Bakan Çelik:Meslek Liseleri ile ilgili düzenleme jakoben zihniyete tosladı

Haber Giriş : 18 Şubat 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Çelik, "Meslek liselilerin eşit şartlarda üniversiteye girmesi için yaptığımız düzenleme, jakoben zihniyete toslayarak engellendi" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, meslek liselilerin üniversiteye eşit şartlarda girme çabasının Türkiye'de aynı zamanda bir demokratikleşme çabası olduğunu, bu konuda yaptıkları düzenlemelerin statükocu, jakoben (tepeden inmeci) zihniyet tarafından engellendiğini söyledi. Bakan Çelik, Balçova'da hayırsever Salih İşgören tarafından yaptırılan Nevvar-Salih İşgöen Lisesi ve Karşıyaka'da Cengiz Sani tarafından yaptırılan Gazeteci Çetin Altan Anadolu Teknik Lisesi'nin açılış törenlerine katıldı. Bir öğrencinin, meslek ve teknik lisesi öğrencilerinin üniversiteye girişte genel liselere oranla haksızlığa uğradıkları yönündeki eleştirileri üzerine konuşan Çelik, dünyada artık mesleki ve teknik eğitimin, en ön planda bulunan bir eğitim türü olduğunu, Türkiye'de de mutlaka mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılmasını ve bu alanda okullaşma oranının yüzde 65 düzeyine çıkarılması gerektiğini bildirdi.

DÜNYA KIYASLAMASI

Kalkınmış ülkelerinde, genel liselerin oranının yüzde 25-30 civarında, mesleki teknik eğitimin yüzde 70-75 olduğuna dikkati çeken Çelik, "Ne yazık ki Türkiye'de sevgili gençlerimizin istikbalini bazı saplantılara, ideolojik korkulara, bazı paranoyalarımıza kurban ediyoruz. Bakın, Anadolu teknik liselerinde genel liselerde olan derslerin neredeyse hepsi alınıyor. Bu gençler ilaveten meslek dersleri alıyorlar. Fakat elektronik bölümünde, bilgisayar bölümünde okuyan bu gençlerimiz ne yazık ki bilgisayar, elektronik mühendisliği gibi bölümleri tercih ettikleri zaman avantajlı olarak değil, dezavantajlı olarak başlıyorlar. Onların mühendisliğe gitmesinin önü kesiliyor. Bu tavır asla kabul edilebilir, anlaşılabilir bir tavır değildir. Gençler, bu konuda yaptığımız bütün düzenlemeler statükocu bir anlayışa, jakoben bir zihniyete maalesef tosladı. Oradan engellendi" dedi.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber