Kamu-üniversite-sanayi 2023 için buluştu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından organize edilen, 'Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Toplantısı' Hakkari, Bitlis, Muş illerinden gelen bürokrat, sanayici ve öğretim görevlilerinin katılımıyla Van'da gerçekleştirildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Temmuz 2013 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu-üniversite-sanayi 2023 için buluştu

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği Toplantısı'nın 13.'sü Van'da yapıldı. 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi için üniversite ile sanayiyi aynı platforma buluşturmak gerekitğini dile getiren Van Valisi Münir Karaloğlu, "Bugün yerli oto, yerli uçak, yerli uydu, yerli tank diyoruz, yerli gemi diyoruz, bunları gerçekleştirmenin yolu da mutlaka Ar-Ge'ye yenilikçi bir anlayış ve mutlaka üniversite-sanayici-kamu işbirliğine dayanıyor." dedi.

Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan toplantı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan slayt sunumun izlenmesi ile başladı. Daha sonra açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Van Valisi Münir Karaloğlu, hem Van için hem bölge için hem de Türkiye için önemli bir toplantı yapmakta olduklarını belirtti.

Bölgedeki sanayinin gelişmesine, üretimin gelişmesine katkı sunması temennisinde bulunan Vali Karaloğlu, "Türkiye, son dönemde iyi yol alıyor, üniversitelerimiz artıyor, sanayimiz gelişiyor ama 2013 vizyonunu yakalamamız için farklı şeyler de yapmamız lazım. Maalesef Türkiye'de üniversitelerimiz çok fazla hayatın içerisinde, çok fazla sanayinin ve üretimin içinde değil. Üniversitelerimiz biraz daha kendi özel cumhuriyetlerinin içerisinde kalmış gibi gözüküyordu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız 2011 yılındaki yeniden yapılandırmasından sonra üniversite-sanayi, üniversite-kamu noktasında önemli çalışmalar başlatıldı. Türkiye, bölge bölge gezilerek üniversite ile sanayi bir araya getiriliyor, ortak çalışma alanları yeniden gözden geçiriliyor ve tartışılıyor, eğer biz üniversite ile sanayiyi aynı platforma buluşturamazsak, eğer biz bilimsel araştırmaları bilgiyi üretimin ve sanayinin emrine veremezsek inanın 2023 hedefleri hayal olur. Bugün yerli oto, yerli uçak, yerli uydu, yerli tank diyoruz, yerli gemi diyoruz, bunları gerçekleştirmenin yolu da mutlaka Ar-Ge'ye yenilikçi bir anlayışı ve mutlaka üniversite sanayici kamu işbirliğine dayanıyor. Onun için bu toplantılar önemli." şeklinde konuştu.

Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu ve Muş Valisi Vedat Büyükersoy, yaptıkları kısa konuşmanın ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da bu toplantının, yapılması gereken bir toplantı olduğunu ifade ederek, bugün 13. bölgede olduklarını kaydetti.

Bu toplantıları yapmaktaki amaca değinen Aslan, "2023 vizyonunu yakalayabilmenin yolu paydaşlarla birlikte 4 ekonomik figürü 4 ekonomik göstergenin 10 yıl sonra yakalanmış olmasıdır. İşte bu ekonomik göstergeleri yakalamanın yolları birlikte çalışmak, ortak çalışmak. Kimler birlikte çalışacak işte başlığımızda olduğu gibi kamu üniversite ve sanayidir. Bu oluşumun içerisinde üniversite ve sanayiyi göremeyince, biz yeterince anlatamamışız üniversite sanayiye bakanlık olarak yıllarca görevimizi yapmadığımız gördük." diye konuştu.

Türkiye'de üniversite sayısının 175 olduğunu, artık hocaların da yönetimlerin desteğiyle Van'ın şehirler arası yolu karşısına geçmek durumunda olduklarını söyleyen Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, "2023'teki hedeflerden Ar-Ge için ayırmamız gereken miktar 60 milyar dolar. 2 trilyon diyoruz Gayri Safi Milli Hasılaya. 60 milyar dolar hedef aslında. Üçte ikisi özel sektörün üçte biri kamunun bunu bile bu hızla götürdüğümüzü farz etsek bu hızla gidersek 2023'te geleceğimize 14-15 milyon dolar. O zaman bu arada sıçrama yapmamız gerekiyor. Bu aradaki sıçramayı el ele tutup enerjimizi birbirimize aktarıp, göz göze bakıp birbirimizi ışıklandırarak, diz dize oturup bu proje anlamında ve hedeflerimiz anlamında konuşarak yapmak durumundayız. Bunları daha da arttırmak zorundayız. İnşallah son 10 yıl içerisinde bölgeye 27 üniversitenin oluşmuş olması hem de birlikte çalışma ile bu bölgenin o son yıllarda yapılmış olan eğitimdeki atağını proje noktasında ürün noktasında perçemleştirmelerini taçlandırmalarını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından; moderatörlüğünü Müsteşar Prof. Aslan'ın yaptığı, panelistleri ise YYÜ Rektörü Prof. Dr Peyami Battal, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, VATSO Başkanı Necdet Takva, Van OSB Eski Başkanı Sinan Hakan, Van-Aşkale Çimento Fabrikası Müdürü Naci Rüzgarile olduğu '2023'e 10 kala Ar-Ge ve Yenilikte Van, Muş, Bitlis Hakkari' konulu panelin ardından sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber