Bütçe Dairesi Başkan Yardımcıları Mağdur Olmak İstemiyor

Kamu mali yönetiminde köklü değişiklikler yapmak üzere hazırlanan ve aşama aşama yürürlüğe girmeye başlayan 5018 Sayılı yasada değişiklikler öngören tasarının ilk hali düşünüldüğünde personel açısından olumlu değişiklikler görülecektir. Özellikle memur, şef kadrosunda yer alan personelin kurumlara zorunlu devrinden ve dolayısıyla maaşlarının sabitlenmesinden vazgeçilmesi çok olumlu bir adımdır. Bütçe Dairesi Başkanlarına makam tazminatının verilecek olması da olumlu bir gelişmedir. devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Kasım 2005 04:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5018 SAYILI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI YÖNÜNDE HAZIRLANIP PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA KABUL EDİLEN KANUN TASARISI HAKKINDA ÖNERİLERİMİZ (BAŞKAN YARDIMCILARI)

Kamu mali yönetiminde köklü değişiklikler yapmak üzere hazırlanan ve aşama aşama yürürlüğe girmeye başlayan 5018 Sayılı yasada değişiklikler öngören tasarının ilk hali düşünüldüğünde personel açısından olumlu değişiklikler görülecektir. Özellikle memur, şef kadrosunda yer alan personelin kurumlara zorunlu devrinden ve dolayısıyla maaşlarının sabitlenmesinden vazgeçilmesi çok olumlu bir adımdır. Bütçe Dairesi Başkanlarına makam tazminatının verilecek olması da olumlu bir gelişmedir. Bununla birlikte üniversitelerde Genel Sekreter Yardımcıları ve Daire Başkanlarının da bu haktan yararlanacak olması kendi içinde işi çok daire başkanlığı - işi az daire başkanlığı tartışmasına neden olacaksa da eşitlik ilkesinin bir gereği olarak doğrusu belki böyle olmalıdır.

Tasarının, Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen son hali düşünüldüğünde 5018 Sayılı yasanın uygulanmasında en çok mağdur edilecek personel grubunun Bütçe Dairesi Başkan Yardımcıları olacağı görülecektir. Tasarıda 01.03.2006 tarihine kadar görev yaptıkları kamu idarelerindeki çalışmalarını sürdürecek olan Başkan Yardımcılarının Maliye Bakanlığı Personeli Atama ve Görevde Yükselme Esaslarının belirlendiği yönetmelikte öngörülen aynı hizmet gruplarındaki durumlarına uygun kadrolara 31.12.2006 tarihine kadar atanabilecekleri ve bu süre içerisinde başka işlerde görevlendirilebilecekleri belirtilmektedir.

Ayrıca, Bütçe Dairesi Başkan ve Başkan Yardımcılarının Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Daire Başkanı kadrolarına idarelerin ve kendilerinin talep etmeleri halinde Maliye Bakanlığının muvafakatı aranmaksızın atanmalarının önünde de bir engel bulunmamaktadır. Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının neden mağdur olacaklarını aşağıda belirttiğimiz gerekçelerle açıklamaya çalışacağız.

1- Bütçe Dairesi Başkanlıklarının kapanması ve dolayısı ile Bütçe Dairesi Başkanı kadrolarının 31.12.2006 tarihi itibariyle ortadan kalkacak olması nedeni ile görevde yükselme olanağımız önemli ölçüde kısıtlanacaktır. Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılığını D hizmet grubunda diğer unvanlarla eşdeğer düşünmek hukuki değildir. Gerek ekonomik ve özlük haklar gerekse görevde yükselme yönetmeliğine göre yükselme olanağı açısından iki farklı unvandır. (D hizmet grubunda olmasına rağmen sadece Bütçe Dairesi Başkan Yardımcıları B hizmet grubunda yer alan Bütçe Dairesi Başkanlığı sınavına girebilirken bu hakkı elinden alınmaktadır.) Böyle olmasa birçok arkadaş D hizmet grubundaki ve hatta C hizmet grubundaki unvanlardan vazgeçip geçiş sınavı ile Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı olmazdı.

2- 5018 Sayılı yasa çok kapsamlı ve köklü değişiklikler içermesine rağmen kurumlarda hak ettiği ölçüde ilgi görmedi ve tartışılmıyor. Bu nedenlerle de birçok kurumda Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Daire Başkanı atamalarında gerekli özenin gösterilmeyeceğini düşünüyoruz. Olaya yeni bir kadro gözüyle bakılıp hatır - gönül ilişkilerine veya yandaşlığa dayalı atamalar mutlaka yaşanacaktır. Yıllardır bu işlerle ilgili bilgi birikimine ve yeterli deneyime sahip Bütçe Dairesi Başkan ve Başkan Yardımcılarından böylece yararlanılamayacaktır. Ayrıca Bütçe Dairesi Başkan ve Başkan Yardımcılarından kurumlara ait bu kadrolara atanmak isteyenlerin tasarı gereği çok düşükte olsa bir rekabet içerisine veya referans yarışına girme olasılıkları olsa da bizler Başkan Yardımcıları olarak kendi içimizde ve Bütçe Dairesi Başkanları ile böyle bir yarış içinde olmanın almış olduğumuz Maliyeci Terbiyesi ile uyuşmayacağını düşünüyoruz.

3- Bütçe Dairesi Başkanlıklarının il merkezlerinde ve görece büyük illerde olması, sosyal ve kültürel yaşamı biraz daha zengin kılmakta; dolayısıyla Maliye Bakanlığı içinde birim tercihimizde etkili olmaktaydı. Bu tercihlerimiz doğrultusunda da bir çoğumuz aile düzenimizi kurmuştuk. Bunda Bütçe Dairesi Başkanlıklarında çalışan merkez atamalı personelin rotasyon sürelerinin uzunluğu ve diğer birimlere göre esnekliği de önemli bir etkendi. Birçok arkadaşın geçiş sınavı ile Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı olmasında da bu neden etkili olmuştur.Ancak tasarıya göre Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının 31.12.2006 tarihine kadar Maliye Bakanlığı Personeli Atama ve Görevde Yükselme Esaslarının belirlendiği yönetmelikte öngörülen aynı hizmet gruplarındaki durumlarına uygun kadrolara atanacakları belirtildiğinden çok küçük ilçelerde de çalışmanın önü açılmakta kurulu aile düzenlerinin bozulma olasılığı ortaya çıkmaktadır. Yeni baştan farklı bir unvanla büyük olasılıkla 5. ve 6. bölgelerde (küçük yerleşim birimlerinde) bölge hizmetini tamamlamak zorunda kalacağız. Amacımız Bütçe Dairesi Başkanlığı olduğu için veya tasarıdan lehimize düzenlemeler beklediğimiz için girmediğimiz C hizmet grubu sınavlarının açılmasını beklemek zorunda kalacağız.

SONUÇ:

5018 Sayılı yasa ile ilgili değişiklik tasarısı hazırlanmadan çok önce Ankara'da toplanan Başkan Yardımcıları sadece kendilerini düşünmeden tüm personel için anılan yasanın sağlıklı yürütülebilmesi için önerilerini sunmuş ve sürece aktif olarak katılmış olmasına rağmen gelinen noktada maddi ve manevi olarak yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı mağdur duruma düşmektedir. Bu nedenlerle maddi ve manevi olarak hak kayıpları yaşayacak Bütçe Dairesi Başkan Yardımcılarının bu kayıplarını telafi edecek veya en aza indirecek yönde TBMM Genel Kurul görüşmelerinde tasarıda değişiklikler yapılmasına ve Bakanlığımızca da yeni düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Bu konudaki önerilerimiz şunlardır:

1- Sayıları 120 civarında olan Başkan Yardımcılarından en azından 50 tanesinin Devlet Bütçe Uzmanı olarak istihdam edilmesi yönünde bir düzenleme yapılmalıdır.

2- Boş bulunan ve makam tazminatının alınmasından sonra boşalacak Bütçe Dairesi Başkanlığı ve yeni kurulacak üniversitelerin Bütçe Dairesi Başkanlığı kadroları dikkate alınarak son bir kez Bütçe Dairesi Başkanlığı sınavının açılması konusunda gerekli çalışmanın yürütülmesini öneriyoruz.

3- Maliye Bakanlığı Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğine göre 31.12.2006 tarihine kadar aynı hizmet grubuna yapılacak atamalarda personelin il tercihlerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.

BÜTÇE DAİRESİ BAŞKAN YARDIMCILARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber