İhale Kanunu yine değişiyor, ihalesiz iş kapsamı genişliyor

Haber Giriş : 24 Ocak 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhale Kanunu, dört yılda yedi kez değiştirildi. Şimdi 8'inci değişiklik gündemde. Hükümet KİT'lerin ihalesiz alımlarının kapsamını genişletiyor. Yolsuzluk şikâyetlerinde başvuru bedeli de artırılıyor

TBMM'den geçtiği 2002 yılından bu yana çeşitli gerekçelerle yedi kez değişikliğe uğrayan Kamu İhale Kanunu, bir kez daha değiştiriliyor. Kamu İktisadi Teşekkülleri'nin (KİT) 3 milyon 796 bin YTL'lik alımları Kamu İhale Kanunu dışına çıkartılıyor.

AB normlarına uymadığı için son İlerleme Raporu'nda da eleştirilen yasanın daha esnek hale getirilecek olması, "İhaleler seçimlerden önce siyasete yakın isimlere verilecek" iddialarına neden oldu.

Kamu İhale Kanunu'nda uluslararası ihalelerde Türk şirketlerine uygulanabilen avantajlar ile belli bir limitin altında kalan işlerde ihalelerin yabancılara kapalı olması, AB İlerleme Raporu'nda eleştiri konusu oldu.

Mevcut düzenlemeye göre, uluslararası ihalelerde, yabancı şirketlerin teklifinden daha yüksek fiyat veren Türk şirketleri, aradaki fark yüzde 15'i aşmıyorsa, işi alabiliyor. Ayrıca bir yapım işinde, 16.6 milyon YTL'nin altında kalan ihalelere yabancılar giremiyor. Bu değer 'eşik' kabul ediliyor.

AB ülkelerindeki uygulamalarla karşılaştırıldığında, Kamu İhale Kurulu'nun (KİK) kamu alımı faaliyetlerini ölçme açısından da eksiklikleri olduğu belirtiliyor. Kurumun aşırı yüksek ve aşırı düşük teklifleri değerlendirmesini sağlayacak piyasa analizleri yapmaması da eleştirilere yol açıyor.

İlansız ihale!
Gündemdeki değişiklikle, Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) alımlarının yasa kapsamından çıkarılması planlanıyor. Böylece KİT'lerin mal, hizmet ve yapım işlerine ilişkin ihtiyaçlarının, ilan edilmeksizin belirli bir talipten karşılanmasının yolu açılıyor. Mevcut düzenlemede, sadece, KİT'lerin üretim ihtiyaçlarının temini için yapılacak, yaklaşık maliyeti ve sözleşme bedeli 3 milyon 796 bin YTL'nin altındaki alımları yasa dışında tutuluyor.

Yeni düzenlemeyle ihalelerin ilan ve inceleme sürelerinin de yarıya indirilmesi planlanıyor. Ancak bu uygulama ihalelerin daha hızlı sonçulanmasını sağlasa da, inceleme ve ilan süresinin kısalığının şeffaflığa gölge düşürebileceği öne sürülüyor.

Limitler yükselecek
Mevcut düzenlemeye göre, ihtiyacın sadece 'gerçek veya tüzel tek kişi' tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi, sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması durumunda 'doğrudan alım' yoluna gidiliyor.

Doğrudan alım miktarının büyükşehir belediyesi sınırları dahilindeki idarelerde 24 bin 759 YTL, diğer idarelerde 8 bin 252 YTL'yi aşmaması gerekiyor. Hazırlanan değişiklikle kamu idarelerinin doğrudan temin ile ihtiyaçlarını karşılamasına ilişkin limitler de artırılacak.

Yolsuzluğu şikâyet için başvuru bedeli artacak
Hükümet, Kamu İhale Kanunu ile ilgili değişiklik için Ulaştırma Bakanlığı'nı görevlendirdi. İlgili kurum ve kuruluşların taslağa ilişkin görüşlerini tamamlamasıyla yasada değişiklik öngören yeni düzenlemeler tasarı haline getirilecek. Buna göre; mevcut yasada 245 YTL olan şikâyet başvurusu bedeli artırılarak, bazı başvurular için caydırıcı önlem alınacak.

Böylece şikâyet hakkının kötüye kullanıldığı ve ihaleyi kazananla kazanamayıp şikâyet başvurusu yapan şirketler arasında para dolaşımı gerçekleştiği yönündeki iddiaların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Şikâyeti doğru olmayan şirketlerin yatırdığı teminat da yanacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber