Öğretmenlerden Gelen 7 Soru ve 7 Cevap

Bu hafta mail yoluyla bizlere ulaşan öğretmenlere verdiğimiz cevaplardan seçtiklerimiz şu şekildedir: Halk eğitim merkezlerine müdür yardımcısı olarak atanma şartları nelerdir? Boşanma halinde mecburi hizmetini tamamlamamış olan müdür yardımcısının durumu ne olacaktır? Müdür yardımcılarına YİBO'da nöbet verilirse, bunun karşılığında herhangi bir ücret verilecek midir? Müdür vekillerine ne kadar ek ders ücreti verilir? Ders dışı eğitim çalışmalarına ilişkin esaslar nelerdir? (Ör: Tiyatro dersi alan "Dramadan" egzersiz yapabilir mi?) Maaş karşılığı ders saatini dolduramayan ek ders alır mı? Kimler eğitim şefi olabilir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ekim 2005 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HALK EĞİTİM MERKEZLERİNE KİMLER MÜDÜR YARDIMCISI OLARAK ATANIR?

SORU 1: Halk Eğitim merkezlerine kim müdür yardımcısı olarak atanır

SORU 2: sayın memurlar. net yöneticileri öncelikle çalışmalarınızda başarılar ve sabır diliyorum. Çünkü bu site bence devletin memurlarına bakanlıklardan daha fazla hizmet etmekte dertlerine çare bulmaktadır. Bu yoğunluğunuz içerisinde sizlere bir soru yönelteceğim. Umarım cevaplarsınız. Ben sizlere kastamonu ilinden yazıyorum. 26 mart 2005 tarihinde yapılan müdür yardımcılığı sınavını kazandım, branşım sosyal bilgiler öğretmenliği. 2005 yılında kendi alanımda yüksek lisansımı tamamladım. İlimizde açık olan müdür yardımcılıkları duyuruları çıktı, ben halk eğitim merkezlerini tercih etmek istiyorum ancak milli eğiitm müdürlüğü benim bulunduğum branş ile halk eğitim merkezi tercih edemeyeceğimi söylüyor. Nedenini sorduğumda bu kurumlarda branşımla ilgili dersin olmadığı söyleniyor. Hangi branşla ilgili ders olduğununu ve bunu hangi yönetmeliğe göre söylediklerini sorduğumda ise bütün kapılar yüzüme kapanıyor. Bilgi verilmiyor. Kendi çapımda yaptığım çalışmalarda da her hangi bir bilgiye rastlayamadım. Ancak yine sitenizden takip ettiğim kadarıyla erzurumda din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmeninin halk eğitime atandığını yine erzincanda sınıf öğretmeninin bir liseye müdür yardımcısı olarak atandığını gördum. Bu konuda bir çalışma yapar ve bana gönderirseniz sevinirim. Ayrıca bu konudaki karışıklıkları ortadan kaldırmak için yapacağınız çalışmayı forum sayfasına taşırsanız sevinirim. Cevap için acale edin çünkü duyurulara başvurular 28/10/2005'de dolacak.

CEVAP: Halk Eğitim merkezlerinde kurslar sayesinde halkın bilinçlenmesi amaçlanmakta olduğundan buralarda belli bir ders bulunmamaktadır. İdarecilerinde atanabilecekleri okullarda branşlarının bulunması şartı vardır. Fakat halk eğitim merkezlerinde branşlar olmadığından bu konu mevzuatta yer almamaktadır. Sınıf öğretmeninin liseye müdür yardımcısı olarak atanması mümkün değildir. Çünkü branşı lisede bulunmamaktadır. Ama sizin halk eğitim merkezine atanabilmenizin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.


EŞ DURUMU ÖZRÜ, BOŞANMA VE MECBURİ HİZMET

SORU: Merhaba öncelikle çalışmalarınızdan dolayı size teşekkürlerimi sunuyorum. Sorum şöyle: Eş durumundan dolayı rotasyondan muaf olan bir öğretmen, münhal açık olan bir müdür yardımcılığı kadrosuna atandıktan sonra, eşinden boşandığı takdirde, tekrar zorunlu göreve tabi tutulup tutulamayacağını öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler....

CEVAP: Mevzuata göre mecburi hizmetinizi tamamlamadığınızdan her yıl eş durumunuzu belgelendirmek zorundasınız. Eğer önümüzdeki yıllarda bu belgelendirmeyi yapamazsanız durumunuza bakılmadan mecburi hizmete gönderilirsiniz.

Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu

h) Eş durumu özrüne bağlı olarak görev yerleri birinci hizmet bölgesi kapsamındaki illere değiştirilmiş olanlardan özürlerinin devam ettiğini belgelendirenler, 3 (üç) yıllık çalışma süresi sonunda eksik hizmetlerini tamamlamak üzere bulundukları ilin (D) ve (E) sınıfı ilçeleri içindeki yerleşim yerlerine atanacaklardır.
i) Eşi şehit veya emekli olanlar ile bedensel engeli olup Bakanlıkta kurulan sağlık komisyonunca değerlendirmeye alınan öğretmenlerden özel yaşamında desteğe ihtiyacı olduğu belirtilenler zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaftır.
j) Özürlerini belgelendiremeyenlerden; eksik kalan zorunlu çalışma süreleri 1 (bir) yıl veya daha fazla olanlar, eksik hizmetlerini tamamlamak üzere ikinci ve üçüncü hizmet bölgesi kapsamındaki illere tercihleri doğrultusunda veya bilgisayar kurası yoluyla atanacaklardır.


MÜDÜR YARDIMCILARINA YİBO'DA NÖBET VERİLEBİLİR Mİ?

SORU: Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda müdür yardımcısı olarak görev yapmaktayım.Haftanın üç günü Nöbetçi Müdür yardımcılığı yapmaktayım. Yönetmelik gereği Yatılı okullarda nöbetçi müdür yardımcısı sabah saat 6:30'da gelir. Akşam öğrenciler yattıktan sonra 9:30'da evine gider. O gün 24 saat sorumludur, der. Ancak bu yaptığımız ek görev gereği hiç bir ücret alamamaktayız. Normal mesaisine gelip giden müdür yardımcısının aldığı 18 saat ekders ücreti almaktayız. Fazla çalışma ücretini almak için ne yapmam gerekir?

CEVAP: Bu yaptığınız görev karşılığında belleticilik ücreti almanız gerekmektedir. Ayrıca haftanın üç günü nöbet görevi diye bir görev olmaz haftada bir gün tutarsınız.

Aşağıda ilgili mevzuat hükümleri bulunmaktadır.

Belleticilik Görevi
Madde 13-
Yatılı ve pansiyonlu okullarda; öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her belleticilik görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenir.
Bunlardan 24 saat süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir günde 3'den fazla belletici görevlendirilemez ve bunlara ayda ödenecek ek ders ücreti 48 saati geçemez.

MADDE 13- Yatılı ve pansiyonlu okullarda görevli müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına belleticilik ve nöbet görevi verilip verilemeyeceği hakkında.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 13 üncü maddesinde; "Yatılı ve pansiyonlu okullarda; öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her belleticilik görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenir. Bunlardan 24 saat süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir günde 3'den fazla belletici görevlendirilemez ve bunlara ayda ödenecek ek ders ücreti 48 saati geçemez." denilmektedir.
Diğer taraftan, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliğinin değişik 10 uncu maddesinde; belleticilerin okulda görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenler arasından istekli olanlara öncelik verilerek okul müdürünün teklifi ve millî eğitim müdürünün onayı ile görevlendirileceği hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, belleticilerin öncelikle bu çerçevede yapılacak değerlendirmeye göre öğretmenler arasından belirlenmesi, yatılı ve pansiyonlu okulda ya da aynı yerleşim birimindeki diğer ilköğretim ve ortaöğretim okulları arasında belletici olarak görevlendirilecek öğretmen bulunmaması halinde ise, yöneticilik görevlerini aksatmamaları kaydıyla müdür yardımcılarının belletici olarak görevlendirilmelerinde bir sakınca bulunmadığı; ancak, pansiyonun yönetim, eğitim ve diğer hizmetlerinin yürütülmesinden ve koordinesinden sorumlu olan okul müdürleri ile müdür başyardımcılarının belletici olarak görevlendirilmelerinin uygun olmayacağı değerlendirilmektedir.


VALİLİK OLURUYLA LİSEDE MÜDÜR VEKİLİ OLARAK GÖREVLENDİRİLENLİN EK DERS ÜCRETLERİ

SORU: 2000 yılından bu yana valilik oluruyla bir lisede müdür vekili olarak çalışmaktayım. Müdür yardımcısı kadrosunda değilim. Müdür yardımcılığı sınavını da kazanamadım. Şimdiye kadar 20 saat ekders ücreti almakta idim. Ancak bu yıl yeni malmüdürü 18 saat ek ders ücreti alabileceğimi söylüyor ve 18 saat ücret alıyorum. Bu uygulama doğrumudur. Asalet şartlarını taşımaktan kasıt nedir. Cevap verirseniz sevinirim.

CEVAP: Bu konuda ilgili mevzuat aşagıdadır.

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Muhasebat Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.MGM.0.20/105-3/02081 ANKARA, 03/02/2000
KONU: Ek Ders

?????????????? VALİLİĞİNE
(Defterdarlık)

Bakanlığımız denetim elemanlarınca saymanlıklarda yapılan denetim ve incelemelerde, Milli Eğitim Müdürlüklerinde boş ve dolu bulunan şube müdürlüğü kadrolarına vekaleten veya tedviren görevlendirilen öğretmenler ile okul müdürlüğüne görevlendirilen öğretmenlere bazı saymanlıklarca yersiz ek ders ücreti ödendiği tespit edilmiştir. Saymanlıklarda uygulama birliğini sağlamak bakımından konu ile ilgili aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

1-Bilindiği gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek dersle ilgili 89 uncu maddesi hükmü gereğince 02.12.1998 tarih ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar"ın 10 uncu maddesinin birinci ve son fıkrasında; aynı maddenin (a) ve (b) bendlerinde belirtilen görevlerde bulunanlara ilgili mevzuat hükümleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yönetim, denetim ve öğretim gibi görevlerinden haftada 15 saatinin "Ders Niteliğinde Yönetim Görevi" sayılacağı ve bu görevlerine karşılık ek ders ücreti ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Yukarıda bahsi geçen Esasların 4 üncü maddesinin (j) bendinde; "ders dışı hazırlık ve planlama görevi"nin, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumu yönetici ve öğretmenlerinin ders dışı hazırlık, planlama ve sosyal hizmetleri ile okul veya kurumun ders araç ve gerecinin, makine ve teçhizatının sağlanması, bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması gibi ek ders görevi sayılan etkinliklerini ifade edeceği belirtilmiş, yine Esasların değişik 11 inci maddesinin ilk ve son paragrafında ise bu Esaslar kapsamına dahil okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlere, ders niteliğinde yönetim görevi ile ek ders görevi dışında "ders dışı hazırlık ve planlama görevi" karşılığı olarak haftada verilmesi öngörülen ek ders sayıları kadar ek ders ücretinin ödeneceği hükme bağlanmıştır. Buna göre, haftada 15 saatlik "ders niteliğinde yönetim görevi" ile "ders dışı hazırlık ve planlama görevi" karşılığı ek ders ücretini alabilmek için sözü edilen maddelerde belirtilen görevlerin fiilen yerine getirilmesi gerekmektedir. Aynı Esasların "Vekalet Görevi" başlıklı 24 üncü maddesinde ise; vekil öğretmenlerin dışında kalan öğretmenlerden, diğer görevlere asaleten atanma şartlarını taşıyanlardan boş kadrolara vekaleten atananlara, yalnızca vekalet edilen kadroya ilişkin ek ders görevi ücretinin ödeneceği hükme bağlanmıştır.

2- Diğer taraftan, 98/12120 sayılı Esasların 99/12775 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 6 ncı maddesiyle değişik 21 inci maddesi ( c ) bendinin 1 inci sırasında; 18 inci maddede belirtilen haller dışında; bir yılda 6 ayı geçmemek üzere bu görevleri süresince, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında geçici görevle görevlendirilenlerin aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacakları hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Yukarıdaki açıklanan nedenlerden dolayı;
a- Milli Eğitim Müdürlüğünde boş bulunan müdür, müdür yardımcılığı ve şube müdürlüğü kadrolarına vekalet eden personel ile boş bulunan okul müdürlüğünde görevlendirilen öğretmenlere; Esasların 10/b maddesinde öngörülen haftada 15 saatlik "ders niteliğinde yönetim görevi" karşılığı ek ders ücretinin ödenebilmesi için ilgililerin asilde aranan bütün şartları ve nitelikleri (tahsil, hizmet süresi, atamada sınav şartı öngörülen görevlerde ilgililerin sınava girebilme şartlarına haiz olması gibi) üzerlerinde taşımaları,
b- Esasların 21 inci maddesinde belirtilen haller dışında, Milli Eğitim Müdürlüğünde bulunan müdür yardımcılığı ve şube müdürlüğü gibi dolu kadrolara tedviren veya vekaleten görevlendirilenler ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesine göre ikinci görev olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmenlerce yürütülen okul müdür ve müdür yardımcılığı görevlerinden geçici olarak ayrılanların yerine görevlendirilen öğretmenlere; bu görevlendirmeden dolayı 98/12120 sayılı Esasların 10/b maddesinde öngörülen haftada 15 saatlik "ders niteliğinde yönetim görevi" ile 11 inci maddede okul türlerine göre yöneticilere verilmesi öngörülen saatler kadar haftalık "ders dışı hazırlık ve planlama görevi" karşılığı ek ders ücretinin ödenmemesi, ancak, asli görevlerini de aynı anda yürütmeleri halinde asli görevline ait ek ders ücretlerinin ödenmesi,
c- Esasların değişik 21 inci maddesi ( c ) bendinin 1 inci sırası hükmü gereğince, yönetici ve öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında 18 inci maddede belirtilen haller dışında Milli Eğitim Müdürlüğü, müdür yardımcılığı ve şube müdürlüğü gibi kadrolarda geçici görevle görevlendirilmeleri halinde, bu görevlerine bağlı olarak herhangib bir ücret ödenmemesi, ancak bu öğretmenin görevlendirildiği tarihte okulundaki aylık karşılığı ders, ek ders ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacağından, görev süresinin 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere ek ders ücretlerinin aylık ve özlük haklarının ödendiği yerin saymanlığınca ödenmesi, bu görevin 6 aydan fazla devam eden süreleri ile kadrosunun bulunduğu okul ve kurumun herhangi bir nedenle tatil edildiği günlerde ise söz konusu ek ders ücretlerinin ödenmemesi, gerekmektedir. Bilgilerinizi ve gereğinin yukarıdaki açıklamalara göre yapılması hususunda iliniz dahilindeki saymanlıklara duyurulmasını rica ederim.

Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.0.23.01.03-4-273/12052 26/01/2001

KONU: Vekâlete Bağlı Ek Ders Ücreti Ödemeleri

?????????. VALİLİĞİNE
GENELGE 2001/06

İLGİ : a) Milli Eğitim Bakanlığının 03/11/1999 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.03.4- 2669/106338-1999/89 sayılı Genelgesi. b) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yöneticilerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.
c) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik.
d) Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün 3/02/2000 tarih ve B.07.0.MGM.0.20/105-3/02081 sayılı yazısı.

Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları yöneticiliklerini geçici olarak veya vekaleten yürütenlerin ek ders ücreti ödemelerinde yanlış ve farklı uygulamaların yapıldığına ilişkin alınan duyumlar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gereksinim duyulmuştur.

Bilindiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86 ncı maddesinde; memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği, yukarıda sayılan haller dışında boş kadrolara ait görevlerin lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebileceği hüküm altına alınmıştır.

İlgi (a) Genelgede ise; Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki görgün eğitim kurumları müdürlerinin çeşitli nedenlerle görevlerinden ayrılmaları halinde bunlara ait görevlerin, ilgili mevzuatı gereği varsa kurum müdür başyardımcısı, yoksa müdür yardımcısı tarafından vekaleten yürütüleceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki ilgi (b) Esasların 24 üncü maddesinde; vekil öğretmenlik dışında diğer görevlere asalaten atama şartlarını taşıyanlardan boş kadrolara vekaleten atananlara yalnızca vekalet edilen kadroya ilişkin ek ders göreve ücreti ödeneceği hükme bağlanmıştır. Bu hüküm çerçevesinde, boş bulunan okul/kurum müdürlüklerine vekalet edenlerden söz konusu görevlere asaleten atanma koşullarını taşıyanlar, ilgi (d) yazıda da belirtildiği gibi, ilgi ( c ) Yönetmelikte öngörülen seçme sınavına katılma koşullarını taşıyanlar olacaktır. Bu bakımdan ilgi ( c ) Yönetmeliğin 8 inci maddesinde yer alan istisnalar da dikkate alınarak, aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinde yer alan seçme sınavına katılma koşullarını taşıyanlardan sözü edilen eğitim kurumlarının boş bulunan yöneticilik kadrolarına vekaleten görevlendirilenlerin, bu görevleri yürüttükleri sürece ilgi (b) Esasların 24 üncü maddesi hükmü doğrultusunda vekalet ettikleri görev için öngörülen ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.
Metin BOSTANCIOĞLU
Milli Eğitim Bakanı


DERS DIŞI EĞİTİM ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN ESASLAR

SORU: 2 Yıllık Eğitim Yüksek Okulu mezunuyum. Okul da seçmeli ders olarak tiyatro dersi aldım. Daha sonra AÖF Lisans tamamlama Türkçe Bölümünden mezun oldum. Halen bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışıyorum. Dramadan egzersiz yapabilirmiyim? şimdiden teşekkürler...

CEVAP: Tiyatro dersi aldığınız için bunu belgelendirmeniz halinde drama kursu açabilirsiniz.

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI :B.08.0.PGM.0.23.01.03.4/413-17024
KONU :Ders Dışı Eğitim Çalışmaları
24/2/1999

GENELGE 1999/10
İLGİ: a) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.
b) Milli Eğitim Bakanlığının 25.12.1998 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.03.4/3098-158351 sayılı Genelgesi.

16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1.12.1998 tarihinde yürürlüğe giren ilgi (a) Esasların 16 ncı maddesinde;
"Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallarda fiilen çalışma yaptıran yönetici ve öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, gündüz ücreti üzerinden haftada azami 6 saat ek ders ücreti ödenir." Ancak bir ders yılında bu kapsamda ödenecek ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının % 8 ini geçemez.

Bu etkinliklerde görev alacak yönetici ve öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve milli eğitim müdürlüklerince onaylanır." denilmektedir.

Bu hükümle, öğrencilerin boş zamanlarının değerlendirilmesinde ders dışında yapılacak eğitim çalışmaları; İzcilik, beden eğitimi ve spor, halk oyunları, güzel sanatlar olarak belirlenmiştir. Bu etkinliklerin yürütülmesinde görev alacak yönetici ve öğretmenlerle her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısının Bakanlıkça belirlenmesi, ancak yapılacak etkinlik programının okul müdürlüğünce hazırlanması ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanması öngörülmüştür.

Bu çerçevede Bakanlığımızca, etkinliklerde görev alacak yönetici ve öğretmenlerde aranacak nitelikler ile her bir etkinlik için aranacak en az öğrenci sayısı, etkinlik türlerine göre ilişik Esaslarla belirlenmiştir.

Bu kapsamda okul ve kurum müdürlükleri, okullarında yürütülecek ders dışı eğitim çalışmalarının hangi tür çalışmalar olacağını ders yılı içerisinde saptayacak, bu çalışmaların yürütülmesinde esas olacak programı hazırlayacak ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanmasından sonra yürürlüğe koyacaklardır.

Ders dışı eğitim çalışmalarını yürüten yönetici ve öğretmenlere bu çalışmaları nedeniyle ödenecek ek ders ücreti, haftada 6 saati geçmemek üzere bir ders yılında toplam, o okulda bir ders yılında okutulacak ders saati sayısının % 8 ini geçemeyeceğinden, hazırlanacak eğitim programlarının bu sınırlılıkta olmasına dikkat edilmesi gerekecektir. Zira % 8 i geçecek miktardaki ders dışı çalışmalar için ücret ödenemeyeceğinden, görev alacak yönetici ve öğretmenlerin mağduriyetlerine yol açılmamalıdır.

Okulun bir ders yılındaki toplam ders saatinin hesaplanmasında, dersler yönüyle herhangi bir sınırlandırma yapılmayacak, o okuldaki her sınıf ve şubede ders programına göre ders yılı içerisinde okutulması gereken tüm derslerin ders saati cinsinden miktarı dikkate alınacaktır.

Örneğin; 8 sınıflı ve her sınıfı 2 şubeden oluşan bir ilköğretim okulunda tüm derslerden her şubede haftada 30 saat ders okutulduğu varsayıldığında 32 hafta sürecek bir ders yılında o okulda 8x2x30x32=15360 saat ders okutulacaktır. Bunun % 8'i olan 1228 ders saati, ders dışında yapılacak eğitim çalışmaları için kullanabilecek ve görev alan yönetici ve öğretmenlere en fazla bu miktarda ek ders ücreti ödenebilecektir.

Bu miktar, her bir ders dışı etkinlik için ayrı ayrı değil, o okulda yapılacak toplam etkinlikler için kullanılabilecek ders saati miktarıdır. Öyleyse her bir etkinliğin ders saati cinsinden ne kadar bir süreyi kapsayacağı çalışma programlarında gösterilecektir.

Ödemelerde, gündüz öğretimi için öngörülen ücret esas alınacaktır. Hiçbir şekilde çalışma programının uygulanmasında başlandığı tarih öncesinde ve programda gösterilen toplam çalışma saatinin üstüne ödeme yapılmayacaktır.

Diğer taraftan ilgi (b) Genelge ile ilgi (a) Esasların 16 ncı maddesinin uygulanması bakımından Bakanlığımızca yapılması öngörülen çalışmalar sonuçlandırılıncaya kadar daha önceki mevzuat hükümleri çerçevesinde başlatılan etkinliklere devam edilmesi, ancak bu çalışmaların sonuçlanmasından sonra yeni düzenlemeye uyum sağlanması gerekeceği belirtilmişti.
İlgi (a) Esasların yürürlüğe girdiği 1.12.1998 tarihinden 28 Şubat 1999 tarihine kadar, daha önceden okul müdürlüklerince hazırlanmış ve il milli eğitim müdürlüklerince onaylanmış programlara göre ders dışında yapılan sadece izcilik, beden eğitimi ve spor etkinlikleri dikkate alınacak ve bu etkinliklerde görev almış yönetici ve öğretmenlere, bu genelge eki Esaslarda belirtilen nitelik ve en az öğrenci sayısına uygunluk yönüyle herhangi bir değerlendirme yapılmadan kazanılmış durumlar korunarak hak ettikleri ek ders ücretleri ödenecektir.
Ancak, 28.2.1999 tarihinden sonra okullar itibariyle yürütülmesi gerekli etkinliklere ilişkin programlar yeniden hazırlanacak ve milli eğitim müdürlüklerince onaylanacaktır. Görev alacak yönetici ve öğretmenlerde, ilişik Esaslarda her bir etkinlik için ayrı ayrı belirlenmiş nitelikler aranacak, bu nitelikleri taşımayanlara görev verilmeyecektir. Ayrıca, her bir etkinlik için gerekli olan en az öğrenci sayısı bulunamayan etkinliklere ilişkin çalışmalarda sona erdirilecektir.

1998-1999 Ders Yılında, her okulda söz konusu ders dışı çalışmalar nedeniyle kullanılabilecek ders saati sayısının hesabında ilgi (a) Esasların yürürlüğe girdiği 1.12.1998 tarihinden önceki süre dikkate alınacak, 1998-1999 ders yılının başladığı tarihten ilgi (a) Esasların yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapılan ders dışı çalışma süreleri de kullanılabilecek ders saati sayısından düşülecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Metin BOSTANCIOĞLU
Millî Eğitim Bakanı

DERS DIŞI EĞİTİM ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN ESASLAR

Sıra No Etkinlik Alanı En Az Öğrenci Sayısı Nitelikler
1 İZCİLİK 12 Millî Eğitim Bakanlığınca verilmiş "İzci Liderliği Sertifikası" bulunan öğretmenler tarafından yürütülür.
2 BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÇALIŞMALARI
a) Futbol
b) Hentbol
c) Basketbol
d) Voleybol
e) Atletizm
f) Güreş
g) Badminton
h)Kros
ı) Judo
i) Karate
j) Tekvando
k) Masa Tenisi
l) Jimnastik
m) Yüzme
n) Satranç
o) Boks
p) Eskrim
r) Kayak

18
14
12
12
12
10
8
8
7
7
7
6
6
6
6
6
6
6
Beden eğitimi öğretmenleri tarafından yürütülür. Beden eğitimi öğretmeni bulunmaması veya yetersiz olması halinde, yan alanı beden eğitimi olan veya yürütülecek etkinlikle ilgili olarak; kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslara katılarak belge alan ya da ulusal veya uluslar arası düzeydeki yarışmalara sporcu, antrenör, hakem olarak katıldıklarını belgelendiren diğer öğretmenler tarafından da yürütülebilir.
3 HALK OYUNLARI 12 Türk halk oyunları öğretmenleri tarafından yürütür. Türk halk oyunları öğretmeni bulunmaması veya yetersiz olması halinde, yan alanı halk oyunları olan veya bu alanda beceri, deneyim ve çalışmalar bulunan ve bu durumunu belgelendiren diğer öğretmenler tarafından da yürütülebilir.
4

GÜZEL SANATLAR
a) Plastik Sanatlar
1) Resim
2) Heykel
3) Mimari

b) Fonetik Sanatlar*
1) Müzik
2) Edebiyat

c) Dramatik Sanatlar*
1) Tiyatro
2) Opera
3) Bale
4) Drama
5) Sinema

8 Alanın öğretmenleri tarafından yürütülür. Alanın öğretmeni bulunmaması veya yetersiz olması halinde, yan alanı yürütülecek etkinliğe uygun olan ya da ilgili alanda beceri, deneyim ve çalışmalar bulunan ve bu durumunu belgelendiren diğer öğretmenler tarafından da yürütülebilir.

*En az öğrenci sayısı, oluşturulacak grup veya çalışma konusuna göre okul müdürlüklerince belirlenir.

AÇIKLAMA:

A) Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamındaki herhangi bir etkinlik alanında en az öğrenci sayısı dikkate alınarak oluşturulabilen grup sayısına göre etkinliği yürütecek nitelikteki öğretmen sayısının daha fazla olması halinde, bu etkinliğin hangi öğretmen veya öğretmenler tararından yürütüleceği öğretmenler kurulunca belirlenir.

B) Her bir etkinlik alanı için belirlenen niteliklere sahip öğretmen bulunmaması ya da yetersiz olması halinde, bu nitelikleri taşıyan müdür yardımcıları da bu etkinlikleri yürütebilir.


MAAŞ KARŞILIĞI DERS SAATİNİ DOLDURAMAYAN EK DERS ALIR MI?

SORU: Merhaba, memurlar.net... Benim ekdersle ilgili olacak. Şu an ilköğretimde tek matematik öğretmeni olarak çalışmaktayım. Branşımda haftada 12 saat dersim var.Benim girebileceğim başkada yan dersim yok. ŞİMDİ benim maaş karşılığım ve dolaysıyla ekdersim kaç saat üzerinden hesaplanacak (12 mi 15 mi)?

CEVAP: Sorunuzdan anlaşıldığı üzere; 12 saat derse girmektesiniz. Bu demektir ki maaş karşılığınızı dolduramıyorsunuz. Maaş karşılığını doldurmanız için 15 saat derse girmeniz gerekmektedir.

Ek ders konusuna gelince... Ek ders alabilmeniz için branşınız dışı derse girmeniz veyahut maaş karşılığınızı doldurup bu saatlerin üzerinde derse girmeniz gerekmektedir. Eğer sınıf öğretmeni iseniz (sorunuzdan olmadığınız anlaşılmakta birlikte) okuttuğunuz sınıf karşılığında 15 saat ek ders ücreti alırsınız sorunuzdan sadece 12 saat derse girdiğiniz anlaşılmaktadır, bu durumda sadece maaşınızı alırsınız. Bunun karşılığında sadece bir sat ders dışı hazırlık ücreti alırsınız.


KİMLER İŞ EĞİTİM ŞEFİ OLABİLİR?

SORU: Eğitim Şefi olmak hakkında
Yapmış olduğunuz bilgilendirici ve yönlendirici hizmetlerden dolayı tüm ekibinizi candan tebrik ederim.Ben Gazi Ünv.Endüstriyel sanatlar Eğitim fakültesi endüstriyel teknoloji eğitimi bölümü mezunuyun. Yatılı ilköğretim bölge okulunda "iş eğitimi iş teknik öğretmeni "olarak çalışmaktayım. İlköğretim kurumları Yönetmeliğinde geçen
"İş Eğitimi Şefi
Madde 84- İlköğretim okullarında bulunan iş eğitimi öğretmenleri arasından okul müdürlüğünce bir iş eğitim şefi seçilir. İş eğitim şefleri Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ücretli Ders Saatlarine Dair Esaslar"a göre derse girer, "İlköğretim Okulu İşlik Yönetim Kılavuzu" esasları doğrultusunda İşliklerin tertip ve düzenini, araç-gereçlerin bakım ve onarımlarının yaptırılmasını, derslerin programlara uygun olarak yürütülmesini, temrinlik malzemelerinin teminini ve dağıtımlarının yapılmasını sağlar, sergi organizasyonlarını yaparlar.
İş eğitimi şefine başka bir sınıf öğretmenliği ve eğitici kol verilmez.
İş eğitimi şefi, okul müdürüne veya görevlendireceği müdür yardımcısına karsı sorumludur."

maddesi hukmünce "eğitim şefi" olmak istiyorum. Ancak bulunduğum okulda sadece ben iş eğitimi öğretmeniyim ve buranın iş eğitimi öğretmeni norm kadrosuda 1 kişi.
84 madde uyarınca Eğitim Şefi olmamda bir engel varmı? Yoksa Eğitim şefi olmak için nasıl bi yol takip edicem. Okul müdürümüz olamazsın, 84. maddede iş eğitimi öğretmenleri arasından seçilir, sen bir kişisin olmaz diye yanıt veriyor, ben de henüz resmi bir başvuru yapmadım.Ayrıca eğitim şefi olmanın ekders konusunda dezavantajı varmı. cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

CEVAP: Eğitim şefi olmanın ek dersle ilgili bir dezavantajı bulunmakla birlikte bu şefliğe atanmanızda da bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca tarafımdan yapılan araştırmada "İlköğretim Okulu İşlik Yönetim Kılavuzu"na bu zamana kadar ulaşılamamıştır. Lütfen elinde olan varsa bir zahmet bize iletsin. Biz de bunu tüm ilköğretim kademesindeki ilgili öğretmenlerimize duyuralım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber