Bu doktorlar kara kuşak

Hastanelerin acil servislerini basan hasta yakınlarını hemen her gün üçüncü sayfa haberlerinde görüyoruz. Sağlık çalışanları ise bu öfkeli kalabalığa karşı aikido öğreniyor!

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Ocak 2013 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatma Karaman

SON aylarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberleri malum. Bir doktor ya da hemşirenin darp edilmesi için bir yakının cansız bedenini morgdan alıp ölmediği gerekçesiyle tekrar muayene edilmesi için hastaneyi ayağa kaldıranları mı isterseniz yoksa ailesinden birinin vefatının sorumlusu olarak sağlık çalışanlarını suçlayanları mı? Bunun gibi örnekler çok ama sonuçlar tatsız.

Sonuç, sağlık görevlilerinin morarmış gözleri, kırılmış kolları en önemlisi gözlerindeki ‘Bunu hak edecek ne yaptım?’ bakışı! İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, hastane personeli ve öğrencilere yönelik herhangi bir saldırı ve darp tehlikesine karşı kendilerini savunmaları için aikido kursu açtı! Genelde doktor ve tıp öğrencilerinin katıldığı kursa diğer fakültelerin öğrencilerinden de yoğun talep var.

DERSLER ESKİ ADLİ TIP’TA

İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yakınındaki eski Adli Tıp Kurumu merdivenlerinden yavaş yavaş çıktık. Uzaktan “Yanlış bir hareketinizde sakat kalabilirsiniz” ya da “Size saldıran kişiyi bu şekilde etkisiz hale getirebilirsiniz” gibi sesler geliyordu!

FELSEFESİ SAVUNMAK

Kapıyı açtığımızda 18-50 arası yaş arası bir grup bizi karşıladı. Aikido hocası Şefik Arslan “Öğrenciler şu anda ısınıyor, derse az sonra başlayacağız” dedi.

Sessizce bir kenara geçip izlemeye başladık. Hepsinin ortak özelliği sağlık çalışanları olmaları. Hem aikidonun insana kattığı huzur duygusuna ulaşmak hem de son zamanlarda sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet vakalarına karşı kendilerini savunmayı öğrenmek için buradalar.

Aikidonun tüm spor dallarını içinde barındırdığını anlatan Şefik Arslan “Felsefesinde saldırmak yoktur. Bu sebeple karşıdan atak geldiğinde önünde durulmaz, ona yön verilir ve güç kullanmadan saldırıyı kendi lehinize çevirmiş olursunuz. Bir felsefesi, derdi vardır” diyor. Tıp Fakültesi yönetiminin talebiyle böyle bir çalışmaya başladıklarını belirten Arslan amaçlarını “Malesef sık izlemeye başladığımız haberlerin başında hastanelerde doktor ve hemşilere yönelik dayak görüntüleri var. Dekanlık bunun önüne geçmek için böyle bir çalışmayı uygun gördü. Öncelikle amaç herhangi bir saldırıda karşılık vermek değil hasta yakınıyla daha sağlıklı iletişim kurabilmek. Eğer karşıdaki saldırıya geçerse de o zaman etkisiz hale getirmek” sözleriyle anlatıyor.

AMELİYATTAN ÇIKIP GELİYORLAR

Cerrahtan tıp öğrencisine, tarihçiden adli görevliye 26 kişilik bir ekibe hocalık yapan Arslan, haftada iki gün ders veriyor: “Bazen cerrahlar ameliyattan koşup geliyor, dersten sonra yine görevinin başına dönüyor. Öğrenciler çok istekli, siyah kuşağa yükselenler bile var. Bugüne kadar burada öğrendiklerini bir kişiye uygulayan doktor öğrencim oldu. Ona yumruk atmak isteyen bir kişiyi etkisiz hale getirmiş. Hatta bana ‘Hocam ben nasıl olduğunu anlamadım, birden adamın yerde yattığını gördüm!’ dedi.”

DAHA POZİTİF VE SABIRLIYIZ

İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’nde asistan olan Ozan Balkanay üç yıldır aikido dersleri alıyor. Balkanay “Pek çok spor dövüşmeyi ve yarışmayı hedef alıyor ama aikido çok farklı. Karşınızdakine zarar vermekten çok kendinizi savunmayı öğreniyorsunuz. İç enerjinizi keşfediyorsunuz, daha pozitif, sabırlı ve anlayışlı oluyorsunuz, çevrenize karşı. Bu da bizim gibi çok yoğun çalışan doktorlar için bulunmaz nimet. Son zamanlarda bize çok fazla şiddet söz konusu. Bu sporu yaparak en azından böyle bir şeye maruz kalmayacağımızı biliyoruz, bu da bize güven veriyor.”

KENDİMİ SAVUNMAYI ÖĞRENDİM

Ayşenur Duran ise üçüncü sınıf öğrencisi... Duran 2 buçuk aydır aikido eğitimi alıyor: “Hastanelerde doktor ve hemşirelere karşı olan şiddet olayları yüzünden bu kursa katılmaya karar verdim. Bir çözüm bulunamadığı için kendi başımın çaresine bakmak istedim. Kendimi savunmak zorundayım, buna ihtiyacım var.”

GÜÇ YOK ENERJİ VAR

AİKİDO temelde savunmayı öğreten bir spor dalı. Hız, disiplin ve zeka gerektiren bu spor dalının ana vatanı Japonya. 1890 yılında geleneksel teknikleri derleyerek belli kurallara bağlayan Morihei Ueshiba tarafından savunma sanatına dönüştürülen aikidonun en dikkat çekici özelliği ise saldırganı onun kendi enerjisiyle etkisiz hale getirmek. Kendinizi savunurken siz herhangi bir enerji harcamıyorsunuz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber