Mangal kömürü işçilerinin zorlu yaşamı

Kırklareli'nin Evrencik köyü halkının büyük bölümü, uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri odun kömürünü satarak geçimini sağlıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2013 19:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mangal kömürü işçilerinin zorlu yaşamı

Evrencik Köyü Muhtarı Erdin Eti, "Odun kömüründeki kar miktarı düşünce üretim de azaldı. Her şeye rağmen köyümüzde yılda 400 ton odun kömürü üretiliyor. Bunlar iç piyasada satılıyor" dedi.

"Gece gündüz demeden çalışıyoruz"

"Gece gündüz demeden" çalıştıklarını söyleyen odun kömürü üreticisi 72 yaşındaki Remzi Koyuncu , "Yıl boyunca ateş karşısında, duman ve is kokusuna aldırış etmeden karınca misali bir parça ekmek için mücadele ediyoruz. Yaz, kış ocaklarımızın başında bekliyoruz." diye konuştu.

Koyuncu, "Ormandan kestiğimiz meşe ağaçlarını ocaklarımıza getirerek düzenli bir şekilde diziyoruz. Bu istifleme yöntemine 'torluk' adı veriliyor. Her bir torluk 20-50 ton odundan oluşuyor. Daha sonra bu torlukların üzerini, saman, yaprak ve toprakla örtüyoruz. Odun yığınları 10-20 gün boyunca, aralıksız yanıyor. Toprakla örttüğümüz için alevlenmiyor. 20 ton odundan yaklaşık 4 ton kömür elde ediyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber