İçişleri Bakanı Aksu, Türkiye'de merkezi yönetiminin aşırı büyüdüğünü, yerel yönetimler tarafından yürütülmesi gereken birçok görevi üstlendiğini kaydetti.

Haber Giriş : 19 Aralık 2003 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçişleri Bakanı Aksu, Türkiye'de merkezi yönetiminin aşırı büyüdüğünü, yerel yönetimler tarafından yürütülmesi gereken birçok görevi üstlendiğini kaydetti.

Aksu, ''Çözüm üretemeyen merkeziyetçi hantal yapımızdan ve geleneksel bürokratik direnç noktalarımızdan süratle vazgeçmek zorundayız'' dedi.

İçişleri Bakanlığı, illerin valilikleri, belediye başkanlıkları, rektörlükleri, ticaret, sanayi odası başkanlıkları, sivil toplum kuruluşları, Anadolu Ajansı, TRT, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE), Türk İdareciler Derneği, Türk Belediyecilik Derneği, Sosyoloji Derneği, TOBAV ile Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Türkiye Sorunlarına Çözüm Konferansı'nın 5'incisi Türkiye'nin Geleceği adlı 4 günlük toplantı TODAİE Konferans Salonu'nda başladı.

Toplantının açılışında konuşan İçişleri Bakanı Aksu, Türkiye'nin artık olay ve gelişmelere stratejik pencereden bakmak zorunda olduğunu kaydetti.

BİLGİ TOPLUMU

Türkiye'nin sanayi ötesi bilgi toplumuna doğru hızla ilerleyen bir dünyada daha fazla vakit kaybetmeden adımlarını hızla ve cesaretle atmasının kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu belirten Aksu, şöyle konuştu:

''Değişimi ve dönüşümü, hızlı, istikrarlı, dengeli ve ulusal çıkarlarımıza ve kalkınmamıza uygun bir şekilde yönetmek zorundayız. İnsan onuru, özgürlüğü, hakları, güvenliği, kişilik ve değerlerinin gelişimi, insanın kendini yönetimde ifade etmesi, gelişmeye ters düşeneski alışkanlık ve yapıları cesaretle sorgulayıp değişim yönünde yol alması ile mümkün olacaktır. Bunun için, çözüm üretemeyen merkeziyetçihantal yapımızdan ve geleneksel bürokratik direnç noktalarımızdan süratle vazgeçmek zorundayız.

Bir ülkenin hızla kalkınabilmesi, kalkınma düşüncesi ve amacının, yalnız merkezi yönetim ve onun taşra birimleri tarafından değil, aynı zamanda, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve bireylerin benimsemesi ve üzerinde birleşilerek uygulamaya konulmasıyla mümkün olabilecektir. Diğer bir ifadeyle, devletin yanı sıra, özel şahısların, diğer kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerinin, girişimcilik ve teşebbüs güçlerinin harekete geçirilmesi de son derecede mühimdir.''

''MERKEZİ YÖNETİM AŞIRI BÜYÜMÜŞTÜR''

Yerel yönetimlerin yörelerine ilişkin karar ve uygulamalarda etkili ve yetkili kılınmasının yerel temsilciler aracılığıyla halkın katkı ve desteklerinin sağlanmasının ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Aksu, bu anlayışla hükümet olarak Türk idari yapısını geleceğe hazırlamaya devam ettiklerini kaydetti.

Aksu, ''Ülkemizde merkezi yönetim, zamanla bir çok hizmeti bünyesinde toplayarak aşırı büyümüş, yerel yönetimler tarafından yürütülmesi gereken birçok görevi üstlenmiştir'' dedi.

Bu aşırı büyüme nedeniyle sınırlı kamu kaynaklarının verimsiz şekilde ve halkın gerçek ihtiyaçlarını dikkate almadan savurganca harcanmasının söz konusu olduğunu ifade eden Aksu, bu olumsuzluklara çözüm bulunması için etkin ve verimli çalışamayan kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasının daha önceki hükümetler döneminde de birçokkez gündeme geldiğini, ancak bu reformların bir türlü gerçekleştirilemediğini söyledi.

KAMU YÖNETİMİ REFORMU

Aksu, hükümetin kapsamlı bir kamu yönetimi reformunun hayata geçirilmesi için yoğun bir çalışma yürüttüğünü ve önemli mesafe alındığını kaydetti. Yapılan çalışmaların her aşamasında çoğulcu demokratik anlayışla toplumsal mutabakatın oluşturulması yönünde azamigayret sarfedildiğini belirten Aksu, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda kabul edildiğini, en yakın zamanda daTBMM'ye sevkedileceğini ifade etti.

Tasarının hem merkezi yönetimi hem de yerel yönetimleri yeniden düzenlediğini kaydeden Aksu, merkezi yönetimin yürüttüğü görev işlevlerden önemli bir kısmının yerel yönetimlere devrine ilişkin çok köklü düzenlemelerin de tasarıda yer aldığını hatırlattı.

KATILIMCI KAMU YÖNETİMİ

Tasarıyla katılımcı, açık ve etkin bir kamu yönetiminin kurulması,kamu hizmetlerinin kaliteli, süratli, etkili, adil ve ekonomik şekildehalka sunulması ve devletin düzenleyici işlevinin güçlendirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Abdülkadir Aksu, şöyle konuştu:

''Kanun tasarısıyla katılımcı, açık ve etkin bir kamu yönetiminin kurulması, kamu hizmetlerinin kaliteli, süratli, etkili, adil ve ekonomik bir şekilde halka sunulması, devletin düzenleyici işlevinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bakanlıkların ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının teşkili, kaldırılması, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin teşkilat, görev, yetki ve kaynak dağılımı ile bunlar arasındaki ilişkilerin esas ve usulleri, yeniden bir düzenlemeye tabi tutulmaktadır.

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENECEK

Yapılan yeni düzenlemelerle mahalli idarelerin görev ve yetkileri, geleneksel olarak kanunda belirtilen sistemin dışında, yeniden bir tanımlamaya tabi tutulmaktadır. Kanunlarla açıkça başka bir kurum ve kuruluşa verilmeyen yerel nitelikli her türlü hizmetin yerel yönetimler tarafından yürütülmesi öngörülmektedir. Bu bağlamda, eğitim, sağlık, kültür ve turizm, bayındırlık, tarım, gençlik ve spor,sosyal hizmetler gibi birçok hizmetin yerel yönetimlere devredilmesi planlanmaktadır.''

Aksu, yetersiz kamu kaynaklarının verimli bir biçimde kullanılmasıiçin, yatırım alanlarının ayrıntılı bir şekilde önceden planlanmasınıngerektiğini sözlerine ekledi.

Türk İdareciler Derneği Genel Başkanı ve Hatay Valisi Abdulkadir Sarı da, mülki idarenin düzenleyici, emredici yönlerinin ötesinde koordinatörlük işlevinin öne çıkarılması gerektiğini söyledi. Sarı, ''Her bölge her şeyi istemeyi bir yana bırakıp başta sektörleri belirleyerek o alanda kalkınmayı sağlamalıdır'' dedi.

Konferans Koordinatörü Mustafa Gür ise dünyada artık farklı kesimler arasındaki diyalogun ön plana çıktığını belirterek, insanı kalkınma sürecine katan modellerin benimsenmesi gerektiğini kaydetti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber