Meclisin, maaşlarını ödeyecek yeni bankanın hediye ettiği bilgisayarları alması Siyasi Etik Yasası tartışmalarını yeniden başlattı.

Haber Giriş : 05 Aralık 2003 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclisin, maaşlarını ödeyecek yeni bankanın hediye ettiği bilgisayarları alması Siyasi Etik Yasası tartışmalarını yeniden başlattı.

Siyasette itibar uğruna lojmanları terk eden, kıyak maaş dönemini bitiren, yolsuzlukla mücadeleye giren milletvekilleri, alkışlanan imajlarına gölge düşürdü. Meclis'in yeni bankasının milletvekillerine dağıttığı bin 700 dolarlık (2.5 milyar lira) dizüstü bilgisayarları, üç CHP'li vekilin dışında geri çeviren olmadı.

'AB reformu' adı altında e-Meclis projesini hayata geçirmeyi amaçlayan Başkanlık Divanı, bu amaçla bir süre önce İş Bankası ile protokol imzaladı. Yeni bankayla yapılan protokol çerçevesinde, vekil ve personel maaşlarının yattığı Ziraat Bankası yerine İş Bankası seçildi. Banka da bunun karşılığında milletvekillerine toplam değeri 1 trilyon 625 milyar lirayı bulan 650 dizüstü bilgisayar hediye etti. Milletvekilleri önceki gün düzenlenen törenle bin 700 dolarlık 'laptop'larına kavuştu. 550 milletvekilinin 518'i bilgisayarları imza karşılığı aldı. Sadece CHP Hatay Milletvekili Züheyir Amber, Şanlıurfa Milletvekili Vedat Melik ve Mardin Milletvekili Muharrem Doğan 'etik bulmadıkları' gerekçesiyle bu hediyeyi kabul etmedi. Asıl tartışma bundan sonra başladı.

Demirbaş kaydedilsin

Milletvekillerinin değeri milyarları bulan bir hediyeyi kabul edip etmeyeceği polemiğe yol açtı. Meclis eski başkanlarından İsmet Sezgin, pahalı hediyeyi sert bir dille eleştirdi. Sezgin, 'Şık bulmuyorum. Olay hediye boyutunu aşıyor' dedi. Bilgisayarların Meclis demirbaşına kaydedilmesi gerektiğini söyleyen Sezgin, 'Böylece, daha sonra gelecek vekiller de bundan yararlanabilir. Böyle bir uygulama sanırım daha şık olur' diye konuştu.

Her fırsatta hükümetin uygulamalarını eleştiren muhalefet ise bu uygulamaya karşı çıkmadı. Grup Başkanvekili Ali Topuz, olayın 'o kadar da üzerinde durulacak bir şey olmadığını' savundu. CHP'li Bedri Baykam ise 'laptop'ların maaşların İş Bankası'na yatırması şartıyla verildiğini belirtip, 'Buna hediye bile denemez. Rüşvet kelimesini kullanmasak bile yakışıksız bir teklif' dedi.

Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Ziraat Bankası'ndan neden vazgeçildiğini anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Türk, bu davranışı etik açıdan şık bulmadığını ifade etti.

ETİK YASASI hep kadük kaldı

Siyasi Etik Yasası, son 10 yılda hemen her yasama dönemi gündeme geldi ancak bir türlü çıkarılamadı. Son olarak CHP, 24 Aralık 2002'de, '3069 Sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği İle Bağdaşmayan İşler Hakkında Kanun' ile '3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Yapılması ve 'TBMM Etik Komisyonunun Kurulmasına' İlişkin Yasa Teklifi'ni, Meclis Başkanlığı'na sundu.

Teklif, 30 Aralık'ta Anayasa Komisyonu'na sevk edildi. Tekifle kamu görevlilerinin ve milletvekillerinin alabilecekleri hediyelerin sınırı belirleniyordu.

Hükümet de kamu görevlileri için 'Etik Yasa Taslağı' hazırladı. Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, bakanlar, yargı mensupları ile TSK mensuplarının muaf tutulduğu taslak şöyleydi: Vatandaşlar, kurallara uymayan kamu çalışanlarını şikayet edebilecek. Kamuda hizmet verilirken, dil, din, ırk, cinsiyet ve uyruk ayrımı yapılmasına, siyasi parti, siyasi görüş, kişi, şirket, oda, birlik ve vakfın yararına veya zararına göre davranışlardan kaçınılacak. Memurlar yaptıkları işlerde herhangi bir finansal, ticari veya benzeri bir menfaat sağlayamayacaklar.

Erdoğan ve Baykal da aldı

Türkiye İş Bankası'nın, milletvekillerinin maaşlarını dağıtma karşılığında verdiği 'laptop'lara ilgi büyük oldu. Dağıtımın başladığı önceki günden itibaren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Lideri Deniz Baykal dahil 518 milletvekili hediyelerine kavuştu.

5 bakan şehir dışında oldukları için dizüstü bilgisayarları alamadı. Böylece diğerleriyle birlikte 'laptop'larına kavuşamayan 32 milletvekili kaldı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber