ÜAK ve alt komisyon üyeleri tarafından hazırlanan YÖK Yasa Taslağı, YÖK ve rektörlere ait bazı yetkilerin üniversite yönetim kurullarına devredilmesini öngörüyor.

Haber Giriş : 03 Aralık 2003 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÜAK ve alt komisyon üyeleri tarafından hazırlanan YÖK Yasa Taslağı, YÖK ve rektörlere ait bazı yetkilerin üniversite yönetim kurullarına devredilmesini öngörüyor.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış ve alt komisyon üyesi rektörlerin üzerinde çalıştığı Çerçeve YÖK Yasa Taslağı'nın ana hatları belli oldu. Komisyon, kamuoyundan gelen eleştirileri de dikkate alarak rektörlerin üniversite ile ilgili yetkilerini kısıtlamayı uygun buldu. Buna göre rektörlerin disiplin, atama ve mali konulardaki yetkilerinin üniversite senatolarına devredilmesine karar verildi. Öte yandan YÖK'ün üniversiteler üzerindeki merkeziyetçi yapısını kırmayı amaçlayan komisyon, YÖK'ün anayasada tanımlananlar dışında kalan "üniversitede bölüm açma, diploma tanıma" gibi yetkilerinin üniversite senatolarına verilmesi önerisini getirdi.

Rektörler iki kez seçilsin

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yasa taslağındaki "Rektörler bir defa beş yıllığına seçilebilir" hükmüne itiraz eden Komisyon, 4+4 ısrarını sürdürdü. Komisyon, YÖK üyelerinin seçiminde ise Cumhurbaşkanı, Üniversitelerarası Kurul ve hükümet arasında bir denge sağlanması gerektiği yönünde karar kıldı. Hükümetin ÖSS'deki puan katsayılarını değiştirme kararlılığına karşı rektörler, bu yönde bir değişikliğe gerek görmedi. Komisyon üyeleri, meslek lisesi mezunlarına düşük katsayı içeren ÖSS sisteminin devamını istedi. Ancak kendi mesleğiyle ilgili 4 yıllık fakültelere girmek isteyen meslek lisesi mezunlarına bazı haklar tanınabileceği kaydedildi.

Yeni başkan bekleniyor

Rektörler, hazırladıkları yasa taslağını, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten önce, Kemal Gürüz'ün yerine atanacak yeni YÖK Başkanı'na göstermeyi planlıyor. Taslak ile ilgili yeni YÖK Başkanı'nın da görüşlerinin alınacağı ve bazı değişiklikler yapılabileceği belirtiliyor.

Rektörler Gürüz'e yemek verecek

Üniversitelerarası Kurul Alt komisyonu önderliğindeki rektörler, 5 Aralık'ta görev süresi dolacak olan YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e bir süpriz uğurlama partisi yapacak. Bütün üniversite rektörlerinin katılacağı veda yemeğinde, Gürüz'e YÖK Başkanlığı boyunca yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür edilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber