Kamudaki yazışmaların yüzde 58'i elektronik ortama dönüştü

Son gelişmeyle birlikte bütün yaptığımız yazışmaların yüzde 58'i elektronik ortama dönüştü.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2013 18:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığının kendi içlerinde ve aralarında elektronik ortamda yazışabilir duruma geldiğini belirterek, amaçlarının 2013 yılında diğer kamu kurumlarıyla da haberleşmenin sağlanması olduğunu belirtti.

Koru, Dışişleri Bakanlığında e-yazışma uygulamalarına ilişkin bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, e-devlet uygulamaları kapsamında, eşgüdüm ve entegrasyon amacıyla Kalkınma Bakanlığının rehberliğinde, kamu kurumları arasında mevcut verilerin nasıl paylaşabileceği konusunda çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Resmi belgelerin hazırlanması, onaylanması, ilgili birimlere gönderilmesi ve arşivlenmesinde geleneksel yöntemler yerine elektronik ortamın kullanılmasının önemine değinen Koru, bu çerçevede bakanlık olarak yaptıkları çalışmayla yaklaşık 12 yıldır 12 milyon belgeyi elektronik ortamda depolayabildiklerini söyledi.

Kamu kurumlarının belge yönetim sistemlerinin kendi aralarında nasıl haberleşebileceği ve veri iletişimi yapılabileceği konusunda Kalkınma Bakanlığı rehberliğinde, TÜBİTAK'ın teknik altyapı hizmetiyle çalışma yapıldığını belirten Koru, ''Dört kurum, geçtiğimiz yıl içerisinde, Cumhurbaşkanlığımız, bizim bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız ve Savunma Sanayii Müsteşarlığımız artık tamamen kendi içlerinde ve kendi aralarında elektronik ortamda yazışabilir duruma geldiler'' dedi.

En son 2012 yılının son günlerinde Savunma Sanayii Müsteşarlığının bu sisteme entegre olduğunu bildiren Koru, amaçlarının 2013 yılı içerisinde bu sayının daha da artması ve diğer kamu kurumlarıyla da haberleşmenin sağlanması olduğunu ifade etti.

Sistemde e-imzanın uygulandığını bildiren Koru, sistemlerin artık kendi aralarında haberleştiğini, sertifikaların doğruluğunun denetlendiğini ve belge transferlerinin saniyeler içerisinde gerçekleştiğini anlattı.

-Yazışmaların yüzde 58'i elektronik ortama dönüştü-

Dışişleri Bakanlığı olarak her yıl 600 bin belge transferi yaptıklarını belirten Koru, ''Bu son gelişmeyle birlikte bütün yaptığımız yazışmaların yüzde 58'i elektronik ortama dönüştü'' diye konuştu.

Diğer bakanlıklarla ve kamu kurumlarıyla entegrasyonun artırılmasıyla bu oranın daha da artacağını ifade eden Koru, bu projenin kamu kaynaklarının etkin kullanımı, çevrenin korunması, yazışmaların hızı, belge güvenliği ve vatandaşlara yönelik hizmetlerin iyileştirilmesi açılarından önemli olduğunu kaydetti.

Bir basın mensubunun Başbakanlığın bu projede henüz neden yer almadığı yönündeki sorusu üzerine Koru, aslında Başbakanlık ile kendi yazışmalarının tahmin edildiği kadar yoğun olmadığını, daha çok vatandaşla ilgili konularda Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile yazışma yaptıklarını bildirdi.

Koru, söz konusu çalışmanın henüz bir deneme olduğunu ve önümüzdeki dönemde diğer bütün kamu kurumlarının sisteme entegre olması için çalışmalar yapılacağını söyledi.

-Sistemin usul ve esasları yönetmelik ile belirlenecek-

Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu ise aslında resmi yazışmaların düzenlenmesinin Başbakanlık tarafından yapıldığını anımsattı.

Projenin nihai haline geldiğini ve ancak kurumların görüşlerinin alınmasına devam edildiğini belirten Madenoğlu, kısa süre sonra tüm sistemin resmi olarak nasıl yürüyeceğine ilişkin usul ve esasların yönetmelik ile belirleneceğini, hem bu boyutu ile hem de teknik boyutları itibarıyla Başbakanlığın da projenin içerisinde olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem de kurumlar arasında elektronik ortamda belge alışverişi ile ilgili ilk düzenlemenin de ilk olarak Başbakanlığın 2008 tarihli genelgesiyle yapıldığını anımsattı.

Geçen hafta Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın başkanlığında yapılan toplantıda da bu konudaki gelişmelerin ele alındığını belirten Erdem, Başbakanlığın projede aktif bir rol üstlendiğini söyledi.

Elektronik ortamda proje kapsamında belge güvenliğinin artırılmasının nasıl sağlandığı ve bütün belgelerin bütün kurumlara açık olup olmadığının sorulması üzerine Koru, her kamu kurumunun kendi içinde belge güvenliğini sağlayacak koruma duvarları bulunduğunu ve bu duvarları TÜBİTAK'ın denetlediğini bildirdi.

Sistemde, belgelerin hangi aşamalardan geçtiği ve kimler tarafından onaylandığının tarihçesinin tutulduğunu ifade eden Koru, kurumların, kendileriyle ilgili belgelerin dışında diğer belgelere ulaşmasının söz konusu olmadığını kaydetti.

Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Madenoğlu ise Türk Ticaret Kanunu'nda elektronik haberleşme ve ticarete ilişkin birtakım düzenlemeler yapıldığına dikkati çekti.

Bu haberleşmelerin ve ticaretin gerçekte olup olmadığının onaylanma sürecinin en önemli boyutlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Madenoğlu, projede kurumlardan gönderilen bilginin aslı ve içeriğinin olduğu gibi karşı tarafa yansıtılması açısından şu anda PTT ile çalışıldığını ve PTT'nin bir aracı olarak süreci onaylayan kurum olduğunu belirtti.

-''Kripto içerikli belgelerimizi göndermiyoruz''-

Koru, sistemin güvenliğine ilişkin bir soru üzerine, her kurumun kendi verilerini kendi sistemi içerisinde zaten koruduğunu belirtti.

Çalışma çerçevesinde dışarıda duran bir belgeler bütünü ve bir arşivin söz konusu olmadığını vurgulayan Koru, sadece belge değişimi yaptıklarını ve değişimin ardından belgeleri kendi sistemlerine entegre ettiklerini bildirdi. Koru, ''Dışarıdan gelen bir tehlikenin söz konusu olmayacağını düşünüyoruz'' dedi.

Siber saldırı ile ilgili çalışmaların her zaman yapıldığını da bildiren Koru, TÜBİTAK'ın bunun öncülüğünü yaparak deneme mahiyetinde saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi. Koru, şunları kaydetti:

''Eğer açıklarımız varsa o açıklarımızı kapatıyoruz, ama son yıllarda çok önemli sorunlar yaşamadık. Bizim Dışişleri Bakanlığı olarak sistemimize girilmesi söz konusu olmuştu, diğer bazı kurumlara olmuştu. Hiçbir zaman hassas dereceli belgelerimize ulaşılması söz konusu olmadı. Şunu da hatırlatmak istiyorum. Belge yönetim sisteminden kastımız, açık nitelikli belgeler. Biz hiçbir zaman gizli belgelerimizi, kripto içerikli belgelerimizi bu tür sistemler üzerinden göndermiyoruz, tutmuyoruz.''

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ise güvenliğin çok önemli olduğunu, bu sistemde yer alan evrakların gizli derecesinin altında gizliliğe sahip evraklar olduğunu söyledi.

Bayar, siber tatbikatların da yapıldığını dile getirerek, tatbikatların bugünlerde de devam ettiğini ve raporlanan önemli bir açık olmadığını belirtti.

Bilgilendirme toplantısına Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de katıldı.

Muhabir: Murat Ünlü - Merve Özlem Çakır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber