Danıştay Başkanı Nuri Alan'dan önemli uyarı: 'Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısının bir çok hükmü Anayasa'ya aykırı'.

Haber Giriş : 24 Aralık 2003 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay Başkanı Nuri Alan'dan önemli uyarı: 'Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısının bir çok hükmü Anayasa'ya aykırı'.

Danıştay Başkanı Nuri Alan, Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı'nı hazırlayan grubun hukuka uygunluk yönünden yeterli destek almadığını, düzenlemelere ticari bir işletme modelinin egemen olduğunun anlaşıldığını ifade ederek, "Bu nedenle tasarı, Anayasa'ya aykırı çok sayıda ilke ve kuralı içermektedir" dedi.

Alan, tasarının mahalli idarelerin yetkisini arttırdığını, bunun Anayasa'ya aykırı olduğu kaydetti. Alan, tasarının kendi içinde çeliştiğini, merkezi idarenin mahalli idarelere "keyfi" bir şekilde müdahale yetkisi tanıdığını söyledi.

Tasarının idarenin yönetmelikle düzenleme yetkisini kanunla açıkça yetki verilen konularla sınırladığını, yönetmelik çıkarılması kanunda açıkça belirtilmedikçe idarenin yönetmelikle düzenleme yapamayacağını kaydeden Alan, tasarının, yönetmelik çıkarmaya getirdiği yetkinin de açıkça Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade etti.

Alan, tasarıda idarenin dış denetimini Sayıştay dışındaki kişi ve kurumlara yaptırabilmesine olarak veren düzenlemenin de Anayasa'nın "Sayıştay'ın yetkilerini" düzenleyen 160. ve "Hiç bir kimse veya organın, kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağını" içeren 6. maddesine açıkça aykırı olduğunu kaydetti.

Tasarının yasalaşması halinde getireceği olumsuz sonuçlara ilişkin eleştirilere tasarıyı hazırlayanların sert bir tavır sergilediğini ifade eden Alan, "Bu tavrı haklı bulmuyorum. öncelik hukuktadır. Kişisel olarak yönetimin iyileştirilmesi gerekliliğine inanıyorum. Ancak bu tasarının öngördüğü modele, bu modelin gerçekleştirilebilmesi için önerilen çözümlere katılmıyorum" dedi.
haberx.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber