Çalınan kredi kartında sorumluluğa 150 YTL sınırı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2006 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kredi kartlarının kayıtdışı ekonominin küçültülmesinde önem taşıdığını ifade etti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, Banka Kredi Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı görüşülüyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, konuyla ilgili komisyonda yaptığı konuşmada, Türkiye'de kredi kartı kullanımında ilgili tarafların hak ve yükümlülüklerinin tespitinde hukuki altyapının oluşturulmaması, kredi kartı kullanımından doğan sorunların giderilmemesi ve yetkili mercilerin açıklığa kavuşturulmamasının, sistemin etkin ve rekabetçi şekilde işlemesini engellediğini belirtti.

Bakan Şener konuşmasında tasarının getirdiği yenilikleri açıklarken, "Kart çıkaran kuruluşların, kişilerin talebi olmaksızın veya sözleşme imzalamaksızın kredi kartı düzenleyemeyecekleri öngörülmüştür. Kredi kartı limit artışları için müşterinin rızası aranmış ve kart limitiyle kişinin geliri arasında azami bir oran belirlenmiştir. Kart çıkaran kuruluşların, son ödeme tarihinden önce olmak üzere, kart hamiline hesap özetini bildirmesi şartı getirilmiştir. Kart sahibinin kayıp ve çalınma durumunda mağdur olmasının önlenmesi amacıyla kart çıkaran kuruluşa yapacağı bildirim anından önceki 24 saat içindeki sorumluluğu, 150 YTL ile sınırlandırılmıştır. Kanun kapsamındaki kuruluşların, kredi kartlarına uygulanan her türlü faiz ve komisyon oranıyla istenilen diğer bilgileri kamuoyuna yayımlanmak üzere, aylık olarak Kuruma bildirmeleri şartı getirilmiştir. Faizin hesaplanmasına yönelik olarak faiz başlangıcı, faiz oranı ve gecikme faizine ilişkin hükümler ihdas edilmiştir. Sözleşme hükümlerinde kefilin sorumluluğunu artırıcı nitelikteki değişikliklerde kefilin yazılı onayının alınması şart koşulmuştur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber