesville RD, Silver Spring, MD 20910-6331 adresinde.

30 YILLIK ÖDEME:

Bilal Erdoğan, evini bir emlakçı aracılığıyla, 24 Ağustos 2005 tarihinde yıllık yüzde 5.75'lik bir faizle satın aldı. 30 yıllık ödeme planına göre, Erdoğan'ın bankaya aylık ödemesi gereken miktar 1523 dolar. Bilal Erdoğan, ayrıca aylık 390 dolar da evin vergisini (Toplam 1913 dolar) ödemesi gerekiyor. Erdoğan, yeni evi için gerekli olan apartman giderlerinin de yaklaşık olarak aylık 300 dolar civarında olacağı göz önüne alınırsa, 30 yıl boyunca aylık 2 bin 213 dolar ödeyerek bu eve sahip olacak.

EVET EV SATIN ALDI:

Başbakanlığa yakın bir kaynak Bilal'in ev satın almasını doğrulayarak Hürriyet'e şu bilgiyi verdi: ?Sayın Başbakanımızın oğlu Bilal Erdoğan, evi mortgage sistemiyle Temmuz 2005 tarihinde peşin ödemesiz satın aldı. Satın almada Bilal Erdoğan'ın çalıştığı Dünya Bankası'nın çalışanları için kurulan kredi sandığından sağlanan imkan da kullanıldı. Ön vergisi ve ilk harcamaları için 8 bin dolar ödeme yapıldı. Bunun dışında bir başka ödeme yapılmadı. Mortgage için aylık 1780 dolar ödeme yapacaklar. O semtte bir evin kirası da bu rakama denktir.'

SİSTEM NASIL İŞLİYOR:

ABD'de mortgage sistemini bilen bir uzmanın görüşlerine göre; böyle bir ev sıfır peşinatla alınabiliyor. Erdoğanlar'ın evinin alım satım masraflarının 7 bin 500 dolar civarında tutabileceğini kaydeden uzman, bu masrafların da mortgage'in içine konulabildiğini hatta alım satımdan doğan avukat masraflarının bile mortgage sisteminin içine dahil edilebildiğini söyledi. Uzmana göre, mortgage'den faydalanmak isteyenlerin son üç aylık maaş bordrolarına bakılıyor ve banka harcamaları izleniyor. Ayrıca işyerine telefon edilerek, çalıştığına dair teyid alınıyor. Herhangi bir aksaklık olmadığı taktirde kredi için onay veriliyor.

Bush, ?Eve ekmek götürebiliyor mu' diye sormuştu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan 28 Eylül 2004 tarihinde İstanbul'da Reyyan Uzener ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda 9 bin kişinin katıldığı bir törenle evlenmişti. İtalya Başbakanı Berlusconi ile Arnavutluk Başbakanı Nano da nikahta tanıklık yapmıştı. 2003'te Harvard Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi masterını tamamlayarak mezun olan Bilal Erdoğan, Kasım 2004'ten itibaren Dünya Bankası'nda stajyer olarak çalışmaya başlamıştı. 22 Şubat 2005'te Brüksel'deki NATO Zirvesi'nde Erdoğan ile sohbet eden ABD Başkanı Bush arasında Bilal Erdoğan etrafında dönen ilginç bir diyalog yaşanmıştı. Bush, Erdoğan'a, ?Oğlunuz ABD'de çalışıyor mu, eve ekmek götürebiliyor mu' diye sormuştu. İngiltere Başbakanı Tony Blair araya girip Erdoğan'a ?Oğlunuz ABD'de mi çalışıyor' diye sormuştu. Erdoğan, bunun üzerine ?Evet, Dünya Bankası'nda çalışıyor' yanıtını vermişti. Bunun üzerine Bush, ?Evet, o yüzden ABD'de faizler düştü' esprisi yapmıştı. Bush, oğul Erdoğan'a ?Yakışıklı, aklı başında bir delikanlı' notunu verince Blair de, ?Babası gibi mi' diye sormuştu. Bush da bu soruyu ?Tamamen öyle' diye yanıtlamıştı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber