Meclis kürsüsü kambur yapıyor, arka sıralar duymuyor

Meclis Başkanlığını ışık değişikliği için harekete geçiren Ünüvar konuştu: Mikrofon düzeni de tam bir işkence. Uzun boylu vekillerin kamburu çıkıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Eylül 2013 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis kürsüsü kambur yapıyor, arka sıralar duymuyor

Doruk ÇAKAR - ANKARA

TBMM'de yumruklaşmalara varan kavgalarda, “Genel Kurul Salonu'nun aydınlatma sistemi ve renk düzeninin tetikleyici rol oynadığı” yönündeki raporu dikkate alan Meclis Başkanlığı, ışıkların şiddetinin azaltılması için geçtiğimiz günlerde bir çalışma başlattı. Yapılacak değişikliğin, vekillerin tansiyonuna ne ölçüde düşüreceği, yeni yasama yılıyla birlikte görülecek.

MERDİVEN FURYASI

Meclis Başkanlığı'nı ikna eden raporu hazırlayan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nun Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AKŞAM'a dekorasyonun insan davranışları üzerindeki etkisiyle Gezi hakkındaki düşüncelerini anlattı:

“Hiçbir yönetim, topluma ters düşmez, duyarsız da kalmaz. Ama bu işlerin daha çok moda olarak yapıldığını görüyorum. Her zaman her şeyi boyamak insan hayatını renkli kılmıyor.

Kamuya ait bir yeri her isteyen boyayamaz. Çıktığınız merdiven ana eksen ise onun etrafına motif, renk yapabilirsiniz. Ama her tarafı rengarenk yaptığınızda cümbüş olur. Adamın biri gece yarısı eline boyayı alıp kimseye sormadan boyuyor, sabahleyin zabıtagelip tekrar eski rengine dönüştürüyor.”

“Gezi olaylarının ardından, tek açıdan bakan çok sayıda kitap yazıldı. Olaylar sırasında ciddi boyutlarda vandalizm de yaşandı, ama kitaplarda bundan söz edilmiyor.”

HATİP YÜKSEKTE OLMALI

Hatibin konuştuğu kürsü ile parti gruplarının oturduğu koltuklar aynı seviyede. Bunu hem hatip açısından, hem de dinleyenler açısından olumsuz etkileri var. Oysa kürsünün, hitap edilen kitleyi kuşatacak konumda ve daha yüksek olması gerekiyor. Bu nedenle kürsünün yükseltilmesini de istedik.

SES SİSTEMİNDE SIKINTI VAR

Agresif davranışları tetikleyen ortamlar, her insan gibi siyasetçileri de etkiler. Maalesef, TBMM Genel Kurulu'nun özellikleri de, gerilimi tetikleyici nitelikte. Aşırı aydınlatmadan kaynaklanan sıkıntıların yanı sıra, ses sistemindeki sorunlar da giderilmeli. Ön sıralardan ses rahat duyulurken, arka sıralarda problem yaşanıyor.

MAVİYLE KAHVERENGİ OLMALI

Arka koltuklarda ışık ve turuncu ağırlıklı renkler rahatsızlık veriyor. Turuncu, iştah açan ve insanı canlandıran bir renk, ancak yoğun kullanıldığında gerginliği de artırabiliyor. Mavi ile kahverenginin harmanlandığı renkler insanı biraz daha sakinleştirebiliyor.

VEKİLLER GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Kürsü mikrofonu tam bir işkence. Hakan Şükür gibi uzun vekiller eğilmek zorunda kalıyorlar, kamburları çıkıyor. Kısa boylu vekiller de ulaşabilmek için ayaklarının ucuna kalkarak konuşuyorlar.

IŞIK ŞİDDETİ GERİLİMİ ARTIRIYOR

Işık sistemi ve renk düzeni milletvekillerinin gerilimini artırıyor. Çok yüksek, şiddetli Işık ve vekillerin saldırganlık duygusunu tetikleyen renklerin gerilimi artırdığı bilimsel bir gerçek. TBMM Genel Kurulu'nda gerilimi artıran başka etkenler de giderilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber