'SPK Eski Başkanı 10 milyon dolar rüşvet istedi'

Haber Giriş : 22 Aralık 2005 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İslami holdingleri araştıran Meclis Komisyonu'nun raporunda çeşitli rüşvet iddialarına yer verildi.

Rapora göre, cezaevinde tutuklu bulunan Endüstri Holding Yönetim Kurulu eski Başkanı Mustafa Ertekin, dönemin SPK Başkanı Muhsin Mengitürk'ün adamları vasıtasıyla 10 milyon dolar rüşvet istediğini öne sürdü.

Pazarlık sonucu istenen rakamın 2 milyon dolara düşürüldüğünü belirten Ertekin, bizzat kendisinin 400 bin dolar rüşvet verdiğini söyledi.

Rapordaki ifadesinde Ertekin, rüşvet çarkının sadece SPK ile sınırlı olmadığını vurgulayarak, Konya'da bulunan Organize Şube Müdürlüğü'nde görevli polislerin de bu işlere karıştığını iddia etti.

Rapora göre Ertekin, bu polislerden birkaçının holding koordinatör yardımcısında bulunan 3 milyon 700 bin Alman markını çaldıklarını, polislerin adliyede de uzantılarının olabileceğini iddia etti, konuyla ilgili soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığına dikkat çekti.

Demirel'den destek iddiası

Ertekin'in ifadesinde çarpıcı başka iddialar da yer aldı. Ertekin, ifadesinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mehmet Keçeciler ve birkaç Konya milletvekili tarafından desteklendiğini söyledi.

Komisyon üyeleri, Sermaye Piyasası Kurumu Başkanı Doğan Cansızlar'ı da dinledi. Cansızlar komisyona, kurulan 80 civarındaki şirketin bugün sadece yüzde 20'sinin yaşayabilir durumda olduğunu söyledi. Cansızlar, "yüzde 80'inin durumu iyi değil. Mevcut olanlarda da sıkıntılar var. Son yapılan denetimde büyük bir holding, çifte kayıt tuttuğunu ifadesinde kabul etti" dedi.

Cansızlar, olumsuzlukların giderilmesi için yasal düzenlemelerin en kısa sürede Meclis'ten geçirilmesi gerektiğini belirtti. Komisyon raporu, Meclis Başkanlığı'nın uygun bulduğu bir tarihte Meclis'te tartışılacak.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber