Yıldız: Kömürden elde edilen elektrik enerjisi oranını yüzde 30'lara çıkaracağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kömürde Türkiye'nin toplam rezervinin 14-15 milyar dolarlara ulaştığını söyledi. Yıldız, ?Türkiye'de kömürden elde edilen elektrik enerjisi oranını yüzde 22-23'ten yüzde 30'lara çıkarmayı düşünüyoruz." dedi.

Bursa ?Keles Linyit Sahası'nda 270 MW kapasiteli Termik Santral Kurma Şartlı Rodovans İhalesi Sözleşmesi Rixos Otel'de yapıldı. İhale sözleşmesi törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş, projeyi üstelenen firma yetkilileri ve bakanlık bürokratları katıldı. Programda konuşan Bakan Yıldız, farklı yerlerde, bakanlığın uyguladığı politikaları belirlenen modelle sürdürmeyi düşündüklerini kaydederek şöyle konuştu: ?Bu model, kömürü veriyoruz, elektrik üretimini sağlanıyor. 5-6 yıl sonra, ürettiğiniz elektrikten bize ne kadar pay verirsiniz diyoruz. Kömürü satmıyoruz. Eğer belli şartları sağlayabilirlerse, kömürün kullanım hakkı özel sektörde kalmış oluyor. Dolaylısıyla, Türkiye'de kömürden elde edilen elektrik enerjisi oranını yüzde 22-23'ten yüzde 30'lara çıkarmayı düşünüyoruz.?

?TEMİZ VE ÇEVRECİ SANTRAL YAPMA İMKANIMIZ VAR?

Türkiye'deki kömürlerin yüzde 80'inin düşük kalorili ürünlerden elde edildiğine dikkat çeken Bakan Yıldız, ?Bütün teknolojik gelişmeleri içinde barındıran ve artık bu konuda Çin'in kömür santrali aldığı bir dünyada, bizim de temiz ve çevreci bir santral yapma imkanımız var. Bütün bu ihalelerin sonlandırılması ve bu süreçte yatırımcının işinin kolaylaştırılmasının büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin ortalama büyüme hızından daha hızlı büyümek zorunda olan bir enerji sektörü var. Ekonomideki derinlik artıkça her birimizin refah seviyesi değiştikçe, elektrik kullanımımız artıyor.? ifadelerini kullandı. Yeni enerji santrallerinin yapılmasının devam edeceğini kaydeden Bakan Yıldız, şöyle devam etti: ?İnşallah bu önümüzdeki iki hafta içinde önemli adımlar atacağız. 2013 yılına daha pozitif gireceğimizi söylemeliyiz. Bu tür kaynaklara dünyada olduğu gibi bizde de ihtiyaç var. Bursa'da yapılan bu yatırımın birçok getirisinin olacağını düşünüyorum.?

Yıldız, çizilen enerji politikası çerçevesinde gerek yerli kaynakların gerekse yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi söz konusu olduğunu kaydetti. Yıldız, ?Diğer enerji kaynaklarının da yeteri kadar pay alması için birçok anlaşmalar yapılıyor, birçok bağlantılar söz konusu. Kömürün dünya enerji portföyündeki en yüksek oranını görüyoruz. Dünyada komple enerji temininde yüzde 30 oranında kömür dağılımı oranı var. Bu yaklaşık bir yılda, 7, 5 milyar tonluk bir tüketim gerektiriyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber