Kamuda, ilişik kesme işlemleri hala sorunlu

Emniyette çalışan yardımcı hizmetler sınıfındaki bir üyemiz, üniversiteye geçmek için başvurduğunu, başvurusunun kabul edildiğini ancak ilişik kesme işlemlerinin 2 aydır tamamlanamadığını belirtiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Eylül 2013 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamuda, ilişik kesme işlemleri hala sorunlu

Bilindiği üzere, kurumlar arası geçiş 657 sayılı Kanunun 74. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede yer alan düzenlemeye göre kurumlararası geçiş için hem geçiş yapılmak istenen kurumun hem de çalışılan kurumun muvafakati gerekmektedir.

Uygulamada kurumlar arası geçiş iki kurum tarafından kabul edilse de, ilişik kesme işlemleri bazen memuru bezdirebilmektedir. Bu örnekte olduğu gibi 2 ay veya daha uzun sürebilmektedir.

Genel mevzuatımızda ilişik kesme işlemlerinin belirli bir süre içinde bitirilmesini öngören bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak bazı kurumsal düzenlemelerde bu işleme sınır getirilmiştir. Örneğin Gelir İdaresi Başkanlığının Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde şu hüküm yer almaktadır:

"Madde 20 - (1) Yer değişikliklerine ilişkin atama onayları görev yapılan hizmet alanına intikalini takip eden günden itibaren on beş iş günü içinde ilgililere tebliğ edilir.

(2) Atama onaylarının birinci fıkrada belirtilen süre içinde ilgilisine tebliğ edilememesi halinde, gerekçeleri belirtilmek suretiyle durum ilgili valilik veya vergi dairesi başkanlığınca Başkanlığa bildirilir. Gerekçelerin yeterli görülmemesi halinde, Başkanlık tarafından tanzim edilecek bir yazı ile tebligat işlemlerinin tamamlanması ilgili birimden istenir. Tebligatın tamamlanmasına ilişkin yazının görev yapılmakta olan hizmet alanına intikalini takip eden on iş günü içinde atama onayının yine tebliğ edilmemesi halinde, tebligat işlemlerinde ihmal ve gecikme gösteren amirler hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin hükümleri uyarınca işlem yapılır"

Bu örnek uygulamanın diğer kurumlara da yaygınlaştırılması gerekmekte olup, her kurumun personelini amirin insiyatifinden kurtarması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber