Kamu Personeli Danışma Kurulunda neler görüşüldü?

Kamu Personeli Danışma Kurulu Mart ayı toplantısı 29 Mart 2013 tarihi itibariyle yapıldı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Mart 2013 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Personeli Danışma Kurulunda neler görüşüldü?

Kamu Personeli Danışma Kurulu Mart ayı toplantısı 29 Mart 2013 tarihi itibariyle yapıldı. Toplantıda, 2012 yılında yapılan Toplu sözleşmelerinde görüşülen 161 konu ve 657 sayılı kanunda yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili gelinen süreç tartışıldı.

SENDİKALARA 1 GÜN ÖNCESİNDEN GÖNDERİLEN GÜNDEM MADDELERİ

- memurların statülerinin değerlendirilmesi,
- disiplin cezalarının değerlendirilmesi,
- kamu görevlilerinin ülke geneline eşit-dengeli dağılımı,
- üst düzey yöneticilerin atanma şartları ve görev süreleri,
- kariyer meslek mensuplarının atanma şartları

FARUK ÇELİK, BU KONULARDA DEVLETİN TAVRINI AÇIKLADI VE SENDİKALARIN GÖRÜŞLERİNİ İSTEDİ

1- Rotasyon tüm memurlar için geçerli olsun mu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, bir kaç gün önce medyaya yansıyan rotasyon konusunu gündeme getirdi ve bazı yerlerde ihtiyaç duyulan sayıda personelin sağlanması için "bu uygulamanın bütün memurlar için mi yoksa belli unvanlardaki memurlar için mi geçerli olup olamayacağı" konusunda sendika başkanlarının görüşlerine başvurdu. Çelik ayrıca, "Rotasyon süresi ne kadar olsun? Yeni başlayanlar için mi yoksa daha tecrübeli olanlar mı rotasyona tabi tutulsun?” mu diye sordu?

2- Üst düzey kadrolara atamadaki 10-12 yıl şartı 5'e indirilsin mi?

Bakan Faruk Çelik, Genel müdür ve üstü kadrolara atamalarda aranan 12 yıl hizmet şartının 5 yıla indirilmesini düşündüklerini açıkladı. Ayrıca merkezdeki üst düzey yöneticilerin hükümetle gelip hükümetle gitmelerinin neden önemli olduğunu açıkladı.

3- Disiplin cezaları aylıktan kesmeden başlasın

657 sayılı Kanunun 124. maddesinde disiplin cezaları, uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesini durdurma ve memurluktan çıkarma olarak sıralanmıştır. Bakan Faruk Çelik, uyarma ve kınama cezalarının herhangi bir yaptırım içermediği belirtti ve disiplin cezalarının aylıktan kesmeden başlamasının verimi arttıracağını vurguladı.

4- Bazı Kariyer mesleklerde yabancı dil şartı kaldırılabilir mi?

Bakan Faruk Çelik, 657 sayılı Kanunun 36. maddesinde yer alan uzman, müfettiş, denetçi yardımcılığına giriş mesleklerinin bazılarında yabancı dil şartının kaldırılması, tez ve sınav şartlarının hafifletilmesi, uzman yardımcılığının 3 yıldan 2 yıla indirilmesi konularında sendikaların görüşlerini sordu.

5- Bazı kurumlara sadece belirli meslek mensupları atanabiliyor

Çelik, bazı kurumlara belli meslek grubunda olmayanların atanamadıklarına dikkat çekti. Burada bazı kadrolara atanmak için hâkim olma şartı arandığı örneğini gösteren Çelik, diplomatların da genellikle Mülkiyeli olduklarını söyledi. Bu sınırlamaların kaldırılmasını öneren Çelik, “Bu uygulama kaldırılsa nasıl olur?” diye sordu. Özel sektörden kamuya üst düzey yönetici ataması da gündeme geldi. Çelik, bunun için özelde çalışma süresini 4 yıla indirmeyi önerdi.

FARUK ÇELİK: EN GEÇ HAZİRAN'A KADAR KANUN DEĞİŞİKLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

657 sayılı kanunda değiştirilmesi gerekli görülen başka hususlarda da tekliflere açık olduğunu belirten Faruk Çelik, bu konuları en geç Haziran ayına kadar netleştirerek kanun değişikliğini gerçekleştirme taraftarı olduklarını söyledi.

HAFTAYA PERŞEMBE GÜNÜ YENİDEN BİR ARAYA GELİNECEK

Çelik ile konfederasyon başkanları haftaya perşembe günü yeniden bir araya gelecek.

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞININ, BAŞBAKANLIĞA GÖNDERDİĞİ KANUN TASARILARI

Devlet Personel Başkanlığı, 24 konuda kanun taslağı hazırlayarak Başbakanlığa sevk ettti. Başbakanlığa sevk edilen tasarıları görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber