Bakan Çağlayan: İhracatta altının, petrol, doğalgaz karşılığı verildiği doğru değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2012 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta altının, petrol, doğalgaz kaşılığı verildiği iddialarının doğru olmadığını bildirerek, ''Türkiye, uluslararası anlaşmalara da sadık kalarak her ürünü ihraç etmeye devam edecektir'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Ekonomi Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçe üzerinde sunum yapan Ekonomi Bakanı Çağlayan, sözlerine, geçirdiği rahatsızlıktan dolayı geçmiş olsun dileklerini ileten herkese teşekkür ederek başladı. Çağlayan, ''Allah hepimize sağlık, sıhhat versin'' dedi.

Çağlayan, ortada duran rakamları değiştirmenin mümkün olmadığını ifade ederek, ''Türkiye, 2003-2011 arasında ortalama 5,25 büyüme oranını göstermiş bir ülkedir'' diye konuştu.

Geçmişte birçok ülkenin başarı masallarıyla büyüdüklerini kaydeden Çağlayan, ''Artık Türkiye'nin de bir başarı hikayesi var. Küresel krizin teğet geçmesinin ötesinde önemli gelişmeler yaşanmıştır'' ifadesini kullandı.

Çağlayan, muhalefet yapmak adına Türkiye'nin başarılarını kötü göstermekten çekinilmesi gerektiğini dile getirerek, ''Bugün muhalefet olmak zor, sizin anlıyorum, neyi eleştireceksiniz-'' diye konuştu.

2023 hedeflerinin son derece önemli olduğu anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mevcut sistemle, bu yapıyla bu başarıyı elde edemeyeceğimizi söyledim. Türkiye, bu sanayi anlayışıyla, sanayicinin bu zihniyetiyle, bugünkü üretim yapımızla 2023'ü yakalayamaz. Ancak bunu ifade ederken arkasından nasıl yakalayabileceğini de söyledim. Türkiye, bir makas değişikliğine gelmiştir. Sanayici bir zihinsel değişim ve dönüşüme girmiştir. Çünkü Türkiye hatalı teşvik politikalarından, hatalı politikalardan dolayı maalesef bugün bu noktaya gelmiştir.

Yeni teşvik sitemini getirdik. İki şart koyduk; yüksek katma değer, yüksek teknoloji. Ülkemizde gerek üretimde gerek ihracatta birim katma değeri fazla olan ürünleri destekleyen anlayışa girdik. Ar-Ge, inovasyon konusunda önemli destekler getirdik. 2023'e bu yol haritasıyla beraber ulaşacağız.''

-''İlaç olacak''-

Çağlayan, Türkiye'nin bugün işsizlik oranlarında yüzde 8,8 rakamını yakaladığını ve bunu fazlasıyla takdir ettiğini belirterek, bu rakamın 14 AB ülkesinden daha düşük olduğunu söyledi.

Özel sektörün borcunu kamuya yazmanın mantığının olamayacağını dile getiren Çağlayan, bugün Türkiye'nin son 12 aylık rakamlarla 151,5 milyar dolar mal ihracat yaptığını, ithalatın ve cari açığın azaldığını anlattı.

Çağlayan, ''Geçen senenin ilk 10 ayında 65 milyar dolar olan cari açık bu yılın ilk 10 ayında 41,1 milyar dolara düştü. Bunun 18,1'i ihracat artışından kaynaklanmıştır'' dedi.

Türkiye'nin, enerji dışındaki ürünlerin ithalatının azaltılmasında teşvik sisteminin ''ilaç'' olacağını dile getiren Çağlayan, son 35 ayın en düşük cari açık oranının yakalandığını bildirdi.

''20 binden fazla çeşit ihracat içinde neden altına takılıyoruz'' diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İhracatta altının, petrol, doğalgaz kaşılığı verildiği doğru değil. Türkiye almış olduğu benzini, doğalgazı avro ve TL olarak parasını öderken, bugün İran ile yapılan altın ticaretinde İran'daki özel sektör, Türkiye'deki özel sektörden malını alıyor ve bu işe özel izin verilmiş olan bankalar da aracılık yapıyor. Biz elmayı, armudu, portakalı, makineyi, kağıdı, bilişimi satarken bunun adı ihracat da altın olunca niye ihracat olmuyor- Altın ihracatı da bal gibi ihracattır. Türkiye, bu ihracatı kim talep ediyorsa satar, satmaya devam edecektir. Bugün şikayet edenlere soruyorum; geçen sene neredeydiniz- Geçen sene 4 milyar dolar biz altında açık verirken neredeydiniz- Şimdi ithalat olunca sesiniz çıkmıyor, ihracat olunca 'bu nereden çıktı-' Türkiye, isteseniz de istemesiniz de meşru zeminlerdeki uluslararası anlaşmalara da sadık kalarak her ürünü ihraç etmeye devam edecektir.

Altında 11,9 milyar ihracat yapıldı, 6,9 milyar dolar ithalat var. Arada aslanlar gibi 5 milyar dolar ihracat fazlamız var. 11,9 milyar altın ihracatının yüzde 60'ını İran'a yaparken, bunun yaklaşık yüzde 30'unu Birleşik Arap Emirlikleri'ne, geri kalanını İsviçre başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesine satıyoruz. Altını satmaya devam edeceğiz ama altın asla bir ödeme aracı değildir.''

-''Hükümetin karnesini millet verir''-

Çağlayan, 20 Haziran'dan bugüne kadar toplam 2 bin 120 adet teşvik belgesi bağlandığını, bunun karşılığında toplam 40 milyar dolar yatırım öngörüldüğünü bildirdi.

Bir milletvekilinin hükümete karne verdiğini anımsatan Çağlayan, AK Parti'nin 2002'den itibaren aldığı oy oranlarını dile getirdi ve ''Hükümetin karnesini ancak millet verir'' dedi.

Çağlayan'ın konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, söz alarak, ''DP'nin karayollarını başlatması, Özal'ın iletişim devrimi, Demirel'in barajlar hikayesi bir başarı değil mi- Geçmişi kötüleyerek siz yücelmezsiniz. Hangi imkanlarla neler yaptınız, başarı böyle ölçülür. Demirel de Özal da hiçbirisi Cumhuriyet çizgisinden sapmadı, bir tek siz saptınız'' ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber