Bakanlar Kurulu, derece sorunuyla uğraşmayacak

Ak Parti, 7 Ocak 2013 tarihi itibariyle Meclise bir kanun teklifi sundu. Bu teklif ile Bakanlar Kurulu, Sağlık Bakanlığındaki personelin derece işiyle uğraşmayacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ocak 2013 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlar Kurulu, derece sorunuyla uğraşmayacak

Bir kamu kurumunun, dolu kadrolarının derece işleri dahi Bakanlar Kuruluna gelmektedir. Bu 190 sayılı KHK'dan kaynaklanmaktadır. 190 sayılı KHK'nın 9. maddesi şu şekildedir:

"Kuruluşlara verilmiş bulunan ve ekli cetvellerde gösterilen serbest kadrolar, hiyerarşik yapıyı bozmamak kaydıyla, yedinci maddede belirtilen usule uygun olarak Bakanlar Kurulunca değişik derecelerden aynı sınıf ve unvanlı kadrolarla değiştirilebilir."

Bu hüküm gereğince, 9. dereceli bir memur kadrosunun 8. dereceli bir memur kadrosuyla değiştirilebilmesi için, önce Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının karar alması, daha sonra ise bu kararın Bakanlar Kurulunun tüm üyelerince tek tek onaylanması gerekmektedir.

Bu aşırı merkeziyetçi yapının değişmesi gerektiğini 10 yıla yakın bir zamandır ifade etmekteyiz. Bu düzenlemenin, yani dolu kadrolardaki derece değişikliği işinin, Bakanlar Kuruluna kadar gelmemesi gerekmektedir. Ancak çekincen ve karar almakta zorlanan bürokratlardan dolayı, yıllardır kamu kurumları zorluk çekmektedir. Ancak şu ana kadar sadece öğretmenler ve araştırmacı kadroları için bu düzenleme yapıldı.

15 Mayıs 2012 tarihinde yaptığımız haber: Bakanlar Kurulu, memurun derece işiyle uğraşmamalıdır

Ak Parti'nin dün meclise vermiş olduğu kanun teklifinde, sağlık personeli de istisna arasına alınmaktadır. İlgili teklif hükmü şu şekildedir:

"MADDE 8- 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne ait bölümlerinde yer alan "Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri (SH) Sınıfı'na ait kadrolardan; Baştabip, Baştabip Yardımcısı, Eğitim Görevlisi, Uzman (TUTG), Uzman Tabip, Başasistan ve Uzman Diş Tabibi unvanlı olanların dereceleri (1-7), Asistan, Tabip, Diş Tabibi, Veteriner Hekim, Eczacı, Psikolog, Biyolog, Fizyoterapist, Sağlık Fizikçisi, Diyetisyen, Çocuk Gelişimcisi, İş ve Uğraşı Terapisti (Ergoterapist), Perfüzyonist, Dil ve Konuşma Terapisti, Antropolog ve Sosyal Çalışmacı unvanlı olanların dereceleri (1-8), Tıbbi Teknolog unvanlı olanların dereceleri (1-9), Odyolog ve Sağlık Teknikeri unvanlı olanların dereceleri (1-10), Ebe, Hemşire ve Sağlık Memuru unvanlı olanların dereceleri (1-12), Sağlık Teknisyeni, Diş Protez Teknisyeni ve Laborant unvanlı olanların (3-12) ve Hemşire Yardımcısı unvanlı olanların dereceleri (5-12) olarak değiştirilmiştir."

Bu hüküm yasalaşırsa, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumlarındaki personelin dolu kadro derece değişiklikleri de Bakanlar Kuruluna gelmeyecektir. Yapılacak düzenleme sırasında 190 eki cetvellerdeki Şef Kadroları (3-12), VHKİ (3-12), Memur Kadroları (5-12) olarak değiştirilirse, bu anlamsız işten kurtulunur...

SIRA DİĞER KURUMLAR DA...

Bu düzenleme teklifi ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda daha sonra ise Meclis Genel Kurulunda görüşülecektir. Diğer kamu kurumlarının da, kendi bakanlarını bilgilendirerek kurumlarını bu hükme ekletmelidir. Veya 190 sayılı KHK'da genel bir düzenleme yapılarak bu sorun toptan bir şekilde çözüme kavuşturulmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber