PTT çalışanları Türkiye genelinde iş bıraktı

TBMM'de bugün görüşülmeye başlanacak olan PTT A.Ş. kanun tasarısını proteste eden Haberleşme iş koluna bağlı 4 ayrı sendika üyesi PTT çalışanları Karaköy İskelesi'nden Sirkeci Büyük Postane'ye yürüdü.

Haber Giriş : 27 Mart 2013 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi kararı alan Bağımsız Haber-Sen, Birlik Haber-Sen, Kesk Haber-Sen ve Türk Haber-Sen'in İstanbul Şube'lerine bağlı yaklaşık 2 bin kişilik grup, 'PTT halkındır satılamaz' yazılı büyük bir pankart açarak yasa tasarısına protesto ettiler.

SİRKECİ POSTANESİNE YÜRÜDÜLER

Sabah saatlerinden itibaren Karaköy İskelesi önünde toplanan PTT çalışanları, davul ve zurna eşliğinde Galata Köprüsü üzerinden geçerek Sirkeci Büyük Postane'ye doğru yürüdüler. 'Direne direne kazanacağız', 'Vatandaş uyuma PTT'ye sahip çık' şeklinde sloganlar atarak yürüyen grup, kısa süreli trafiğin de aksamasına neden oldu. Tarihi Büyük Postane binası önüne gelen PTT çalışanları burada basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı Haber-Sen üyesi ve TRT Spikeri Özlem Merter okudu.


ANKARA

Başkent'te bir günlük iş bırakma eylemi yapan PTT çalışanları, PTT A.Ş Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesini istedi. Türk Haber-Sen, Haber -Sen ve Bağımsız Haber-Sen üyesi PTT çalışanları; PTT A.Ş. Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için Maltepe'de bir araya geldi. Burada toplanan grup üyeleri kortej oluşturup, Kızılay'a yürüdü. 'PTT A.Ş.'ye hayır', 'A.Ş. yasa tasarısı geri çekilsin' pankartları açan grup, 'Emekçiyiz, halkçıyız kazanacağız' sloganları attı. Milli Müdafaa Caddesi'nde toplanan grup üyeleri önce Meclis'e yürümek istedi. Tasarının Meclis'te görüşülmek üzere yeniden alt komisyona gönderildiği haberini alan grup, bu isteğinden vazgeçti.

Yürüyüş nedeniyle yoğun güvenlik önlemi alan polis, Kızılay ile Güvenpark çıkışını kapattı. Grup üyeleri bir süre burada davul zurna eşliğinde halay çekti.

Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, tasarının alt komisyona havale edildiğini söyledi. Sözleşmeli köleler haline getirilmeye razı olmayacaklarını belirten Karadavut, iş güvencelerini terk etmeyeceklerini vurgulayarak ne olduğu belirsiz bir statüye geçmeye razı olmayacaklarını kaydetti. Posta dağıtıcılarının yıpranma haklarının verilmesini ve ücretlerinin iyileştirilmesini istedi.

Açıklamanın ardından bir süre daha slogan atan grup, olaysız bir şekilde dağıldı.


BURSA

Basın açıklamasının ardından halay çeken memurlar, tasarının geri çekilmesini istedi.

PTT çalışanları ülke genelinde iş bırakma eylemi yapıyor. Sabahın erken saatlerinde PTT Bursa merkez binası önünde toplanan Birlik Haber-Sen, Haber-Sen, Bağımsız Haber-Sen ve Türk Haber-Sen üyesi bir grup memur, slogan atarak yasa tasarısına tepki gösterdi. Sendikalar adına basın açıklaması yapan PTT çalışanı Yeliz Bilgin, "1995 yılında PTT'yi bölerek Türk Telekom AŞ kuruldu. Ancak bu defa başaramayacaklar. PTT çalışanları olarak yağma sürecine geçit vermeyeceğiz." dedi. Bilgin'in konuşması sık sık sloganlarla kesildi.

Açıklamanın ardından davul zurna eşliğinde halay çeken memurlar, tasarının geri çekilmesini istedi.


MERSİN

Mersin'de PTT çalışanları, bugün TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan PTT A.Ş.

Kanun Tasarısı'nın geri çekilmesi için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Sabah saatlerinde Merkez PTT önünde toplanan Bağımsız Haber-Sen, Birlik Haber-Sen, Haber-Sen ve Türk Haber-Sen'e bağlı PTT çalışanları, davul ve zurna eşliğinde halaylar çekip, sloganlar atarak yasa tasarını protesto etti. Grup adına açıklamalarda bulunan Türk Haber-Sen Mersin Şubesi Başkanı Eftal Tokta, bu yasa tasarısı ile PTT'nin düşük ücretle verdiği kamu hizmetini pahalı hale getirmenin, çalışanları esnek, kuralsız ve iş güvencesiz istihdam etmenin amaçlandığını iddia ederek, "Oysa PTT posta dağıtım hizmetleri, banka işlemleri ve lojistik işlemleri ile en önemli kamu hizmetlerinden birini yerine getirmektedir ve bu yasa tasarısında kamu yararı bulunmamaktadır. Nitekim 1 Şubat 2013 tarihinde kayıtlı posta ve kargonun taşeron şirkete devredilmesiyle 1,5 aylık süre içinde PTT'nin yüzde 40'lık iş hacmi ve kamuoyu nezdindeki güveni kaydedilmiştir" dedi.

PTT'nin anonim şirkete dönüştürülmesi sürecinin ilk aşamada taşeronlaşmanın önünü daha da açacağını, sonunda ise özelleştirme ile sonuçlanacağını savunan Tokta, "Öncelikle bu yasa tasarısının derhal geri çekilmesi ve kurumumuzun halka daha iyi hizmet verebilmesi için acilen kadrolu personel eksiğinin giderilmesi, dağıtıcıların yıpranma hakkının geri verilmesi ve 55 yaşında resen emekliliğe son verilmesi, yüksek gelir vergisi dilimlerimizin 657 Sayılı Kanun'a uygun hale getirilmesi ve ücretlerimizin insanca yaşanacak düzeye yükseltilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından halay çekmeye devam eden PTT çalışanları, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.


KÜTAHYA

Memur-Sen'e bağlı Birlik Haber Sen ve Kamu-Sen'e bağlı Türk Haber Sendikalarına bağlı PTT çalışanları 1 saatlik iş bırakma eylemi düzenledi.

Eylemde açıklama yapan sendikaların il temsilcileri PTT'yi Anonim Şirketine dönüştürecek Kanun Tasarısını protesto ediyoruz" dedi.

PTT'nin 173 yıldır şerefli bir geçmişinin olduğunu ifade eden Sendika İl temsilcileri, "1840 yılında kurulan PTT, 29 Ocak 2000 tarihinden itibaren T. C. Posta ve Telgraf Teşkilatı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ülkemiz 30 bin personel ile bu hizmetleri verirken. Özellikleri bakımından ülkemize eşdeğer Avrupa ülkelerinde yaklaşık 150-250 bin personel ile bu hizmetler vermektedir. Kütahya'mızda ise norm eksiği olan dağıtıcı personel ile dağıtım işleri yapılmaya çalışılmakladır" dedi.


HAKKARİ

Haber-Sen Hakkari Şubesi üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmeye başlanacak olan PTT A.Ş.

Kanun Tasarısı'na tepki gösterdi.

Altay Caddesi üzerinde bulunan PTT Şubesi önünde bir araya gelen Haber-Sen Hakkari Şubesi üyeleri adına bir açıklama yapan Haber-Sen Hakkari Şubesi İşyeri Temsilcisi Mehmet Durak, PTT'yi anonim şirket haline dönüştüren yasa tasarısının 5 Mart 2013 tarihinde TBMM'ne sunulduğunu ve bugün itibarıyla ilgili komisyonda görüşülmeye başlandığını söyledi. Durak, "Geleceğimizi, aşımızı, işimizi elimizden alan bu tasarının geri çekilmesi için bugün itibarıyla ülke genelinde tüm PTT iş yerlerinde tüm gün iş bırakılmıştır. Genel seçimlerin hemen öncesinde 200 bin sözleşmeliye kadro verilirken, şimdi bizim kadrolarımıza neden göz dikildi. Bizleri neden sözleşmeli köle haline getirmeye çalışıyorsunuz? 1995 yılında PTT'yi bölerek Türk Telekom A.Ş.'yi kurdunuz. 2005 yılında da bir kaç yıllık kar karşılığında özelleştirdiniz. Bu süreçte binlerce çalışanı mağdur ettiğiniz yetmiyormuş gibi Türkiye'yi dünyanın en pahalı telefon ve internet hizmeti sunan ülke haline getirdiniz. Ancak bu defa başaramayacaksınız, biz PTT çalışanları bu yağma sürecine geçit vermeyeceğiz. Asla ve asla iş güvencemizi terk etmeyecek ve ne olduğu belirsiz statüye geçmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

İHA-CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber