Doğu'da doktor için tek umut 'devlet hizmeti'

Haber Giriş : 01 Mart 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari'de 79 uzman ihtiyacına karşılık 19 uzman doktor, Muş'ta ise 194 pratisyen ihtiyacına karşılık sadece 88 pratisyen doktor görev yapıyor. Meslek örgütleri, ihtiyacı gidermek için zorunlu devlet yükümlülüğünün çözüm olacağını düşünüyor

Sağlık Bakanlığı'nın Doğu illeri için tespit ettiği personel ihtiyacı ve mevcut doktor sayısı arasında büyük uçurum var. Ağrı'da 256 pratisyen doktora ihtiyaç varken halen 73 pratisyen var. Hakkari'de 79 uzmana ihtiyacına karşılık 19 uzman doktor, Muş'ta ise 194 pratisyen doktor ihtiyacına karşılık sadece 88 pratisyen doktor görev yapıyor. Doktor ihtiyacı ile doktor sayısı arasındaki uçurumu kaldırmak içinse bölgenin tek umudu zorunlu devlet yükümlülüğü oldu.

ÇÖZÜM YILLAR ALACAK

386 pratisyen doktora ihtiyaç varken sadece 178 pratisyenle sağlık hizmetlerini yürütmeye çalışan Van'da Bölge Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal, Doğu'nun doktor ihtiyacının çözülmesinin uzun yıllar alacağını ifade etti. Çözüm için acele edilmemesi, zorunlu devlet hizmeti uygulamasının yerleşmesini beklemek gerektiğini söyleyen Ünal, "Sosyal iyileştirmeler yapılarak, zorunlu hizmet caydırıcılıklardan arındırılmalıdır. Yoksa, tabii ki bu bölgelere dünya çapında ithal doktorlar falan geleceği yok. Bizim doktorumuz için burayı cazip hale getirip, bu cazibenin de farkında olmasını sağlamak gerek. Bugün Şemdinli'de sözleşmeli 9 milyar maaş alan çocuk ihtisaslı arkadaşlarımız var. Onlar diğer doktorlara memnuniyetini iletecek, doktorların ilgisi de artacak" şeklinde konuştu. İthal doktor uygulaması ile doğunun ihtiyacının ayrı tutulması gerektiğini de vurgulayan Ünal, "Nitelikli doktorlar kesinlikle Doğu ve Güneydoğu'ya gelmez. İşlevsel olmayacak ve uygulanamayacak. Üçüncü Dünya ülkelerinden gelecek olan doktorlar bizim sağlık sistemimiz içinde sıkıntı doğurabilir. Bu ülkeler için bir baraj konulmalı ve sınava tutulmalı" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber