Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yeniden Teşkilatlanacak

Haber Giriş : 06 Aralık 2003 12:13, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:43
Enerji Piyasası Düzenleme  Kurumu Yeniden Teşkilatlanacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yeniden Teşkilatlanıyor

Petrol Piyasası Kanunu 4.12.2003 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Bu Kanun ile "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu"nun kurulduğu 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda değişiklikler yapılmış ve Kurulun önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca çikarilacak yönetmelikle EPDK'nın teskilatlanmasinın yeniden yapilacağı belirtilmiştir. Yeniden teşkilatlanma sırasında EPDK'da idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilen bir kısım personelin Kurum ile ilişiği kesilebilecektir. Hizmetine ihtiyaç duyulmayan bu personel Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla diğer kamu kurumlarına aktarılacaktır. Diğer tarftan yine bu Kanunda yapılan değişiklik ile 1- Kamu kurum ve kuruluslarinda en az bes yil süre ile görev yapan ve en az dört yil süreli egitim veren yüksek ögrenim kurumlarindan mezun olan ve kamu personeli dil sinavi sonucu A derecesinde dil bildigini belgeleyenler, 2- Özel sektörde bes yildan fazla hizmeti olup en az dört yil süreli egitim veren yüksek ögrenim kurumlarindan mezun olan ve kamu personeli dil sinavi sonucu A derecesinde dil bildigini belgeleyenler, 31.12.2004 tarihine kadar hiç bir sınava tabi tutulmaksızın EPDK'da durumlarına uygun boş kadrolara atanabilirler. Ayrıca, Bu özelliklere sahip olmayan Petrol Isleri Genel Müdürlügü personeli de, istekleri halinde ve Kurum ile Petrol Isleri Genel Müdürlügünün mutabakati alinmak sartiyla, Kurumda büro personeli olarak görevlendirilebilir. Ayrıntılar için tıklayın.

Aşağıda ilk olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun personel alımına ilişkin 9'uncu madde hükmüne, sonra da 4.12.2003 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Petrol Piyasası Kanunun 26'ıncı maddesi hükmüne yer verilmiştir.

ELEKTRİK PİYASASI KANUNU
Kanun Numarası : 4628
Kabul Tarihi : 20/2/2001
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih :3.3.2001 Sayı:24335
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt 40 Sayfa:

Kurum personelinin statüsü, atanma usulü ve özlük hakları
Madde 9 - Kurumun hizmet birimleri; Kurum görev ve yetkilerinin gerektirdiği sayıda daire başkanlıkları şeklinde teşkilatlanmış ana hizmet birimleri, danışma birimleri ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşur. Kurumun hizmet birimleri ile bunların görev ve sorumlulukları, kadro unvanları ve sayıları Kurulun önerisi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Kurum hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, idari hizmet sözleşmesi ile sözleşmeli olarak istihdam edilen personel eliyle yürütülür. Kurum personeli ücret ve mali haklar dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir.

Kurum için çalıştıkları süre zarfında, tüm personelin, Kurumdaki görevlerine başlamadan önceki sosyal güvenlik kurumları tarafından sağlanan her türlü hakları saklı kalır.

Yerli ve yabancı uzmanlar, birinci fıkrada belirtilen yönetmelik kapsamında, Başkanlığın hazırlayıp Kurulun onayı ile yürürlüğe konacak yönetmelik esaslarına göre istihdam edilebilir.

Kurum personeli, uzmanlık gerektiren görevlerde Bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluşları ile enerjiye ilişkin konularla iştigal eden diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel arasından çalıştığı kuruluş veya kurumun izni ile Kurul tarafından atanır.

Kamu kurum ve kuruluşları dışından yapılacak atamalara ve personel kariyer sisteminin oluşturulmasına dair düzenleme çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Kurul üyeleri ve Kurum personelinin ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilenşartları taşımaları zorunludur.

Kurul Başkanı ve Kurul üyeleri ile diğer Kurum personeli, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tabidir. Kurul Başkan ve üyeliklerine atananların Kurulda görev yaptıkları sürece eski görevleri ile olan ilişkileri kesilir. Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veya özel mevzuatla düzenlenmiş personel rejimine tabi olanlar Kuruldaki görevleri sona erdikten sonra, başvuruları halinde bu Kanunun 6 ncı maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla ilgili Bakan tarafından mükteseplerine uygun bir kadroya atanırlar. Akademik unvanların kazanılması için gerekli şartlar saklıdır.

(Değişik cümle: 18/4/2001 - 4646/18 md.) Emeklilik açısından Kurum personelinin durumu, Başkanlık tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Buna bağlı olmaksızın, emeklilik konusunda, Kurul Başkanının Bakanlık Müsteşarına, Kurul üyelerinin ise Bakanlık Müsteşar Yardımcısına denk statülerinin olduğu kabul edilir.

Kurul Başkanı ve Kurul üyelerinin aylık net ücretleri, en yüksek Devlet memurunun her türlü ödemeler dahil aylık net ücretinin iki katını geçmemek üzere, Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilir.

Kurum personelinin ücret ve diğer mali hakları, Bakanlar Kurulunca belirlenecek esaslar çerçevesinde Başkanlığın teklifi üzerine Kurulca tespit edilir. Kurul Başkanı, Kurul üyeleri ve Kurum personeli ile vekalet ve istisna akdi ile hizmet verenlerin görevlerinin ifası sırasında yaptıkları masraflardan hangilerinin Kurum bütçesinden karşılanabileceğine dair usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.


PETROL PİYASASI KANUNU
4.12.2003 tarihinde kabul edilmiştir.
MADDE 26. -
4628 sayili Elektrik Piyasasi Kanununun 9 uncu maddesine asagidaki fikralar eklenmistir.

Kamu kurum ve kuruluslarinda en az bes yil süre ile görev yapan ve en az dört yil süreli egitim veren yüksek ögrenim kurumlarindan mezun olan ve kamu personeli dil sinavi sonucu A derecesinde dil bildigini belgeleyenler veya özel sektörde bes yildan fazla hizmeti olup yüksek ögrenim ile dil konusunda ayni sartlari haiz olanlardan, hizmetine ihtiyaç bulunanlar, bu kurum ve kuruluslarda fiilen çalismis olduklari süreler de dikkate alinarak derece ve kademeleri tespit edilmek suretiyle, 31.12.2004 tarihine kadar Kurumda durumlarina uygun bos kadrolara 657 sayili Kanunun sinav ve adaylik hükümlerine uyulmaksizin uzman olarak atanabilirler. Bu özelliklere sahip olmayan Petrol Isleri Genel Müdürlügü personeli de, istekleri halinde ve Kurum ile Petrol Isleri Genel Müdürlügünün mutabakati alinmak sartiyla, Kurumda büro personeli olarak görevlendirilebilir. 4857 sayili Is Kanunu hükümlerine göre istihdam edilmekte olanlarin bu hükme istinaden Kurum kadrolarina atanmalari, anilan Kanun hükümleri kapsaminda degerlendirilir ve kidem tazminatlari kurumlari tarafindan ödenir.

Bu Kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren üç ay içerisinde Kurulun önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca çikarilacak yönetmelikle Kurumun teskilatlanmasi yeniden yapilir. Kurumda ücret ve mali haklar disinda 657 sayili Devlet Memurlari Kanununa tabi olarak idari hizmet sözlesmesi ile sözlesmeli olarak istihdam edilen personelden; Kurum teskilat yapisindaki degisiklik sebebiyle kadrosu kaldirilan, degistirilen veya teskilat kadrolarinin hizmet icaplarina nitelikleri uygun olmadigi Kurulca tespit edilen ihtiyaç fazlasi personel yukaridaki yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten itibaren bir ay içerisinde Devlet Personel Baskanligina bildirilir ve bu Baskanlikça onbes gün içerisinde ilgililerin kamu kurum ve kuruluslarina atama teklifi yapilir. Kamu kurum ve kuruluslari, atama teklifi yapilan ilgili personeli durumlarina uygun bos kadrolara on gün içerisinde atarlar. Bu sekilde atanan personelin ise baslama sürelerine ve ise baslamamalari halinde yapilacak islemlere iliskin olarak 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümleri uygulanir. Kurum personelinden diger kamu kurum ve kuruluslarina atananlarin yeni görevlerine baslayacaklari tarihe kadarki geçecek sürede ücret ve mali haklari Kurumca ödenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber