Karşılıksız çeke çözüm: 'e-rapor' uygulaması

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, karşılıksız çek riskine karşı e-rapor uygulaması başlatıldığını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2013 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karşılıksız çeke çözüm: 'e-rapor' uygulaması

Budak, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yeni Çek Kanunu ile karşılıksız çek verene uygulanan yaptırımın caydırıcılığını yitirdiğini, bunun da çekin güvenilir bir ödeme aracı olma vasfını yitirmesine neden olduğunu kaydetti.

Birçok şirketin elindeki çeklerin karşılığını tahsil edemediği için batma tehlikesi ile yüz yüze kaldığını belirten Budak, esnafın, çekini aldığı kişinin risk durumunu görebildiğinde bu sorunun büyük oranda azalacağını anlattı.

Budak, "Kurulan bu sistem, esnafın çek aldığı kişinin kredi geçmişine dair bilgilere ulaşmasını sağlıyor. E-rapor uygulaması ile herkes karşısındakinin risk durumunu bilerek çekini kabul edecek, çeke duyulan güven geri gelecek. Raporlar SMS yoluyla veya internetten anlık olarak alınabiliyor'' ifadesini kullandı.

Budak, e-raporun ''çek raporu'' ya da ''risk raporu'' olmak üzere iki şekilde alındığını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Risk raporunda kişilerin bankalardan kullandıkları kredi kartları da dahil olmak üzere bireysel ve ticari nitelikli kredilere ilişkin ödemelerin zamanında yapılıp yapılmadığı, hali hazırda bankalara ne kadar borcu olduğu bilgileri yer alıyor. Bu sistemle kişlerin mevcut kredi limit bilgilerinin de paylaşılması sağlanabiliyor ancak limit bilgilerinin raporda yer alıp almamasına kişilerin kendileri karar veriyor. Risk raporları anlık olarak üretilmekte olup, talep edenler bu raporları tek seferde ve beklemeden alabiliyor."

Sisteme üyelik için bir ücret alınmamakla talep edilen her bir rapor için Kredi Kayıt Bürosu tarafından 2 veya 3 lira ücret alınacağını belirten Budak, oda tarafından yapılacak işlemlerin ücretsiz olduğunu, detaylı bilgi almak isteyenlerin ATSO ve Ticaret ve Sanayi Müdürlüğü ile iletişime geçebileceklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber