Zorunlu hizmet süresi 7 yıl olabilir mi?

Rotasyon uygulayan bir kamu kurumu, zorunlu hizmet süresini 7 yıl olarak belirleyebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Temmuz 2013 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zorunlu hizmet süresi 7 yıl olabilir mi?

Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 5. maddenin son fıkrası şu şekildedir:

"Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ve en az iki yıl olmak üzere hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süreleri, bölgelerin özellikleri, teşkilat yapısı, hizmetin ülkenin her yerine etkin olarak götürülebilmesi ve diğer hizmet gerekleri göz önünde bulundurulmak suretiyle kamu kurum ve kuruluşlarınca tespit edilir."

Bu maddeden de görüleceği üzere, genel çerçeve yönetmelik sadece asgari süreyi belirlemiş, azami süreye ilişkin bir belirleme yapmamıştır.

Zaman zaman kamu kurumlarının yer değiştirme yönetmeliklerinde değişiklik yapılmaktadır. Bu değişikliklerde şu görülmektedir. Kimi kurumlar bazı iller için 7 yıllık çalışma süresi belirlemektedir. Bunlardan birisi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıdır.

Genel Yönetmelikte bir üst süre bulunmadığı için, belirlenecek sürenin "ölçülülük" ilkesine uygun olması gerekmektedir.

Hali hazırda ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan meslek grubu hekimliktir. Hekimlikteki zorunlu çalışma süresi ise maksimum 2 yıldır.

Bu örnek gözönüne alındığında, Bakanlığın zorunlu çalışma süresini 7 yıl olarak belirlemesi için ne tür bir kamusal ihtiyaç olduğunun ortaya konması gerekmektedir.

Diğer taraftan, KESK'e bağlı SES sendikası söz konusu bu maddenin iptali için dava açmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber