3 öğretmen Viranşehir'in belgeselini çekti

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde 3 öğretmen ilçenin tarihi ve kültürel yapısını anlatan ?Viranşehir'de Tarih ve Yaşam? adlı belgesel filmi çekti. Belgeselin Viranşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde galası yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 19:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6 ay süren belgesel 75 dakikalık film haline getirildi. Hüseyin Çınar'ın yönetmenliğini yaptığı belgesel Mehmet Ali Basık'ın tarihi araştırmaları ve İlknur Şahinaslan'in seslendirilmesi ile meydana geldi. Halil Yıldırım'ın kamera çekimi yaptığı belgesel Viranşehir'in gezilen 15 köyünde çekilen görüntülerden oluşuyor.

Viranşehir'de tarih ve yaşam belgeselin yönetmeni Hüseyin Çınar, 6 ay boyunca Viranşehir'in köylerini gezerek ilçenin tarihini ve yaşam şeklini beyaz perdeye aktarmaya çalıştığını belirterek belgeselin çekiminde büyük bir emek serf ettiklerini vurguladı. Viranşehir'i seven 3 öğretmen arkadaş ile birlikte köylerini gezdiklerini dile getiren Çınar köylerde yer alan tarihi yapıları tek tek belirlediklerini ve kameraya aldıklarını söyledi. Yönetmen Çınar, ?İsmi Viranşehir ama kendisi Viranşehir değil. Belgesel ile ilçenin tanıtımına katkıda bulunmak istiyorum. Yalnız Türkiye'de değil tüm dünya'ya ilçeyi tanıtmak istiyorum. Yeni projelerimiz de olacak. Viranşehir yiğitlerin, aslanların şehridir. İstiyorum ki Viranşehir dünya çapında tanınan bir ilçe haline gelsin.?

Belgeseli seslendiren İlknur Şahinaslan çalışmayı keyif alarak yaptığını belirterek belgeselin en zor kısmının köy köy gezip çekimin yapıldığını çok güzel görüntülerin elde edildiğini söyledi. Çalışma ile ilçenin daha da tanınmış olacağını söyledi. Belgeselin tarih ve araştırma kısmı ile ilgilenen tarihçi yazar Mehmet Ali Basık belgeselin ana temasının Viranşehir'in tarihi yapısı olduğunu belirterek dünyaca meşhur olan Şanlurfa'daki göbekli tepeden 2 bin yıl eski olan sefer tepenin mevcut olduğunu söyledi. Basık, Dikmelerin de yeteri kadar tanınmadığını anlatarak dünya metropolitinin ilk defa Viranşehir'den çıktığını söyledi. Mehmet Ali Basık şunları söyledi: ?Belgeselimizde yüzlerce ilçenin tarihi yaşam fotoğraflarını gözler önüne seriyoruz. Bunlardan biri de Devriş-ı Evdi'dir. 6 ayı aşkın bir zaman içerisinde bu belgeseli hazırladık. Umarın bu belgeseli birkaç dile çevirip dünya çapında yaygınlaştırma imkânı buluruz.? Belgeseli Viranşehir Belediyesi Kültür merkezinde birçok vatandaş izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber