44 yıldır kimliksiz yaşıyor

1969 yılında Yunanistan'dan Bursa'ya gelen Bayram Şenay isimli şahıs, 44 yıldır kimliksiz yaşıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2013 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
44 yıldır kimliksiz yaşıyor

Devletin verdiği teskere ile hayatını sürdüren evli ve 2 çocuk babası Şenay'ın çalışması da kanunen yasak.

Bursa'daki hayretlere düşüren olay, 44 yıl önce 67 yaşındaki Bayram Şenay'ın Bursa'ya Yunanistan mülteci olarak gelmesi ile başladı. Bursa'ya ayak bastıktan sonra devletin verdiği teskere ile yaşamaya başlayan Şenay, evlenerek 2 çocuk sahibi oldu. Kendisinin kanunen çalışmasının yasak olması nedeni ile hanımının üzerine dükkan açan Şenay, uzun yıllar bu şekilde para kazandı. Merkez Osmangazi İlçesi Çiftehavuzlar Mahallesi'nde çocukları ile yaşayan Şenay, geçimsizlik yüzünden eşinden ayrıldıktan sonra ise çocuklarının üzerinden açtığı dükkanların işletmesini yaptığını söyledi. Şenay, "Devletin sunduğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı fırsatını maddi imkansızlıklar nedeniyle değerlendiremedik. Devletin verdiği ve 2 yılda bir yenilemek zorunda olduğu ikamet teskeresi ile burada kaldık. Devletin teskeresine 'çalışmaz' yazmasından dolayı eşimin üzerinden dükkan açtım işlettim. Onun içinde hiçbir sosyal güvencem yok" dedi.

Ailesinde kendisi hariç herkesin Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanına sahip olduğunu ifade eden Şenay, buna çok üzüldüğünü dile getirdi. "Birçok kez nüfus cüzdanı başvurusunda bulundum. Ama her seferinde gün geçirdiğimiz için isteğim geri çevrildi. 44 yıldan buyana kimliksiz yaşıyorum. Yıllarca Bursa'da gazete satış bayiliği, belediyenin ekmek satışını yaptım. Şimdi sağlık problemlerimden dolayı çalışamıyorum. Oğlum ve kızımın destekleriyle yaşıyorum” diye ifade etti.

Şuana kadar kimliksiz olmanın eksikliğini fazla hissetmediğini belirten Şenay, ama 5 ve 7 yaşındaki torunlarının 'Dede, devlet sana neden kimlik vermiyor' diye sormasından çekindiğini söyledi. Şenay, "Torunlarımın bu soruyu soracak diye çekiniyorum. Böyle bir şey sorsalar ben kahrolurum. Hiçbir suçum yok. Maddi imkansızlıklar nedeniyle zamanında kimlik alamadım. Devletimizden, yetkililerden kimliğimi almak için yardım istiyorum” diye sesini duyurmak istedi.

Ölmeden önce tek dileğim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak olduğunu dileyen Şenay, umutsuz olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber