Yargıtay: Ücretsiz doğum izin vermeme fesih nedeni

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ücretsiz doğum izni talebi kabul edilmeyen kadın işçinin haklı fesih ile iş sözleşmesini sona erdirmesini haklı buldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 11:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Doğum ve toplu süt iznini kullandıktan sonra yasanın kendine tanıdığı hakkı kullanarak ücretsiz izne ayrılmak isteyen kadın işçi, talebinin işverence kabul edilmemesi üzerine iş sözleşmesini haklı olarak feshetmek zorunda kaldığını ileri sürdü. İşveren ise kadın işçinin iş akdini istifa ederek feshettiğini savundu.

Davaya bakan yerel mahkeme, kadın işçinin yazılı başvurusu olmadığına ve dinlenen davacı tanığının da kadın işçinin sözlü başvurusu olduğunu işverenden duyduğunu beyan ettiğine işaret etti. Mahkeme, kadın işçinin iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle kıdem tazminatı talebini reddetti.

Tarafların temyizi üzerine davaya bakan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kararında, kadın işçinin doğum ve toplu süt iznini kullanmasının ardından işe başlamak için davalı işverene başvurduğu ve ücretsiz izin talep ettiğinin toplanan deliller ve tüm dosya içeriğinden anlaşıldığını belirtti.

4857 Sayılı Yasa'ya göre, isteği halinde kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verilmesinin zorunlu olduğuna dikkati çeken Daire, davacının izin talebinde bulunduğunun işveren tarafından çekilen ihtarnameden ve davaya cevap dilekçesinden anlaşıldığını ifade etti.

9. Hukuk Dairesi, izin talebi kabul edilmediğine göre somut olayda kadın çalışanın haklı fesih ile iş sözleşmesini sona erdirdiği kabul edilerek, kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerektiğini belirtti ve yerel mahkemenin kararını bozdu.

AA - Fatma Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber