Aile hekimlerinden hastane nöbetine tepki

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Gürbüz Şen, aile hekimliği uygulamasının, aile hekimlerinin hastanelerde nöbetçi hekim dolgusu olarak kullanılmak istenmesi nedeniyle bitirilme noktasına geldiğini ileri sürdü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2013 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile hekimlerinden hastane nöbetine tepki

Şen, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıkta dönüşümün en önemli ayağı ve vatandaşların sağlık sisteminden en çok memnun oldukları aile hekimliği uygulamasının geleceğinin karartıldığını savundu. Aile hekimlerine, Kamu Hastaneler Birliğinin kontrolündeki hastanelerde ikinci bir görev olarak acil hekimlik görevi vermeye çalışan yeni düzenlemeleri kabul etmediklerini kaydeden Şen, "Yetkilileri uyarıyoruz, aile hekimliği biterse vatandaş memnuniyeti de biter" dedi.

Bugüne dek koruyucu sağlık hizmetlerinde çok başarılı olan, aşı oranlarında Avrupa ortalamasının üzerinde yüzde 97 başarı oranı olan, anne ve bebek ölümlerini yarı yarıya azaltan, halkın sağlık sisteminden memnuniyetinin yüzde 80'e çıkmasını sağlayan aile hekimliği uygulamasında geri adımlar atılmaya başlandığını savunan Şen, şöyle devam etti:

"Atılan geri adımlar ve aile hekimliğinden vazgeçilmesi ile aile hekimliğinden olduğu kadar geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlık kontrolleri, bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşıları, erişkin vatandaşlarımızın kronik hastalıklarının yakından takip ve tedavileri aksayacak, vatandaş memnuniyetinden geri dönüşler başlayacak, sağlık sisteminden halkın memnuniyeti azalacaktır. Kendi çalıştıkları hastanelerde nöbet tutmak istemeyen hekimlerin yerine hastane acillerinde dolgu malzemesi olarak kullanılmak istenen aile hekimleri, bir gün önce nöbetten çıktığından bitkinlik içinde, hastalarınca ulaşılamaz olacak. Aşılamalar, izlemler, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri aksayacak, vatandaş memnuniyeti azalacaktır."

Aile hekimleri olarak her zaman hastaların yanında olacaklarını, zaman yettikçe, Sağlık Bakanlığı izin verdiği müddetçe onlar için aile hekimliği yapmaya devam edeceklerini ifade eden Şen, "Sağlık Bakanlığı 2013 yılı başında yayınladığı yönetmelik ile aile hekimlerine hangi şartlarda hastanelerde nöbet tutturulabileceğine dair kriterler ayrıntılı ve şeffaf bir şekilde belirlenmiştir. Oysa son yönetmelik ile önceki açık kriterler ortadan kaldırılarak muallak cümlelerle tüm inisiyatif Sağlık Bakanlığı'nın tekelinde toplanmıştır. Bu kabul edilebilir ve demokratik bir ülkeye yakışır bir uygulama değildir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Son kez uyarıyoruz. Aile hekimliği uygulamasına sahip çıkın" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber