Vatandaş sağlık sisteminde eşit tedavi hakkı ve reform istiyor

Haber Giriş : 10 Şubat 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GfK Türkiye Araştırma Şirketi'nce Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK'ya kayıtlı 609 kişi ile bilgisayar destekli telefonla yapılan araştırmanın sonuçları, insanların mevcut durumdan memnun olmadıklarını, ancak gelecekten ümitli olduklarını ortaya çıkardı. Katılımcıların yüzde 37'si kırsal bölgelerden, yüzde 63'ü ise kentsel bölgelerden seçildi. İstanbul, Bursa, Ankara, Konya, İzmir, Denizli, Adana, Antalya, Erzurum, Diyarbakır, Samsun ve Trabzon olmak üzere 12 ilde yapılan anket sonucunda katılımcıların yüzde 72'si Türkiye'de acilen sağlık reformu yapılmasını istedi. 22 soruya yanıt veren katılımcıların sağlıkla ilgili şikayet ettikleri konuların başında ise 'hastanede doktoru görebilmek için uzun süre sıra beklemek' yer alıyor.

Swissotel'de dün düzenlenen basın toplantısında sonuçları açıklayan GfK Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Elvan Oktar, Aralık ayının ortasında başlanan ve iki hafta süren araştırmanın amacının Türkiye'deki hastaların sağlık sistemine bakış açısını öğrenmek, mevcut sistem ve ileriye yönelik beklentilerini belirlemek olduğunu kaydetti. Anket sonuçlarına değinen GfK Türkiye Medikal Araştırmalar Direktörü Serra Bozkurt ise, "Katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 82) mevcut sağlık sisteminin herkesin hizmetlerden faydalanmasına imkan tanımadığı görüşünde olurken, yüzde 16'lık kısmı ise sistemin ihtiyaç duyan herkese mümkün en iyi tedaviyi sunduğu düşüncesinde" dedi.

Kuyruklar can sıkıyor

Araştırma sonucuna göre; çoğunluğu devlet hastanesine giden hastaların yüzde 31'i bireysel ihtiyaçlarını karşılama konusunda sağlık sistemini başarılı bulmadıklarını ifade ediyor. Türkiye'deki sağlık sisteminin ne derece başarılı olduğu sorusunu ise katılımcıların yüzde 32.7'si 'başarılı', yüzde 30.2'si 'ne başarılı ne başarısız', yüzde 20'si 'başarılı değil', yüzde 10.7'si 'hiç başarılı değil', yüzde 5.'4'ü 'çok başarılı' ve yüzde 1'i ise 'fikrim yok' şeklinde yanıtlıyor. Avrupa'daki sağlık sistemini daha iyi bulan katılımcıların yüzde 64'ü Türkiye'de sağlık için bütçeden ayrılan payı yeterli görmüyor. Katılımcıların yüzde 84'ü her hastaya eşit tedavi hakkı tanınmasını isterken, yüzde 67'si ise sağlık hizmetlerinin kalitesinin önümüzdeki 10 yıl içinde yükseleceğine inandığını belirtiyor. Ankete katılan 609 kişiden yüzde 72'si Türkiye'de sağlık reformunun öncelikle ve acilen yapılması gerektiğini ifade ediyor. Araştırmaya göre, hastalar sağlıkla ilgili bilgi alma konusunda en fazla doktor ve hemşirelere güvenirken, yüzde 90'ı da sağlık standartlarının Avrupa standartlarına ulaşmasının son derece önemli olduğunu vurguluyor. Katılımcıların sağlıkla ilgili şikayet ettikleri konuların başında ise 'hastanede doktoru görebilmek için uzun süre sıra beklemek' yer alıyor. Bunu, 'pratisyen hekimin reçete yazamaması nedeniyle hastayı uzman doktora yönlendirmesi' ve 'reçete alabilmek için hastane ziyaretlerine harcanan zaman ve para' takip ediyor.

GfK araştırmasının  
sonuçları (Toplam 609 kişi)  
Sistem başarısız: yüzde 31
Sistemden memnunum: yüzde 16
Eşit tedavi imkanı sağlanmıyor: yüzde 84
Acil sağlık reformu yapılmalı: yüzde 72
Bütçe yetersiz: yüzde 64
Avrupa standartları daha iyi: yüzde 90
10 yılda içinde düzelme olur: yüzde 67

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber